Expoziție de fotografie a artistei germane Katrin Streicher la Borderline Art Space și Art + Design
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Eveniment

Expoziție de fotografie a artistei germane Katrin Streicher la Borderline Art Space și Art + Design

GALERIE
76720732_2501806460093502_4944490179357310976_o
  • 76720732_2501806460093502_4944490179357310976_o
- +

Artista germană Katrin Streicher încheie seria de expoziții de la Borderline Art Space din acest an cu o selecție de fotografii din proiectul „Night Time Tremors”. Expoziția „Tremur nocturn. Psihografice ale unui oraș” este curatoriată de Laura Tammen, are deschiderea luni, 2 decembrie, de la ora 18:00, și poate fi vizitată până pe 20 ianuarie 2020. În paralel, o selecție de 10 fotografii din aceeași serie va putea fi vizualizată la librăria Art + Design.

Seria de fotografii Tremur Nocturn (Night Time Tremors) a lui Katrin Streicher a fost creată între 2014 și 2017 în cel mai nordic oraș al Suediei. Kiruna a fost întemeiat în 1900 și de atunci a servit extragerii minereului de fier. Până astăzi, orașul urmează parametrii companiei suedeze de minerit LKAB, care a decis să relocheze Kiruna datorită unor depozite mari de fier care se află sub centrul orașului. Exploziile, care sunt folosite pentru extragerea prețiosului magnetit în subteran, sunt declanșate după miezul nopții și fac orașul să tremure – de unde titlul seriei.

Deși migrația prezentă marchează o cotitură tragică pentru oamenii care trăiesc și lucrează în Kiruna, intenția Katrinei Streicher nu este de a evalua situația sau de a se poziționa față de discursul prezent. Ca un antropolog vizual, ea compilează material pentru a descrie condiția umană într-un anumit moment de transformare socială. Cu toate acestea, cutremurul și întunericul, efemeritatea și incertitudinea sunt simptomatice pentru Kiruna și seria Night Time Tremors. Aceasta devine astfel un fel de psihogramă a instabilității orașului, un oraș amenințat cu scufundarea. Majoritatea fotografiilor par niște cadre dintr-un film, curate, de sine stătătoare, compuse și înrămate ca tablouri, dar acestea nu sunt cadre dramatice regizate – fotograful a abordat locul și momentul cu o sensibilitate specială pentru a surprinde orașul Kiruna și locuitorii săi dintr-o perspectivă asumat personală și artistică.

Artista ne face să devenim observatori ai străzilor cu trafic redus, ai caselor în care nu e aprinsă nicio lumină, care pot fi deja părăsite. Această agonie percepută este intensificată de orbitorii stâlpi stradali, a căror lumină iluminează doar zăpada, fațadele unor case goale și în mod obiectiv ironic barca cu motor, care face ca întunericul nopții să evidențieze și mai clar totul și subliniază sentimentul absenței. Singurătate și lipsă de comunicare, o tăcere palpabilă predomină cadrele stradale, portretele și naturile statice. Destinele individuale ale oamenilor din Kiruna ilustrează în mod particular interioarele caselor, conturate de indivizii care trăiesc în ele. Într-una din aceste naturi statice, băiatul care plânge din pictura lui Giovanni Bragolin ne privește, devenind parte din interiorul unei case ca și cum cineva i-ar fi prevăzut viitorul. Sub imagine, un peisaj rural idilic și lângă el o oglindă, care reflectă scări care par că duc spre necunoscut. Un strat de neputință acoperă kirunianii portretizați, a căror viață in Kiruna merge înainte, trasată de oscilațiile înregistrate de geofoanele LKAB, un aparat care arată ca o relicvă dintr-un film post-apocaliptic.

Katrin Streicher (născută în 1980, locuiește și lucrează în Berlin) a studiat Fotografia la Staatliche Fachakademie für Fotodesign în Munchen și deține o diplomă de master în Antropologie Vizuală de la Universitatea din Manchester. În 2015 a terminat un curs postuniversitar la Ostkreuz School for Photography din Berlin. Este membră a Women Photograph. Lucrările sale au fost expuse în mai multe expoziții personale în Germania și numeroase expoziții internaționale de grup și în cadrul unor festivaluri renumite. Katrin Streicher a fost nominalizată la premii și titluri în domeniul fotografiei, fiind recent finalistă a New Visions Award (2018), câștigând Kunstpreis Fotografie Lotto Brandenburg (2019). În 2011 a publicat cartea de fotografie In Between. Siberia China Mongolia (Nimbus. Kunst und Bücher, Zurich). O carte despre seria Night Time Tremors este in pregătire.

Laura Tammen a lucrat zece ani în calitate de curator şi director asociat pentru Galeria Kewenig (Cologne, Germania; Palma de Mallorca, Spania) şi Galeria Senda (Baercelona, Spania), unde a curatoriat expoziţii individuale şi colective cu artişti deopotrivă emergenţi, la mijlocul carierei sau foarte cunoscuţi. Din 2015 este curator independent şi consilier de artă, colaboratoare a unei fundaţii de artă, a unor galerii şi artişti internaţionali independenţi aflaţi la debut. În 2016, împreuna cu partenera sa, Tsering Fryman-Glen, a co-fondat Tangent Projects, o iniţiativă non-comercială ce încurajează arta experimentală.

Expoziție organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de Centrul Cultural German Iași. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.