Ce e de făcut cu poliţa Euroins? Patronii service-urilor îşi pun mâinile în cap când aud de asiguratorul falimentar
Proprietarii service-urilor sustin ca Euroins deconteaza greu costurile din atelierele auto, î (...)
citeste totvineri, 24.03.2023
Şase case din Aroneanu stau în calea avioanelor care vin la aterizare. Deşi au fost construite înaintea noii piste, ele se regăsesc în studiile de obstacolare recente care au dus la creşterea limitelor de vizibilitate pentru piloţi.
Vremea capricioasă a dat peste cap programul zborurilor pe Aeroportul Iaşi în a doua jumătate a zilei de duminică, iar efectele s-au făcut resimţite şi pe parcursul zilei de luni. Astfel, cursa spre Paris prevăzută la ora 5.50 a decolat două ore mai târziu, avionul spre Eindhoven, de asemenea al companiei Wizz Air, a decolat la 10.35 în loc de 7.45, ora din programul de zbor.
Pe de altă parte, zborul Londra LTN - Iaşi cu sosire luni noapte la ora 3.10 a fost reprogramat pentru luni seară la ora 20.00 (ora aterizării), conform datelor transmise de operator. Acesta pare să fi motivul pentru care pasagerii care urmau să decoleze luni seară la ora 19 spre Barcelona au fost nevoiţi să aştepta mai bine de două ore.
Duminică seară, ceaţa urmată de combinaţia lapoviţă-plafon jos de nori a afectat toate cele trei aeroporturi din Moldova. La Iaşi au fost şi avioane anulate (returul cursei Viena-Iaşi, care s-a oprit la Bucureşti), şi întârziate la sosire (Londra, Bucureşti), şi deviate (Roma). Aceste modificări forţate în planul de zbor s-au propagat asupra altor curse, care au depăşit cu până la 3 ore momentul decolării.
Pe de altă parte, dacă zborul Roma - Iaşi (Wizz Air) care trebuia să ajungă la 18.25 a fost deviat pe Aeroportul Bacău, trei aeronave care nu au putut să aterizeze la Suceava au fost redirecţionate la Iaşi. Este vorba despre două aeronave Wizz Air (una din direcţia Luton şi o alta din direcţia Memmingen), precum şi o aeronavă TAROM, din direcţia Otopeni. Cum se explică aceste „permutări”?
Directorul general al Aeroportului Iaşi ne-a spus că nu doar vremea a contat în devierea unor zboruri către alte aerogări, ci şi sistemul de aterizare instrumentală – ILS, abrevierea din engleză a „Instrumental Landing System”. Este vorba de emiţătoare radio amplasate la capătul pistei, care furnizează unui avion care vine la aterizare direcţia şi panta nominală de coborâre. Sistemul este folosit îndeosebi în condiţii de vizibilitate redusă: noapte, ceaţă, ninsoare etc.
La Iaşi, ILS a fost trecut la sfârşitul verii de la categoria a doua la prima, ne-a spus Romeo Vatră. Asta înseamnă o ştachetă mai înaltă de la care pilotul trebui să vadă pista, respectiv cel puţin 60 de metri înălţime şi 550 de metri vizibilitate în faţă. La CAT II, cum au majoritatea aeroporturilor din ţară, inclusiv cel de la Otopeni, pilotul poate să coboare avionul mai jos de 60 de metri (până la 30 m) şi să vadă măcar pe o distanţă de 300 de metri înainte. În fine, CAT III, cum este pe aeroportul din Praga, înseamnă mai jos de 30 m şi vizibilitate pe cel puţin 200 m. Specialiştii în aviaţie consultaţi de Ziarul de Iaşi au subliniat că aceste limite sunt întărite de regulile companiilor de zbor.
Practic, „retrogradarea” sistemului de navigaţie pentru aterizare de pe Aeroportul Iaşi nu schimbă nimic, subliniază directorul Romeo Vatră, arătând dificultăţile cu care s-au confruntat în weekend toate aerogările afectate de ceaţă, indiferent de categoria de precizie a sistemului de aterizare instrumentală. Autoritatea Aeronautică Civilă a aplicat asupra pistei de la Iaşi limitele spaţiului de servitute aeriană în urma unor studii de obstacolare, care au arătat că sunt câteva obstacole la aterizarea avioanelor dinspre nord: şase case, trei stâlpi de curent şi trei copaci, toate din Aroneanu.
„Facem eforturi să recâştigăm categoria, dar nu se poate face altfel decât rezolvând problema celor şase imobile. Luăm în calcul şi varianta exproprierii”, a adăugat directorul general al aerogării, menţionând că preferă o rezolvare amiabilă. Întrebat dacă nu pot fi ghidate avioanele să aterizeze dinspre sud, el a spus că ILS-ul este amplasat pe capătul de nord al pistei tocmai pentru că dinspre sud este un alt obstacol, Dealul Bucium, şi că din acest motiv nu ar putea să obţină mai mult de CAT I.
O altă soluţie ar fi prelungirea pistei – care a fost proiectată iniţial pentru o lungime de 3.000 m, din care s-au construit 2.400 de metri, rămânând 300 m de o parte şi de alta, la cele două capete. Dar principala direcţie a grupului de lucru constituit împreună cu CJ şi Primăria Aroneanu rămâne rezolvarea situaţiei celor şase case. Deşi imobilele respective au fost construite cu mai bine de 10 ani în urmă, adică înainte de construirea pistei noi, iar de atunci s-au făcut zeci de mii de aterizări pe deasupra acoperişurilor lor, Aeroportul Iaşi rămâne „prizonier” în cea mai puţin precisă categorie de navigaţie aeriană pentru situaţii de vreme extremă.
Cititi si: Traficul de pasageri pe Aeroportul Iaşi rămâne pe plus. Locul II pe ţară, între aeroporturile regionale. Bacăul, la pământ
Cititi si: Terminalul 4 al Aeroportului, gata în septembrie anul viitor
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Mark Zuckerberg, tată pentru a treia oară. Cum se numeşte fetiţa
Un consum ridicat de alimente bogate în magneziu, asociat unei mai bune sănătăţi cerebrale
Un nou accident mortal la Iaşi: Impact violent între două maşini şi o căruţă
Donald Trump ameninţă cu “moarte şi distrugere” dacă este condamnat
Copil de 9 ani, atacat de câinele unei vecine pe o stradă din inima capitalei
Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", va fi eliberat din închisoare
Şase persoane, arestate preventiv în cazul de trafic de droguri din Bacău
Diana Şoşoacă răspunde la acuzaţiile ucrainenilor cu citatele preferate ale lui Putin
Un tânăr s-a trezit cu poliţiştii la uşă după ce a primit un voucher cu o sumă considerabilă
ONU acuză Ucraina şi Rusia că au ucis zeci de prizonieri de război
Japoneza Kaori Sakamoto a câştigat din nou titlul mondial la patinaj artistic
Un tânăr de 21 de ani s-a izbit cu maşina de un autobuz. El este rănit grav
Cum poţi curăţa cana electrica? Ce trucuri folosesc gospodinele?
Starul Tom Brady a devenit acţionarul campioanei en-titre din WNBA
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar, pe o piaţă fragilizată de către bănci
Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)
Ministerul de Externe de la Kiev a pus “tunurile” pe senatoarea Diana Şoşoacă
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
32 de poliţişti ieşeni au fost avansaţi în grad de Ziua Poliţiei Române
Cine sunt oficialii români care îl vor arbitra duminică pe Cristiano Ronaldo
Brokerii se opun plafonării prețurilor RCA. Mulți dintre ei și-ar pierde jobul
Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru o masă cu peşte, în post
FOTO Parc superb, de agrement, la Horpaz/Miroslava. Dezbatere publică de la ora 18
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Octogenar mort pe holurile spitalului după ce a fugit din salon
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
Microbuz cu infirmiere românce, implicat într-un accident în Austria. O femeie a murit
Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul după o amenințare cu bombă
Mașină Google Street View, implicată într-un accident în Ovidiu, Constanța
VIDEO Patinaj artistic: Moment în premieră în proba de perechi de la Campionatul Mondial
Monica Niculescu s-a califiicat în optimi la Miami Open, la dublu
Alexandru CĂLINESCUDuşmanii democraţiei |
Neculai SEGHEDINSateliţi |
Codrin Liviu CUȚITARUJonathan Coe, un prieten al Iaşului (III) |
George ŢURCĂNAŞUBucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională |
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.