Întâlnire academică europeană la Iaşi: specialiştii în ştiinţa polimerilor şi-au dat întâlnire la Institutul „Petru Poni”

miercuri, 22 octombrie 2014, 18:28
2 MIN
 Întâlnire academică europeană la Iaşi: specialiştii în ştiinţa polimerilor şi-au dat întâlnire la Institutul „Petru Poni”

50 de cercetători şi specialişti în ştiinţa polimerilor din peste 10 ţări europene se întâlnesc la Iaşi în perioada 24-25 octombrie 2014, în cadrul seminarului internaţional „POLYMER SCIENCE – a powerful tool for highly specialized functional materials“. Seminarul se află la a doua ediţie şi este organizat de Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ al Academiei Române.

„Industria polimerilor este una dintre cele mai importante industrii din lumea de azi. Produsele polimerice se regăsesc aproape peste tot, în fiecare segment din viaţa noastră: de la PET-urile în care ne cumpărăm apa la celebra tâmplărie PVC, de la piatra artificială, panourile sandwich din construcţii sau folia de plastic, până la lubrifianţi, cauciuc sau componente folosite în industria de aviaţie. Toate aceste produse şi multe alte mii, zeci de mii, au la bază principiile polimerizării. Tocmai de aceea un astfel de seminar ştiinţific, de nivel internaţional, este foarte util pentru cercetarea şi, totodată, pentru economia românească“, declară academician Bogdan C. Simionescu, Vice-preşedintele Academiei Române.

Seminarul pune în contact specialişti din România, Ucraina, Slovacia, Polonia şi Bulgaria, ţări membre ale reţelei CEEPN (Central and East European Polymer Network), cu cercetători din statele Europei Occidentale precum Franţa, Marea Britanie, Elveţia, Grecia, Suedia, asigurând astfel o mai strânsă colaborare între academiile şi institutele academice din Europa.

După cum arată şi titlul seminarului „ştiinţa polimerilor – un instrument puternic pentru obţinerea materialelor funcţionale de înaltă specializare“, temele sesiunilor ştiinţifice vor fi extrem de specializate, situate la un înalt nivel academic. Manifestarea creează astfel un cadru adecvat în care specialişti în domeniu vor comunica rezultate recente din zonele lor de competenţă. Este, de asemeni, un bun prilej de a stabili noi direcţii de colaborare în proiectele din cel mai amplu program european de cercetare şi inovare, „Horizon 2020“, ce dispune de o finanţare de cca 80 miliarde de euro pentru intervalul 2014-2020.

„Seminarul dedicat ştiinţei polimerilor a fost iniţiat în 2013, în cadrul unui program bilateral de colaborare între Academia Română, prin Institutul „Petru Poni“, şi Academia Naţională de ştiinţe a Ucrainei. După succesul ediţiei precedente, anul acesta ne-am bucurat că specialişti din întreaga Europă şi-au anunţat participarea. Acesta este un semnal foarte bun, de recunoaştere şi apreciere a performanţelor ştiinţifice din ţara noastră“, apreciază academician Bogdan C. Simionescu. 

Comentarii