Majoritatea lo­curilor din clasele a IX-a, ocupate deja în Iaşi. Topul liceelor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Majoritatea lo­curilor din clasele a IX-a, ocupate deja în Iaşi. Topul liceelor

GALERIE
admitere liceu
  • admitere liceu
- +

Simularea realizată de „Ziarul de Iaşi” pentru ultimele medii de admitere la cele mai bune licee din Iaşi nu a dat greş nici anul acesta. Dacă la unele medii diferenţa între media estimată de ziarul nostru şi cea de pe lista cu repartizări este de numai 2 sau 3 sutimi, avem şi specializări la care eroarea a fost de o sutime ori s-a potrivit perfect, cum este cazul specializării de filologie de la „Racoviţă”, unde ultima medie estimată de noi acum o săptămână şi media afişată în cursul zilei a fost aceeaşi: 9,12.

Pe primele şase locuri, în ordinea descrescătoare a ultimei medii de admitere la specializarea matematică-informatică se află Colegiul Naţional cu 9,49, Colegiul „Negruzzi” cu 9,43, Colegiul „Emil Racoviţă” cu 9,41, Liceul de Informatică cu ultima medie de admitere de anul acesta 8,75, Colegiul „Eminescu” cu 8,71 şi Liceul „Vasile Alecsandri” cu 8,63 (8,78 la Ştiinţe ale Naturii). Trebuie remarcat faptul că „Naţionalul”, de exemplu, are 112 locuri la mate-info, „Negruzzi” 84, iar „Racoviţă” 56. Liceul de Informatică are, în schimb, 168 de locuri la acelaşi profil. La acest liceu, elevul de pe poziţia 56, de exemplu, are media 9,29.

“Ieri a fost rulat programul de admitere, am constatat că peste 4.800 de elevi au fost repartizaţi însă există elevi cu note bune care nu au pus suficiente opţiuni şi trebuie să se reînscrie pe locurile rămase, deoarece nu au putut fi repartizaţi la liceele unde au vrut iniţial din cauza mediilor de admitere. Asistăm de asemenea cu tristeţe la pierderea unor elevi foarte buni pentru că nu-şi permit continuarea studiilor dincolo de spaţiul, satul în care locuiesc. Naţionalul, Negruzzi, Racoviţă rămân şcolile de elită unde s-au intrat cu cele mai mari medii. La Liceul de Informatică, anul acesta s-a intrat cu ultima medie 8,75, mult mai mică ca anul trecut, o scădere deranjantă a fost la Cantemir şi Cuza, şi asta ar trebui să dea de gândit liceelor”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al IŞJ.

Avem medii mai mici ca cele de anul trecut la toate liceele şi profilurile. Dacă, anul trecut, la Colegiul Naţional, ultima medie a fost 9,63 la mate-info, anul acesta este 9,49, cu 14 sutimi mai puţin. La fel şi la profilul Filologie, anul trecut, ultima medie a fost 9,50, iar anul acesta este 9,23, cu 27 de sutimi mai puţin. La Colegiul „Negruzzi”, la mate-info, anul trecut, ultima medie a fost 9,57, iar anul acesta este 9,43, cu 14 sutimi mai puţin, la Ştiinţe ale Naturii, anul trecut a fost 9,61, iar anul acesta 9,32, cu 29 de sutimi mai puţin. La Filologie, ultima medie de anul trecut a fost 9,52, iar anul acesta a scăzut cu mai mult de 30 de sutimi, până la 9,20. La Colegiul „Racoviţă”, ultima medie la mate-info, anul trecut, a fost 9,64, iar anul acesta este 9,41, cu 23 de sutimi mai puţin, la profilul Ştiinţe ale Naturii, ultima medie de anul trecut a fost 9,64, iar anul acesta este 9,38, cu 26 de sutimi mai puţin, iar la profilul Filologie, diferenţa este de 34 de sutimi, anul trecut, ultima medie de admitere fiind 9,46, în timp ce anul acesta este 9,12. La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, ultima medie de anul trecut la mate-info a fost de 9,20, în timp ce anul acesta este 8,89, cu 31 de sutimi mai puţin. La  Filologie, ultima medie de anul trecut a fost 8,88, iar anul acesta este 8,84, cu 4 sutimi mai mică. La fel şi la Ştiinţe ale Naturii, unde anul trecut ultima medie de admitere a fost 9,55, iar anul acesta este 9,08, cu jumătate de punct mai mică.

Unii elevi au intrat cu media 3

O problemă o au liceele cu profil tehnologic, unde au fost repartizaţi elevi cu media de admitere de 3, în condiţiile în care, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar i-au sfătuit pe părinţii acestora să opteze pentru Şcolile Profesionale, unde pot învăţa o meserie.

„Intrăm şi în zona gri, s-a intrat cu medii de admitere de 3 şi 4 la liceele tehnologice, iar profesorii vor trebui să aducă acei elevi la un nivel care să le permită să ia la final examenul de bacalaureat. Părinţii trebuie să înţeleagă că o diplomă absolvită cu o notă mică nu are valoare, mai degrabă înscrierea la o şcoală profesională, pentru o meserie este o soluţie. Pe cele 2.000 de locuri de la şcolile profesionale avem 1.000 de înscrişi, aşteptăm ca acei 1.000 de elevi care trebuie să-şi dea corigenţa să intre pe locurile rămase libere. Va fi însă o problemă pe traseu cu elevii care intră la liceu cu medii mici”, a mai precizat inspectorul şef.

Avem astfel şi topul şcolilor unde s-a intrat cu cele mai mici medii de admitere. Pe primul loc se află Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatică din Iaşi, unde ultimul elev a avut media de admitere la liceu 2,80. Pe locul al doilea loc se află Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Paşcani, unde ultimul elev admis are media 2,82. Urmează  Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” din Podu Iloaei, unde ultima medie este 2,85, apoi Liceul Tehnologic din Tg. Frumos, unde ultimul elev admis are media 3.00, Liceul Tehnologic Agricol din Miroslava, cu ultima medie 3,01, şi Liceul Tehnologic Economic din Paşcani, unde ultimul elev a intrat cu 3,06. Cea de-a doua etapă de repartizare va începe pe 24 iulie. La nivel de ţară, pe primele trei locuri se află Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti cu ultima medie de admitere 9,56, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, tot din Bucureşti, cu ultima medie  9,54, şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca cu ultima medie 9,52. Pentru ca toţi elevii nerepartizaţi în prima etapă să poată fi distribuiţi în data de 24 iulie, aceştia trebuie să completeze fişele cu opţiuni în perioada 16 - 21 iulie. La Iaşi, locurile pentru clasa IX şi primul an de şcoală profesională s-au ocupat în proporţie de 98,9%, la momentul actual rămânând libere 935 de locuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.