La Mamaia, cel mai ieftin și bine mănânci la „Împinge tava!. Preturi pe litoralul romanesc

vineri, 19 iulie 2013, 10:08
3 MIN
 La Mamaia, cel mai ieftin și bine mănânci la „Împinge tava!. Preturi pe litoralul romanesc

Dacă acum 25 de ani autoservirile erau ocolite până şi de sindicaliştii veniţi în concediu pe Litoral, astăzi sunt la mare modă. Stavrizii şi guvizii autohtoni au ajuns mâncare pentru VIP-uri. Iar calcanul este o fiţă cu preţuri prohibitive!

 

Mamaia este împânzită de zeci de terase înzorzonate, pe gustul primarului Mazăre. Mobilier de toate culorile, balansoare, flori, reclame luminoase şi chelneri, care cu servitul, care cu „îmbiatul” turiştilor ce trec prin faţa cârciumii. „Ofertele zilei”, între orele 11.00- 18.00, sunt amplasate pe panouri în faţa restaurantelor de pe promenada staţiunii. La terasele cu pretenţii, animatoarele împart pliante, doar-doar or atrage clienţi. Ieri, în Mamaia, erau înregistraţi 35.000 turişti din cei 115.000 de pe întregul Litoral, dar terasele erau goale. La prânz, ospătarii, plictisiţi, stau de vorbă în faţa localurilor. Dau din umeri la întrebarea cu ce diferă terasa lor de altele.

Preparate dobrogene la cârciumi „italieneşti!”

„Cu 19 lei, iei trei mici, cartofi prăjiţi şi primiţi şi o bere”, ne ademeneşte un ospătar cu zâmbet fals. Altul, în costum popular, îi îmbârligă pe trei turişti dezorientaţi. Cu 15 lei de persoană li se oferă ciorbă ţărănească de văcuţă, tochitură dobrogeană, salată de murături şi o chiflă. Nu le zice că la cei 15 lei se adaugă pâinea, smântâna, ardeiul iute, o bere, plus comisionul şi preţul se dublează”. La Mamaia, varianta cea mai ieftină e la autoservire, unde vezi exact preţul şi ce ţi se pune în faţă. Nu toţi turiştii veniţi în vacanţă merg însă la „împinge tava”. Dacă în timpul zilei vor să mănânce pizza la un restaurant elegant din piaţeta Cazino, li se oferă o a doua, gratis.

Ospătarul unei taverne greceşti se laudă că toate produsele sunt din Grecia. „Un aperitiv, felul de bază şi desertul pentru două persoane ajung la 150 lei, fără băutură, care, ştiţi, e scumpă, că avem vinuri de masă, da’ şi vinuri de colecţie”, se laudă, dând asigurări bucătarul grec.

La o terasă italienească, se servesc şi aşa-zise preparate tradiţionale dobrogene, adică: tochitură şi ciolan afumat cu fasole. Străinii veniţi cu un pachebot ancorat în portul Constanţa se plâng. „La terasele de pe plajă mâncarea este scumpă. Patru persoane am dat 100 de euro la masa de prânz”, spune o turistă din Germania. Într- adevăr, terasele de pe malul mării, deşi sunt goale, nu lasă la preţ. O porţie de „calcan sfârâit pe grătar, cu mămăliguţă”, costă 40 lei, iar una de „stavrid fript, cu dichis de ceapă verde şi mămăliguţă”, îţi scoate de pe card 30 de lei. O limonadă e 13 lei, un pahar de bere 7, iar o apă plată nu costă mai puţin de 6 lei. Aşa că, la Mamaia, pline sunt doar autoservirile.Citeste restul pe EVZ.ro

 

 

Comentarii