De Business

Punem punctul pe știi

Iaşitex virează spre imobiliare şi investiţii financiare în firmele lui Vuza

luni, 29 ianuarie 2018, 02:50
4 MIN
 Iaşitex virează spre imobiliare şi investiţii financiare în firmele lui Vuza

Conducerea firmei ieşene solicită acţionarilor majorarea capitalului social cu 60 de milioane de lei. O parte importantă din această sumă ar urma să meargă într-un proiect imobiliar şi achiziţia de acţiuni la Chimcomplex, firmă din portofoliul lui Ştefan Vuza, cel care deţine şi Iaşitex.

Unul dintre marile branduri ieşene în confecţii pregăteşte o mutare îndrăzneaţă pe piaţă, după ce în septembrie anul trecut anunţa că vinde terenurile şi clădirile şi că îşi mută producţia la Vaslui. Iasitex, societatea deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza prin intermediul SC A2 Impex SRL Ploieşti, companie care deţine 63% din acţiunile firmei, intenţionează să-şi mărească capitalul social cu 60 de milioane de lei. Date concrete despre această intenţie apar într-un raport trimis de Iasitex pe 19 ianuarie către ASF Bucureşti, Direcţia Generală de Supraveghere, Direcţia Monitorizare Investigare, Serviciul Monitorizare Investigare Emitenţi. În document se precizează faptul că pe 22 februarie are loc convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), pe ordinea de zi fiind vizată aprobarea majorării capitalului social, de la 21,5 de milioane de lei la 81,5 milioane de lei şi emiterea unui număr de 5,8 milioane de acţiuni noi, cu valoare nominală de 10,24 lei.

„Având în vedere principalele riscuri la care este supusă industria textilă din România în context european şi global prin care aceasta pierde din competitivitate în fiecare an, motivăm nevoia majorării capitalului social al SC Iasitex SA prin prisma capitalizării companiei, a creşterii capitalurilor proprii sub imperativul implementării unui plan de dezvoltare structurat pe următorii doi ani”, a subliniat în nota de fundamentare Nicolae Mihail Lăzăroaie, preşedintele Consiliului de Administraţie. În nota de fundamentare privind oportunitatea majorării capitalului social prin aport în numerar, am găsit şi opt obiective pe care Iaşitex le propune în următorii doi ani de zile. Primul constă în reorientarea producţiei de ţesături spre produse de nişă la comandă, cu valoare adaugată mare şi a unui proiect de achizţie a unei tehnologii de imprimare digitală a materialelor textile şi software de creaţie şi imprimare culoare cu streamer. Valoarea estimată a proiectului este de 2,5 milioane de lei. De asemenea, societatea îşi propune să crească competitivitatea prin dezvoltarea de ţesături inovative cu aplicaţii tehnice de tipul ţesăturilor cu compoziţii fibroase, ţesăturilor peliculizate cu poliuretan sau acrilat, ţesăturilor latexate utilizate pentru obţinerea de benzi transportoare şi un proiect de cercetare dezvoltare finanţat prin axa 1 POC care cuprinde şi retehnologizarea secţiilor de producţie ţesătorie şi finisaj ţesături, valoarea fiind estimată la 16,2 milioane de lei, cu cofinanţare 50%. Societatea mai doreşte să dezvolte şi un brand propriu pentru lenjeriile de pat, pilote şi draperii dar să şi creeze un lanţ de magazine pentru vânzare cu amănuntul, în mall-urile din ţară. Acest proiect ar ajunge la 1,9 milioane de lei.

Reprezentanţii Iaşitex se gândesc să investească un milion de lei şi în promovarea pe internet şi vânzarea online a produselor. Un alt obiectiv este valorificarea activelor care nu contribuie în mod direct la activitatea de baza a societăţii printr-un incubator de afaceri finantat prin Programul POR 165/2, valoare estimată a proiectului fiind de 18,5 milioane de lei, cu cofinanţare 50%. O idee îndrăzneaţă este şi crearea unui parteneriat cu un dezvoltator imobiliar pentru implementarea unui proiect în segmentul de office şi servicii. Nu ne este clar dacă se face referire la construirea unor clădiri noi ori reabilitatea şi modernizarea celor existente, inclusiv sediul administrativ al societăţii. Pentru acest proiect, este estimată o valoare de 9,75 milioane de lei. În aceeaşi notă de fundamentere se mai precizează creşterea activelor financiare prin achiziţie de acţiuni la SC Chimcomplex SA sau la alte societăţi care activează în industria textilă sau alte industrii cu potenţial ridicat de profitabilitate. (valoare estimata 17,5 milioane de lei). Ultima măsură pentru a îndeplini planurile de mărire a capitalului este reducerea datoriilor societăţii, care ajung la suma de 10 milioane de lei. Dacă este să analizăm ultimul bilanţ depus la ANAF de către societate, observăm faptul că datoriile depăşesc de aproape 10 ori profitul net, care este de 111.000 de lei pe anul 2016, la o cifră de afaceri de 24,6 milioane de lei. Reporterii „Ziarului de Iaşi” au încercat să discute şi cu conducerea firmei, dar oficialii nu au fost deschişi pentru un dialog în acest sens. 

 

 

 

Comentarii