anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Iaşitex virează spre imobiliare şi investiţii financiare în firmele lui Vuza

GALERIE
Iasitex
 • Iasitex
- +

Conducerea firmei ieşene solicită acţionarilor majorarea capitalului social cu 60 de milioane de lei. O parte importantă din această sumă ar urma să meargă într-un proiect imobiliar şi achiziţia de acţiuni la Chimcomplex, firmă din portofoliul lui Ştefan Vuza, cel care deţine şi Iaşitex.

Unul dintre marile branduri ieşene în confecţii pregăteşte o mutare îndrăzneaţă pe piaţă, după ce în septembrie anul trecut anunţa că vinde terenurile şi clădirile şi că îşi mută producţia la Vaslui. Iasitex, societatea deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza prin intermediul SC A2 Impex SRL Ploieşti, companie care deţine 63% din acţiunile firmei, intenţionează să-şi mărească capitalul social cu 60 de milioane de lei. Date concrete despre această intenţie apar într-un raport trimis de Iasitex pe 19 ianuarie către ASF Bucureşti, Direcţia Generală de Supraveghere, Direcţia Monitorizare Investigare, Serviciul Monitorizare Investigare Emitenţi. În document se precizează faptul că pe 22 februarie are loc convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), pe ordinea de zi fiind vizată aprobarea majorării capitalului social, de la 21,5 de milioane de lei la 81,5 milioane de lei şi emiterea unui număr de 5,8 milioane de acţiuni noi, cu valoare nominală de 10,24 lei.

„Având în vedere principalele riscuri la care este supusă industria textilă din România în context european şi global prin care aceasta pierde din competitivitate în fiecare an, motivăm nevoia majorării capitalului social al SC Iasitex SA prin prisma capitalizării companiei, a creşterii capitalurilor proprii sub imperativul implementării unui plan de dezvoltare structurat pe următorii doi ani”, a subliniat în nota de fundamentare Nicolae Mihail Lăzăroaie, preşedintele Consiliului de Administraţie. În nota de fundamentare privind oportunitatea majorării capitalului social prin aport în numerar, am găsit şi opt obiective pe care Iaşitex le propune în următorii doi ani de zile. Primul constă în reorientarea producţiei de ţesături spre produse de nişă la comandă, cu valoare adaugată mare şi a unui proiect de achizţie a unei tehnologii de imprimare digitală a materialelor textile şi software de creaţie şi imprimare culoare cu streamer. Valoarea estimată a proiectului este de 2,5 milioane de lei. De asemenea, societatea îşi propune să crească competitivitatea prin dezvoltarea de ţesături inovative cu aplicaţii tehnice de tipul ţesăturilor cu compoziţii fibroase, ţesăturilor peliculizate cu poliuretan sau acrilat, ţesăturilor latexate utilizate pentru obţinerea de benzi transportoare şi un proiect de cercetare dezvoltare finanţat prin axa 1 POC care cuprinde şi retehnologizarea secţiilor de producţie ţesătorie şi finisaj ţesături, valoarea fiind estimată la 16,2 milioane de lei, cu cofinanţare 50%. Societatea mai doreşte să dezvolte şi un brand propriu pentru lenjeriile de pat, pilote şi draperii dar să şi creeze un lanţ de magazine pentru vânzare cu amănuntul, în mall-urile din ţară. Acest proiect ar ajunge la 1,9 milioane de lei.

Reprezentanţii Iaşitex se gândesc să investească un milion de lei şi în promovarea pe internet şi vânzarea online a produselor. Un alt obiectiv este valorificarea activelor care nu contribuie în mod direct la activitatea de baza a societăţii printr-un incubator de afaceri finantat prin Programul POR 165/2, valoare estimată a proiectului fiind de 18,5 milioane de lei, cu cofinanţare 50%. O idee îndrăzneaţă este şi crearea unui parteneriat cu un dezvoltator imobiliar pentru implementarea unui proiect în segmentul de office şi servicii. Nu ne este clar dacă se face referire la construirea unor clădiri noi ori reabilitatea şi modernizarea celor existente, inclusiv sediul administrativ al societăţii. Pentru acest proiect, este estimată o valoare de 9,75 milioane de lei. În aceeaşi notă de fundamentere se mai precizează creşterea activelor financiare prin achiziţie de acţiuni la SC Chimcomplex SA sau la alte societăţi care activează în industria textilă sau alte industrii cu potenţial ridicat de profitabilitate. (valoare estimata 17,5 milioane de lei). Ultima măsură pentru a îndeplini planurile de mărire a capitalului este reducerea datoriilor societăţii, care ajung la suma de 10 milioane de lei. Dacă este să analizăm ultimul bilanţ depus la ANAF de către societate, observăm faptul că datoriile depăşesc de aproape 10 ori profitul net, care este de 111.000 de lei pe anul 2016, la o cifră de afaceri de 24,6 milioane de lei. Reporterii „Ziarului de Iaşi” au încercat să discute şi cu conducerea firmei, dar oficialii nu au fost deschişi pentru un dialog în acest sens. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.