anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Iaşul şi ceaţa - Jurnalul unei zile de coşmar la Aeroport. Şase case din Aroneanu ne ţin la categoria "periculos"

GALERIE
ceata_Aeroport
 • ceata_Aeroport
- +

Şase case din Aroneanu stau în calea avioanelor care vin la aterizare. Deşi au fost construite înaintea noii piste, ele se regăsesc în studiile de obstacolare recente care au dus la creşterea limitelor de vizibilitate pentru piloţi.

 

Vremea capricioasă a dat peste cap programul zborurilor pe Aeroportul Iaşi în a doua jumătate a zilei de duminică, iar efectele s-au făcut resimţite şi pe parcursul zilei de luni. Astfel, cursa spre Paris prevăzută la ora 5.50 a decolat două ore mai târziu, avionul spre Eindhoven, de asemenea al companiei Wizz Air, a decolat la 10.35 în loc de 7.45, ora din programul de zbor.

Pe de altă parte, zborul Londra LTN - Iaşi cu sosire luni noapte la ora 3.10 a fost reprogramat pentru luni seară la ora 20.00 (ora aterizării), conform datelor transmise de operator. Acesta pare să fi motivul pentru care pasagerii care urmau să decoleze luni seară la ora 19 spre Barcelona au fost nevoiţi să aştepta mai bine de două ore.

Duminică seară, ceaţa urmată de combinaţia lapoviţă-plafon jos de nori a afectat toate cele trei aeroporturi din Moldova. La Iaşi au fost şi avioane anulate (returul cursei Viena-Iaşi, care s-a oprit la Bucureşti), şi întârziate la sosire (Londra, Bucureşti), şi deviate (Roma). Aceste modificări forţate în planul de zbor s-au propagat asupra altor curse, care au depăşit cu până la 3 ore momentul decolării.

Pe de altă parte, dacă zborul Roma - Iaşi (Wizz Air) care trebuia să ajungă la 18.25 a fost deviat pe Aeroportul Bacău, trei aeronave care nu au putut să aterizeze la Suceava au fost redirecţionate la Iaşi. Este vorba despre două aeronave Wizz Air (una din direcţia Luton şi o alta din direcţia Memmingen), precum şi o aeronavă TAROM, din direcţia Otopeni. Cum se explică aceste „permutări”?

Sistemul de ghidare la aterizare

Directorul general al Aeroportului Iaşi ne-a spus că nu doar vremea a contat în devierea unor zboruri către alte aerogări, ci şi sistemul de aterizare instrumentală – ILS, abrevierea din engleză a „Instrumental Landing System”. Este vorba de emiţătoare radio amplasate la capătul pistei, care furnizează unui avion care vine la aterizare direcţia şi panta nominală de coborâre. Sistemul este folosit îndeosebi în condiţii de vizibilitate redusă: noapte, ceaţă, ninsoare etc.

La Iaşi, ILS a fost trecut la sfârşitul verii de la categoria a doua la prima, ne-a spus Romeo Vatră. Asta înseamnă o ştachetă mai înaltă de la care pilotul trebui să vadă pista, respectiv cel puţin 60 de metri înălţime şi 550 de metri vizibilitate în faţă. La CAT II, cum au majoritatea aeroporturilor din ţară, inclusiv cel de la Otopeni, pilotul poate să coboare avionul mai jos de 60 de metri (până la 30 m) şi să vadă măcar pe o distanţă de 300 de metri înainte. În fine, CAT III, cum este pe aeroportul din Praga, înseamnă mai jos de 30 m şi vizibilitate pe cel puţin 200 m. Specialiştii în aviaţie consultaţi de Ziarul de Iaşi au subliniat că aceste limite sunt întărite de regulile companiilor de zbor.

Practic, „retrogradarea” sistemului de navigaţie pentru aterizare de pe Aeroportul Iaşi nu schimbă nimic, subliniază directorul Romeo Vatră, arătând dificultăţile cu care s-au confruntat în weekend toate aerogările afectate de ceaţă, indiferent de categoria de precizie a sistemului de aterizare instrumentală. Autoritatea Aeronautică Civilă a aplicat asupra pistei de la Iaşi limitele spaţiului de servitute aeriană în urma unor studii de obstacolare, care au arătat că sunt câteva obstacole la aterizarea avioanelor dinspre nord: şase case, trei stâlpi de curent şi trei copaci, toate din Aroneanu.

Numai şase nu-s norocoase

„Facem eforturi să recâştigăm categoria, dar nu se poate face altfel decât rezolvând problema celor şase imobile. Luăm în calcul şi varianta exproprierii”, a adăugat directorul general al aerogării, menţionând că preferă o rezolvare amiabilă. Întrebat dacă nu pot fi ghidate avioanele să aterizeze dinspre sud, el a spus că ILS-ul este amplasat pe capătul de nord al pistei tocmai pentru că dinspre sud este un alt obstacol, Dealul Bucium, şi că din acest motiv nu ar putea să obţină mai mult de CAT I.

O altă soluţie ar fi prelungirea pistei – care a fost proiectată iniţial pentru o lungime de 3.000 m, din care s-au construit 2.400 de metri, rămânând 300 m de o parte şi de alta, la cele două capete. Dar principala direcţie a grupului de lucru constituit împreună cu CJ şi Primăria Aroneanu rămâne rezolvarea situaţiei celor şase case. Deşi imobilele respective au fost construite cu mai bine de 10 ani în urmă, adică înainte de construirea pistei noi, iar de atunci s-au făcut zeci de mii de aterizări pe deasupra acoperişurilor lor, Aeroportul Iaşi rămâne „prizonier” în cea mai puţin precisă categorie de navigaţie aeriană pentru situaţii de vreme extremă. 

Cititi si: Traficul de pasageri pe Aeroportul Iaşi rămâne pe plus. Locul II pe ţară, între aeroporturile regionale. Bacăul, la pământ

Cititi si: Terminalul 4 al Aeroportului, gata în septembrie anul viitor

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.