De Business

Punem punctul pe știi

Fosta secretară a lui Fenechiu s-a asociat cu prietenul fostului politician

Mişcări strategice de bani în coasta afacerilor lui Relu Fenechiu

joi, 24 septembrie 2015, 01:59
5 MIN

Apropierea dintre fostul politician Relu Fenechiu şi Michael Nseir, patronul Moldoplast rezistă timpului indiferent de situaţie. In acest sens, o firmă a lui Nseir a intrat relativ recent alături de secretara lui Fenechiu în afacerea ce presupune ridicarea unei clădiri de birouri pe malul raului Bahlui, în apropiere de sediul Salubris. Interesant este că Nseir şi Fenechiu au mai colaborat într-o formă sau alta. In timpul în care liberalii erau la putere, omul de afaceri a cumpărat de la stat firma Moldoplast. Apoi sediul a fost vândut către Cadastru pentru o sumă fabuloasă. De asemenea, o parte din terenul fostei firme de stat a fost cedat către Baumax, iar construcţia supermarketului a fost asigurată de societatea lui Fenechiu. Acum, istoria se repetă şi Nseir ajută la construcţia imobilului, afacere de care nu este străin nici fostul politician, în prezent închis pentru prejudicii aduse statului.

Clădirea de birouri construită cu fonduri europene de fosta secretară a lui Relu Fenechiu pe Şoseaua Naţională va fi dată în folosinţă până la sfârşitul anului. Faţă de momentul obţinerii finanţării pentru construirea clădirii s-a produs o schimbare importantă în structura acţionariatului firmei care a implementat proiectul. Astfel, din vara anului trecut, alături de Alina Hăilă, cea care a înfiinţat firma Profile Business Consulting (PBC), a fost cooptat omul de afaceri Michael Nseir, prin firma Michael COM (n.r. – deţine 99% din acţiuni), un vechi şi cunoscut „colaborator” al lui Relu Fenechiu. „Clădirea nu este încă finalizată, mai sunt mici detalii care trebuie puse la punct. Deocamdată avem semnate nişte precontracte, care sunt confidenţiale, iar din noiembrie vom putea să dăm în folosinţă clădirea”, a explicat Alina Hăilă. Întrebată despre motivele care au dus la cooptarea lui Michael Nseir în acţionariatul firmei, Alina Hăilă s-a limitat la a declara că „este un proiect comun”, chiar dacă la momentul demarării investiţiei omul de afaceri sirian nu avea legături cu firma. De cealaltă parte, Nseir susţine că a văzut „o afacere bună” în această tranzacţie şi a vrut să ajute la finalizarea lucrării. „Erau nişte probleme financiare şi am vrut să fie finalizată lucrarea. Am văzut o afacere bună, dacă cineva oferă nişte acţiuni pe piaţă la un preţ bun, le iau, asta s-a întâmplat. Aţi face la fel în locul meu, dacă cineva are nevoie de bani şi scoate la vânzare un apartament de 30.000 de euro cu 20.000 euro, îl luaţi, nu? Unde e problema, e afacere”, a încercat să ofere o lecţie de afaceri Michael Nseir. 

 
Naşul, cumătrul, directorul
 
Un alt răspuns la acest mic paradox al părerilor celor doi acţionari îl găsim în istorie. Mai precis în istoria „legăturilor periculoase” care au existat între Relu Fenechiu, în prezent închis pentru abuz în serviciu, şi Michael Nseir. Însă, până la crearea acestor legături, trebuie specificat că Relu Fenechiu a intenţionat să construiască o clădire similară în 2006 cu ajutorul unor credite bancare, când a şi obţinut un PUZ prin firma Fene Grup. Afacerea a eşuat, dar a fost reluată de firma de consultanţă Profile Business Consulting, înfiinţată de Alina Hăilă, fosta şefă de cabinet a lui Relu Fenechiu, în 2008. În 2011, când firma a obţinut prin Programul Operaţional Regional finanţare pentru a ridica un incubator de afaceri de 10 milioane de euro, din care mai bine de jumătate sunt din fonduri publice, afacerea părea a fi una condusă din spate de Relu Fenechiu şi naşul său, Danr Radu Ruşanu, fost şef al Autorităţii pentru Supravegherea Financiară. Asta pentru că licitaţia pentru desemnarea unui constructor a fost câştigată de Fene Grup şi Vega 93, societate aparţinând cumătrului lui Relu Fenechiu, iar în firma de consultanţă beneficiară a proiectului fusese cooptat un tânăr director dintr-o firmă a lui Ruşanu, Bogdan Alexandru. În plus, anul trecut, societatea PBC şi-a mutat sediul din Nicolina în clădirea unde funcţionau şi firmele lui Relu Fenechiu, situată pe strada Grigore Ureche, nr. 1-3, blocul Walter Mărăcineanu. Apoi, luna mai a anului trecut, a culminat cu o serie de modificări care trezesc în multe persoane amintiri nu tocmai plăcute legate de industria ieşeană. În primă fază, o hotărâre a asociaţilor PBC decide cooptarea persoanei juridice SC Michael COM, aparţinând omului de afaceri sirian Michael Nseir, în acţionariatul firmei, cu 1,2% părţi sociale, Hăilă având 48,41% şi Bogdan Alexandru 50,39%. Două săptămâni mai târziu, o altă hotărâre a acţionarilor PBC arată retragerea lui Bogdan Alexandru din firmă şi cesionarea acţiunilor către Michael COM, repartiţia actuală a părţilor sociale fiind 70% în dreptul Alinei Hăilă şi 30% la Michael COM. Întrebat dacă prietenia cu Relu Fenechiu are vreo legătură cu intrarea în firmă, Nseir a spus că este doar „un zvon”. „Sunt zvonuri, ştiţi cum sunt zvonurile… Şi despre Hotel Internaţional se spune că este al lui, dar nu este aşa. Eu ştiu că firma Profile Business Consulting este deţinută de doamna Hăilă, atât”, a concluzionat Nseir.
 
Prietenii la nevoie se „plătesc”
 

Prietenia dintre Relu Fenechiu şi Michael Nseir datează încă de când aceştia erau studenţi şi s-a dovedit a fi, în timp, una profitabilă pentru ambii oameni de afaceri. Un numitor comun al celor doi este fosta fabrică de mase plastice Moldoplast, pe terenurile şi înclădirile căreia îşi desfăşoară o mare parte din afaceri Michael Nseir. „Gurile rele” spuneau la momentul tranzacţiei, că Nsier ar fi plătit pe imobilele Moldoplast către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului doar patru milioane de euro, în condiţiile în care ar fi valorat peste 9 milioane euro. Afacerea trăsnet ar fi fost posibilă cu ajutorul lui Relu Fenechiu care, ulterior, a primit de la Nseir, prin Fene Grup, un contrat prin care trebuia să izoleze acoperişurile unor hale. Acelaşi model a fost urmat de Nseir şi după ce a preluat nişte hale de la Terom SA, pe care le-a modernizat tot cu ajutorul firmei Fene Grup. Totodată, după achiziţia Moldplast, Nseir a mai făcut două tranzacţii bombă care au legătură cu Relu Fenechiu. În primul rând, Nseir a vândut în 2009 Oficiului de Cadastru o clădire a Moldoplast de 1400 mp în schimbul a 2,88 milioane euro cu TVA. Clădirea este şi în prezent nefolosită. Apoi, un teren din apropierea clădirii respective a fost vândut firmei care administrează magazinele de bricolaj Baumax, iar magazinul de la colţ cu Calea Chişinăului a fost ridicat de Fene Grup.

 

 

Comentarii