(FOTO) Deschidere oficială în campus, la Politehnica din Iaşi

joi, 01 octombrie 2020, 16:51
2 MIN

Deschidere oficială azi, în aer liber, în cadrul Campusului „Tudor Vladimirescu”, a anului universitar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. Alături de membrii conducerii Politehnicii şi cadrele didactice ale instituţiei, la manifestare au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi, în număr mare, studenţi.

În deschidere, rectorul Dan Caşcaval a vorbit despre importanţa meseriilor inginereşti, dar şi despre provocările la care vor fi supuşi cei care au ales să urmeze aici cursurile, mai ales în contextul pandemiei.

„Indiferent de contextul pe care nu l-a dorit nici unul dintre noi, ne aflăm într-un moment festiv care răzbate dincolo de răceala biţilor şi a pixelilor şi dincolo de prea puţin empatica comunicare online. Un moment festiv care ne face să uităm de provocările cursurilor online, ale examenelor online, de dificultatea încercării de a depăşi bariera cuvintelor spuse şi auzite indirect, doar prin bunăvoinţa electronilor şi a undelor”, a punctat Dan Caşcaval, care a adăgat că „profesiile de inginer şi de arhitect nu sunt printre cele mai uşoare. Presupune să înveţi toată viaţa, nu numai în facultate, să conduci oameni, să ai responsabilităţi, să ai idei, planuri, proiecte şi să îţi asumi aceste idei, planuri şi proiecte care practic pot schimba o societate sau o lume”.

Totodată, rectorul Politehnicii a subliniat şi nevoia de a oferi o atenţie sporită meseriilor tehnice, mai ales în contextul în care zona Moldovei este mai slab dezvoltată în acest sens. Cu toate acestea, Dan Caşcaval subliniază că se poate observa că atenţia societăţii în ceea ce priveşte pregătirea inginerească  a crescut, mai ales că Universitatea Tehnică a înregistrat un număr record de studenţi înscrişi în acest an.

„Tehnologiile secolului XXI includ provocări majore pentru viitoarele generaţii de ingineri, precum utilizare eficientă a energiei solare, metode de captare a bioxidului de carbon, îmbunătăţirea infrastructurii urbane, progresul informaticii medicale, înţelegerea funcţionării creierului uman sau securitatea spaţiului cibernetic”, a adăugat şi profesorul Iulian Ciocoiu, preşedintele Senatului instituţiei.

La eveniment a luat parte şi primarul Mihai Chirica. Totodată, tot ieri a fost inaugurat oficial şi parcul dintre căminele T9 şi T10, parc care va purta numele Cezar Oprişan, prorectorul recent decedat. La evenimentul festiv au fost nominalizaţi şi cei mai buni studenţi ai fiecărei facultăţi, aceştia urmând să fie premiaţi în perioada următoare.

Comentarii