Finanțare record la Politehnica Iași: 1,3 milioane de euro din proiecte de tip Erasmus^

sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 01:19
2 MIN
 Finanțare record la Politehnica Iași: 1,3 milioane de euro din proiecte de tip Erasmus^

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) a reuşit să obţină o finanţare record în ultimul an în ceea ce priveşte proiectele de tip Erasmus^ cu ţări europene şi cu instituţii de învăţământ din afara Uniunii Europene. 

Astfel, în cadrul acestor proiecte, Politehnica ieşeană a atras aproximativ 1,3 milioane de euro, reuşind să realizeze şi cel mai mare număr de mobilităţi de când desfăşoară astfel de programe de schimburi academice sau de practică. De asemenea, pe lângă numărul mare de mobilităţi, conducerea instituţiei a semnat şi un număr mare de acorduri cu diverse universităţi. Astfel, dacă la nivelul anului 2018 erau 486 acorduri cu universităţi din ţări europene, la finalul anului trecut numărul acestora a ajuns. În cazul acordurilor cu instituţii din afara spaţiului UE, numărul acestora a crescutde la 80 la 132. „Programele de tip Erasmus^ reprezintă unele dintre cele mai dinamice domenii de activitate ale universităţii noastre. Numărul colaborărilor, al participanţilor şi, implicit, sumele alocate au crescut de la un an la altul. Din anii 2017-2018, aceste activităţi au evoluat continuu, fapt care se datorează şi prezenţei Politehnicii ieşene la diferite evenimente educaţionale internaţionale. De fapt, în cadrul acestora s-au consolidat colaborările care au condus la încheierea acordurilor Erasmus cu ţările non-UE, un segment care devine tot mai important“, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.
 
În urma acestor participări la evenimentele internaţionale, dar şi a semnării acordurilor cu instituţii de învăţământ străine, interesul studenţilor de peste hotare pentru Politehnica ieşeană a crescut, în acest moment fiind pe poziţia a patra ca valoare din ţară din 52 de universităţi implicate în progam. „Creşterea mare la nivel non-european arată un apetit de colaborare vizibil. Acum patru ani, când am început pentru prima dată programul, noi căutam partenerii, dar de cele mai multe ori în ultimii doi ani am început noi să fim căutaţi ca parteneri. A crescut şi numărul celor care vin în universitate, atât profesori, cât şi studenţi“, a precizat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relaţiile internaţionale la TUIASI.
 
TUIASI are în acest moment 132 de parteneri din 31 de ţări precum Africa de Sud, Albania, Algeria, Azerbaidjan, Bhutan, Brazilia, Chile, China, Canada, Capul Verde, Egipt, Georgia, India, Indonezia, Iordania, Israel, Kazahstan, Japonia, Malaiezia, Madagascar, Maldive, Maroc, Mexic, Peru, Republica Dominicană, Republica Moldova, SUA, Thailanda, Tunisia, Ucraina şi Vietnam.

Comentarii