Formula betonului amestecat cu anvelopele de cauciuc, cercetată la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Formula betonului amestecat cu anvelopele de cauciuc, cercetată la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ Iași

GALERIE
beton
  • beton
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi este membră a unui consorţiu care desfăşoară un proiect interesant, care îşi propune să se creeze o formulă prin care cauciucul, fibrele metalice şi cele textile provenite din anvelopele uzate să fie reutilizate în beton pentru a realiza clădiri sau alte structuri mai bine protejate în faţa seismelor.  

Proiectul este finanţat din fonduri nerambursabile şi se va finaliza în iunie 2017, fiind coordonat de Universitatea din Sheffield, UK, singura instituţie de învăţământ superior participantă la proiect fiind UTI.

Proiectul porneşte de la o altă cerectare care a demonstrat că toate componentele anvelopelor pot fi reutilizate în beton, rezultatele cercetării fiind prezentate pe 6 iulie. „Betonul care înglobează cauciuc reciclat asigură o deformabilitate sporită a clădirilor şi a altor structuri pentru construcţii, până la 10% din lungimea acestora - de 50 de ori mai mult decât structurile realizate din beton obişnuit. Armăturile din anvelope, cu caracteristici de rezistenţă excepţionale, pot fi amestecate cu alte fibre din oţel pentru a spori rezistenţa la compresiune a betonului economisind materialele originale şi diminuând energia înglobată cu până la 97%“, au precizat specialiştii Politehnicii ieşene.

Aceste fibre textile polimerice sunt materiale care au rezistenţe mecanice mai mari, care pot preveni inclusiv deformarea betonului supus acţiunii focului. Astfel, printre aplicaţile posibile ale acestui tip de beton ranforsat cu cauciuc se numără şi utilizarea sa la realizarea unor structuri pentru clădiri rezistente la acţiuni seismice, pentru amortizarea vibraţiilor, dar şi în crearea reazemelor pentru poduri.

Conform unui studiu, în ţările UE, în fiecare an există trei milioane de tone de anvelope care îşi ating durata de viaţă şi sunt considerate uzate şi care sunt incinerate, în ciuda consecinţelor negative asupra mediului înconjurător. În realizarea cercetării, echipa de la UTI se va folosi de platforma seismică de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.