De Business

Punem punctul pe știi

Kaufland plăteşte peste 12,3 milioane de euro ca să înfingă steagul lângă Carrefour Felicia

marți, 10 martie 2020, 03:00
2 MIN
 Kaufland plăteşte peste 12,3 milioane de euro ca să înfingă steagul lângă Carrefour Felicia

Multinaţionala a cumpărat ieri, la licitaţie, o parte dintre terenurile şi clădirile firmei ieşene, societate aflată în faliment.

Retailerul Kaufland a cumpărat de la societatea Moldomobila SA un teren cu o suprafaţă totală de 6,4 hectare, pe care sunt ridicate clădiri în suprafaţă de 3,5 hectare. Tranzacţia, care a avut loc ieri, depăşeşte 12,3 milioane de euro. Prin achiziţia acestui teren, Kaufland urmăreşte extinderea lanţului de magazine, însă nu este exclusă nici varianta să construiască un depozit. Moldomobila SA aparţine omului de afaceri Adrian Butucă şi este în insolvenţă din 2011, fiind reprezentată prin lichidatorul judiciar Management Reorganizare Lichidare (MRL) Iaşi SPRL. Pentru terenul situat în imediata apropiere de Centrul Comercial Felicia, unde acţionează Carrefour, principalul competitor al Kaufland, “s-au bătut” alte două firme: Arhiconstruct SA, care este administrată (indirect) tot de către Adrian Butucă, şi o firmă aparţinând unui dezvoltator imobiliar.

“Ziarul de Iaşi” a scris încă de zilele trecute despre interesul unei multinaţionale care deţine un lanţ de supermarketuri de a cumpăra terenul, însă oficialii Kaufland nu au oferit un răspuns la solicitarea transmisă în format electronic, vineri, de jurnaliştii ziarului nostru. Ieri, în schimb, reprezentanţii ne-au confirmat tranzacţia, însâ până la închiderea ediţiei nu a oferit mai multe detalii. Supraofertarea a plecat de la 38,4 milioane lei fără TVA, echivalentul sumei de 8,1 milioane euro fără TVA, reprezentând oferta pe care făcut-o firma Arhiconstruct SA în luna noiembrie a anului trecut. La această valoare s-a adăugat pasul minim de supraofertare (1%), respectiv circa 384.000 lei (81.000 euro), ambele valori fără TVA. Licitaţia care a avut loc ieri la sediul MRL a durat peste 4 ore şi, potrivit unor surse, terenul a fost adjudecat pentru o sumă “foarte mare”.

Deşi jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au încercat să discute cu Corneliu Mititelu, reprezentant MRL, şi cu Adrian Butucă, aceştia nu au dorit să ofere declaraţii. Kaufland este parte a grupului Schwarz şi deţine şi retailerul de discount Lidl. În România, lanţul este prezent din 2005. (Florentina SANDU)

Comentarii