Interviu cu Deputatul Marius Eugen Ostaficiuc despre situația actuală din PSD (P)

miercuri, 16 februarie 2022, 09:57
5 MIN
 Interviu cu Deputatul Marius Eugen Ostaficiuc despre situația actuală din PSD (P)

Marius Ostaficiuc:

„Maricel Popa practică un fel de selecție a speciilor politice, având ca scop anihilarea celor care l-ar putea contrazice vreodată”

Domnule Marius Ostaficiuc, săptămâna trecută ați fost înlăturat din funcția de președinte al Organizației Municipale a PSD Iași. Mulți au fost luați prin surprinde de această decizie. Dvs. cum ați primit-o?

O anticipam, mai ales că relația cu președintele PSD Iași, Maricel Popa, era și este departe de a fi una ideală. Credeam, totuși, că voi fi lăsat să îmi duc la capăt mandatul, mai erau câteva luni. Pentru a se evita tulburările inutile, în interiorul unui partid nu se prea practică astfel de „lovituri de palat”.

Totuși, de ce s-a grăbit Maricel Popa?

Maricel Popa traversează o perioadă de falsă glorie. A ajuns la concluzia că el și numai el este PSD Iași, că democrația, dialogul, comunicarea sunt povești de adormit electoratul. A început să își exercite în mod discreționar autoritatea, comportament pe care, în lunga mea carieră politică, l-am întâlnit și la alții. Apare, inevitabil, un moment în care sentimentul puterii te face să o iei razna sau, oricum, să recurgi la decizii inadecvate unui climat democratic. Într-o poziție de conducere, un astfel de om încercat de microbul puterii va încerca să se înconjure cu yes-meni, cu personaje pe care le consideră inferioare sieși. Maricel Popa practică un fel de selecție a speciilor politice, având ca scop anihilarea celor care l-ar putea contrazice vreodată.

E o coincidență că această „dizolvare” a conducerii Organizației Municipale a avut loc pe fundalul problemelor de natură penală ale lui Mihai Chirica?

Mi-am pus și eu întrebarea aceasta. Probabil Maricel Popa a crezut că miza este mare de vreme ce a recurs la o astfel de dizolvare. Ca o paranteză, în cei peste 30 de ani de existență a Organizației Municipale, nu s-a mai întâmplat ceva similar. Aflând că bunul său colaborator, Mihai Chirica, nu mai are voie să intre în Primăria Iași, dl Popa a început să facă tot felul de calcule. Își dorește un primar care să nu fie altceva decât o prelungire a voinței, a ideilor și a intereselor sale. S-a pripit, pentru că Mihai Chirica s-a întors, iar proiectul anticipatelor nu mai e atât de sigur.

Există, la ora aceasta, în PSD Iași un candidat cu șanse reale la Primărie?

Priviți la anturajul politic al dlui Maricel Popa și veți răspunde singuri la această întrebare. Nu aș vrea să pară că îmi evaluez colegii de partid. Probabil că, în unele zile când e mai predispus visării, însuși dl Popa se vede în Palatul Roznovanu. Asta deși scopul său declarat rămâne președinția CJ Iași.

Ce vi s-a reproșat, concret?

În primul rând, scorurile slabe la alegerile de la Primăria Iași, unde, toată lumea știe, candidatul PSD Iași a fost impus cu forța chiar de dl Popa, în ciuda eșecului sigur care se prefigura. Nu puțini dintre alegătorii ieșeni de stânga ne-au acuzat atunci că, punând un asemenea candidat, făcusem blat cu Mihai Chirica. În plus, era sacrificată cu bună știință cariera politică onorabilă a unei doamne de imaginea căreia partidul ar fi avut nevoie. Acum, aflu că eu sunt vinovat de acel usturător eșec. În al doilea rând, mi se reproșează am întârziat procesul de reformare la nivel de Organizație Municipală. Nu știu ce înțelege dl Popa prin „reformare”. Dacă să plantezi oameni obedienți ție în funcții importante înseamnă „reformare”, atunci da, nu am „reformat” organizația.

Până la urmă, de unde au plecat disensiunile dintre dvs. și Maricel Popa?

Avem gândiri diferite, avem definiții diferite ale politicii. Dl Popa face politică așa cum face bussines. Gândește totul în termeni de concurență, profit, piață, aranjament, parteneri de afaceri. În ultimii ani, a investit sume considerabile pentru a-și consolida poziția, iar acum consideră că a venit momentul recuperării investițiilor. Plus profitul, desigur!

Cum credeți că percepe electoratul de stânga aceste „manevre” din interiorul PSD Iași?

E una dintre neliniștile mele. Vorbesc cu zeci de ieșeni, zilnic, și îmi dau seama că PSD Iași e perceput ca un „teritoriu” nesigur, cu nisipuri mișcătoare, cu cotloane întunecoase. Gradul de încredere, trebuie să recunoaștem, este scăzut. În perioada următoare va trebui să îl consolidăm. Nu prin măsuri formale, postări pe Facebook sau fotografii bine alese, ci prin conținuturi, prin acțiuni utile comunității.

Cum vă veți replia? Cum vă raportați la propria carieră politică?

Nu mă văd în afara social democrației. Mă identific de peste 20 de ani cu politicile de stânga, deci nu mă veți vedea schimbând tabere și doctrine. Toți cei care mă cunosc știu că nu sunt atașat de funcții, înțeleg reliefurile deal-vale ale politicii, deci pentru mine episodul de săptămâna trecută nu a adus vreo „undă de șoc”. Mă voi concentra și mai mult pe activitatea parlamentară, pe promovarea Iașului și pe rezolvarea problemelor majore ale ieșenilor. 

 
 

Comentarii