Formula betonului amestecat cu anvelopele de cauciuc, cercetată la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ Iași

joi, 19 noiembrie 2015, 02:54
2 MIN
 Formula betonului amestecat cu anvelopele de cauciuc, cercetată la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi este membră a unui consorţiu care desfăşoară un proiect interesant, care îşi propune să se creeze o formulă prin care cauciucul, fibrele metalice şi cele textile provenite din anvelopele uzate să fie reutilizate în beton pentru a realiza clădiri sau alte structuri mai bine protejate în faţa seismelor.  

Proiectul este finanţat din fonduri nerambursabile şi se va finaliza în iunie 2017, fiind coordonat de Universitatea din Sheffield, UK, singura instituţie de învăţământ superior participantă la proiect fiind UTI.

Proiectul porneşte de la o altă cerectare care a demonstrat că toate componentele anvelopelor pot fi reutilizate în beton, rezultatele cercetării fiind prezentate pe 6 iulie. „Betonul care înglobează cauciuc reciclat asigură o deformabilitate sporită a clădirilor şi a altor structuri pentru construcţii, până la 10% din lungimea acestora – de 50 de ori mai mult decât structurile realizate din beton obişnuit. Armăturile din anvelope, cu caracteristici de rezistenţă excepţionale, pot fi amestecate cu alte fibre din oţel pentru a spori rezistenţa la compresiune a betonului economisind materialele originale şi diminuând energia înglobată cu până la 97%“, au precizat specialiştii Politehnicii ieşene.

Aceste fibre textile polimerice sunt materiale care au rezistenţe mecanice mai mari, care pot preveni inclusiv deformarea betonului supus acţiunii focului. Astfel, printre aplicaţile posibile ale acestui tip de beton ranforsat cu cauciuc se numără şi utilizarea sa la realizarea unor structuri pentru clădiri rezistente la acţiuni seismice, pentru amortizarea vibraţiilor, dar şi în crearea reazemelor pentru poduri.

Conform unui studiu, în ţările UE, în fiecare an există trei milioane de tone de anvelope care îşi ating durata de viaţă şi sunt considerate uzate şi care sunt incinerate, în ciuda consecinţelor negative asupra mediului înconjurător. În realizarea cercetării, echipa de la UTI se va folosi de platforma seismică de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii.

 

Comentarii