anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Lovitură de teatru! Acţionarul majoritar al companiei FORTUS a cerut falimentul firmei

GALERIE
Fortus Iasi
 • Fortus Iasi
- +

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului deţine la societatea ieşeană şi calitatea de creditor majoritar.

În premieră pentru procesele în care este implicată compania Fortus, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostă AVAS, acţionar şi creditor principal al Fortus S.A. Iaşi, a solicitat declararea falimentului pentru compania ieşeană. Până în prezent, compania era în „reorganizare”, în acest mod încercându-se găsirea de investitori sau modalităţi de valorificare a bunurilor din patrimoniu şi plata datoriilor pe care le are în acest moment Fortus. Societatea Comercială Fortus S.A. Iaşi este posibil să intre în faliment după aproape un deceniu şi jumătate de procese. Chiar dacă până în prezent s-a solicitat falimentul companiei în mai multe instanţe, aceste cereri au fost realizate doar de către furnizori, sau foşti angajaţi, iar compania s-a aflat în perioada de „reorganizare”.

Creditorul şi acţionarul majoritar a văzut dezastrul abia acum

Totuşi, normal ar fi fost ca falimentul companiei Fortus să fie declarat de mai bine de doi ani, perioada legală de reorganizare neputând depăşi patru ani, iar mai mult societatea nu mai produce nimic de ani buni de zile. AAAS susţine în cererea de declanşare a falimentului că această procedură trebuia declanşată în urmă cu doi. Este curios cum a sesizat însă acest lucru abia acum şi nu la momentul oportun. AAAS este acţionar şi creditor principal în urma unei Ordonanţe de Urgenţă care a stabilit preluarea creanţelor bugetare a Fortus de la ANAF la AAAS, act legislativ pe care şi-a pus semnătura fostul premier Victor Ponta şi fostul ministru de Finanţe Florin Georgescu, numărul II în cadrul Băncii Naţionale. În cererea de declanşare a falimentului realizată de AAAS se menţionează faptul că administratorul judiciar ar fi încălcat „în mod grosolan” planul de reorganizare. De asemenea, instituţia subliniază şi faptul că planul de reorganizare a fost început în perioada în care Fortus încă avea activitate, lucru care nu se mai întâmplă în prezent, iar procedura de reorganizare nu este decât „un faliment mascat”. În plus, în cererea realizată de AAAS, se menţionează şi faptul că „administratorul judiciar încearcă să profite cât mai mult de starea de ilegalitate şi să valorifice bunurile din patrimonial Fortus sub titulatura reorganizării pentru a-şi încasa comision”.

Ce spune administratorul judiciar

Contactat telefonic în luna mai a acestui an, administratorul judiciar al FORTUS, Teodor Ignatie, declara faptul: „Dacă societatea nu intră în faliment, atunci angajaţii îşi vor primi acele drepturi salariale, însă dacă intră în faliment atunci nu vor primi nici un leu. Dacă AAAS-ul (n.r: Autoritatea de Administrare a Activelor Statului) preia activele aşa cum este prevăzut în planul de reorganizare şi AAAS-ul se conformează planului de reorganizare, atunci aceşti angajaţi îşi vor primi toate drepturile. Dacă nu se conformează, atunci nu vor primi. Dacă vindem, încercăm parţial să îi plătim, aşa cum este normal, însă, în mare, aşa stau lucurile. Dacă intră în faliment atunci nu vor primi nimic”. Contactat telefonic în cursul zilei de ieri (26 septembrie) şi întrebat dacă îşi schimbă declaraţia din luna mai, Teodor Ignatie a specificat faptul că nu mai ştie în ce direcţie se îndreaptă lucrurile şi că speră să se găsească soluţii pentru angajaţii care nu şi-au primit nici până acum drepturile salariale. „De regulă nu-mi schimb declaraţiile. S-ar putea să se schimbe lucrurile între timp, însă eu nu mai ştiu în ce direcţie mergem aici. Îmi e ruşine să declar aşa ceva însă nu mai ştiu în ce direcţie mergem”, menţionează administratorul judiciar, completând totodată că nu ar fi primul caz în care, în urma falimentului, angajaţii să nu îşi mai primească banii.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.