Marea care dispare: Al patrulea cel mai mare lac din lume este „aproape complet uscat”

marți, 30 septembrie 2014, 19:54
2 MIN

Marea Aral era considerata al patrulea cel mai mare lac din lume, dar ceea ce odata era o intindere de apa in bazinul desertului Kyzylkum este acum o portiune de pamant aproape complet uscata. In ultima jumatate de secol, Marea Aral a continuat sa se retraga, dupa demararea unui proiect masiv de irigare al Uniunii Sovietice, care avea ca scop redirijarea unor cursuri de apa, relateaza The Independent.

Imaginile captate de NASA arata cum de la inceputul secolului, lacul s-a micsorat constant, iar anul acesta lobul de est al Marii Aral s-a uscat complet.

La un moment dat, lacul era alimentat de raurile Syr Darya si Amu Darya, care se varsau in bazinul acestuia. Un proiect de irigare demarat de Uniunea Sovietica in 1960 a luat apa din rauri pentru a construi in desert ferme de bumbac.

In timp ce deturnarea masiva de apa a permis desertului sa prospere, proiectul de irigare a avut un efect devastator asupra Marii Aral.

Seria de imagini, publicate de NASA, incep cu anul 2000, perioada in care lacul era doar o parte din ce fusese inainte de inceputul proiectului de irigare din anii 1960.

Imaginile arata cum partea de nord a Marii Aral s-a separat de partea de sud, care s-a rupt si ea la randul ei intr-un lob estic si unul vestic, parti care erau partial conectate.

In scurt timp, bucata care conecta partea estica si cea vestica s-a rupt, iar partea de est, desi era mai mare ca suprafata, a disparut in anii urmatori.

Chiar daca ca au existat unele fluctuatii intre anii 2009 si 2014, tabloul general arata cum lobul estic s-a micsorat consistent pana cand seceta din acest an a provocat disparitia completa a acestuia.

In 2005, Kazahstanul a construit un baraj intre partea de sud si partea de nord a Marii Aral in incercarea de a salva o parte a acesteia, potrivit Nasa Earth Observatory.

Schimbarile au avut consecinte si asupra oamenilor care traiesc in jurul lacului.

In tot acest timp, apa care a mai ramas in lac a fost poluata cu ingrasaminte si pesticide, ceea ce a cauzat un hazard din punct de vedere al sanatatii publice.

Pierderea apei a determinat si racirea iernilor, in timp ce verile au devenit mai calde si mai uscate.

In anul 2010, un documentar a descris pe larg uscarea dramatica a Marii Aral, care acum a devenit un sinonim pentru dezastru ecologic. (Hotnews.ro)

Comentarii