anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

(FOTO) Deschidere oficială în campus, la Politehnica din Iaşi

GALERIE
poli3polipoli4poli2
 • poli3
 • poli
 • poli4
 • poli2
- +

Deschidere oficială azi, în aer liber, în cadrul Campusului „Tudor Vladimirescu”, a anului universitar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. Alături de membrii conducerii Politehnicii şi cadrele didactice ale instituţiei, la manifestare au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi, în număr mare, studenţi.

În deschidere, rectorul Dan Caşcaval a vorbit despre importanţa meseriilor inginereşti, dar şi despre provocările la care vor fi supuşi cei care au ales să urmeze aici cursurile, mai ales în contextul pandemiei.

„Indiferent de contextul pe care nu l-a dorit nici unul dintre noi, ne aflăm într-un moment festiv care răzbate dincolo de răceala biţilor şi a pixelilor şi dincolo de prea puţin empatica comunicare online. Un moment festiv care ne face să uităm de provocările cursurilor online, ale examenelor online, de dificultatea încercării de a depăşi bariera cuvintelor spuse şi auzite indirect, doar prin bunăvoinţa electronilor şi a undelor”, a punctat Dan Caşcaval, care a adăgat că „profesiile de inginer şi de arhitect nu sunt printre cele mai uşoare. Presupune să înveţi toată viaţa, nu numai în facultate, să conduci oameni, să ai responsabilităţi, să ai idei, planuri, proiecte şi să îţi asumi aceste idei, planuri şi proiecte care practic pot schimba o societate sau o lume”.

Totodată, rectorul Politehnicii a subliniat şi nevoia de a oferi o atenţie sporită meseriilor tehnice, mai ales în contextul în care zona Moldovei este mai slab dezvoltată în acest sens. Cu toate acestea, Dan Caşcaval subliniază că se poate observa că atenţia societăţii în ceea ce priveşte pregătirea inginerească  a crescut, mai ales că Universitatea Tehnică a înregistrat un număr record de studenţi înscrişi în acest an.

„Tehnologiile secolului XXI includ provocări majore pentru viitoarele generaţii de ingineri, precum utilizare eficientă a energiei solare, metode de captare a bioxidului de carbon, îmbunătăţirea infrastructurii urbane, progresul informaticii medicale, înţelegerea funcţionării creierului uman sau securitatea spaţiului cibernetic”, a adăugat şi profesorul Iulian Ciocoiu, preşedintele Senatului instituţiei.

La eveniment a luat parte şi primarul Mihai Chirica. Totodată, tot ieri a fost inaugurat oficial şi parcul dintre căminele T9 şi T10, parc care va purta numele Cezar Oprişan, prorectorul recent decedat. La evenimentul festiv au fost nominalizaţi şi cei mai buni studenţi ai fiecărei facultăţi, aceştia urmând să fie premiaţi în perioada următoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.