Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Malpraxis? Femeie paralizată pe jumătate după o operaţie simplă la Maternitate

GALERIE
medic Doina Iancu
  • medic Doina Iancu
- +

Un nou caz de suspiciune de malpraxis la Maternitatea „Elena Doamna“, după ce o femeie a fost mutilată pe viaţă în urma unor proceduri medicale aparent necomplicate, acuzată fiind dr. Doina Iancu, care nu se află la primul scandal de acest gen. Pacienta a trecut printr-un „chiuretaj uterin evacuator şi hemostatic“, procedură ce survine de regulă unui avort, iar medicul care a operat-o este acuzat că a tăiat mai jos. Urmarea a fost o infecţie, apoi un accident vascular cerebral în urma căruia femeia a rămas, definitiv, pe jumătate paralizată. Cazul se află acum în atenţia comisiei de etică din spital, dar şi în lucru la Colegiul Medicilor.

Conform spuselor avocatului care o reprezintă pe femeie, Călin Pipernea, pacienta a ajuns la Maternitatea „Elena Doamna“ din cauza unei probleme ginecologice, trecând printr-un „chiuretaj uterin evacuator şi hemostatic“. Acesta survine de regulă unui avort spontan. Odată declanşat avortul (avort în curs şi avort incomplet efectuat) se impune acest chiuretaj uterin evacuator şi hemostatic, procedură de curăţare care se practică sub anestezie generală intravenoasă, în sala de intervenţii chirurgicale. În cazul de faţă, în urma acestui chiuretaj, femeia a continuat să acuze dureri abdominale, ajungând chiar ca rana să i se infecteze. După patru zile s-a întors la spital, unde a fost consultată din nou, iar medicul a confirmat că este vorba despre o infecţie, ceea ce a necesitat o altă intervenţie chirurgicală. În urma căreia, de data aceasta, uterul femeii a fost îndepărtat de tot.

Rechizitoriul greşelilor

„Prima greşeală a fost aceea că doctorul a operat cu câţiva centimetri mai jos de zona infectată, fapt consemnat în scrisoarea medicală de externare. După două săptămâni a fost externată, deşi nu se simţea bine“, precizează avocatul femeii, care spune că a preluat cazul „pro bono“.

Acesta mai susţine că, după două săptămâni de la externare, pacienta, femeie de vârstă medie, a ajuns la acelaşi medic, care i-a recomandat o perfuzie cu un antibiotic puternic, care i-a fost injectat direct în venă de către asistentă. După ce pacientei a început să i se facă din nou rău, o altă asistentă a venit şi i-a pus antibioticul într-o perfuzie. Însă pacienta a leşinat, fiind transportată în final la Spitalul de Neurochirur­gie. Acolo, medicii au constatat că pacienta a suferit un accident vascular cerebral urmat de paralizie pe partea stângă. Ulterior, femeia a ajuns ca din această cauză să nu mai poată munci, fiind încadrată şi în grad de handicap. De aici, lucrurile au evoluat pe tărâm juridic.

Mai multe reclamaţii, nicio sancţiune concretă

Maternitatea „Elena Doamna“ a fost notificată zilele acestea cu privire la caz chiar de către avocatul femeii, fiind prezentat întreg istoricul medical al femeii, urmând să fie convocată comisia de etică a spitalului.

„Cazul este luat în evidenţa unităţii medicale, ceea ce înseamnă că va ajunge în atenţia consiliului etic“, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul maternităţii.

Surse din interiorul unităţii medicale spun că acesta nu este singurul caz problematic în care este implicat dr. Doina Iancu, chiar la începutul săptămânii fiind chemată în comisia de disciplină pentru un alt caz. De asemenea, la Colegiul Medicilor Iaşi a fost depusă o reclamaţie. În momentul de faţă, situaţia este analizată, procesul fiind însă unul de lungă durată, de cel puţin câteva luni.

Cazul este la Colegiul Medicilor, în analiză

„Cazul a ajuns mai întâi în Biroul Executiv, unde a fost analizat, acum a intrat în Comisia de Jurisdicţie; urmează să fie evaluat, adică să vedem exact despre ce este vorba, vor fi cerute fişe şi diferite documente de la spital, se vor formula anumite întrebări, urmând să fie chemaţi pentru audieri şi medici sau alte persoane implicate în actul medical. După Comisia de Jurisdicţie, va exista o propunere de clasare: adică vedem dacă este vinovat sau nu medicul, Comisia de Disciplină fiind cea care va lua decizia finală“, a explicat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor, filiala Iaşi.

De-a lungul timpului, medicul Doina Iancu a fost implicată în mai multe cazuri controversate. Deşi au existat nenumărate reclamaţii făcute de pacienţi la adresa sa, a fost considerată în fiecare caz nevinovată, scăpând cu cel mult o mustrare din partea Colegiului Medicilor, de fiecare dată continuând să profeseze.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri