Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nereguli grave la concursurile pentru şefi în cel mai mare spital din Moldova. Acuzaţii oficiale în Raportul Corpului de Control de la minister

GALERIE
spiridon
  • spiridon
- +

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă şi partea a doua a proiectului de raport de audit, realizat de Corpul de control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi. Dacă, în prima parte a raportului, Corpul de control a condamnat vehement activitatea de achiziţii publice de la unitatea medicală, spunând că aceştia nu au asigurat nici măcar stocul obligatoriu de medicamente, „tampon”, specific spitalelor de urgenţă din România, în cea de-a doua este analizată, printre altele, şi activitatea în zona resurselor umane.

Aici, delegaţia Ministerului Sănătăţii a descoperit faptul că există mai multe funcţii de conducere la nivelul unităţii medicale care nu au fost ocupate prin concurs, iar delegarea de atribuţii către un interimar s-a făcut pentru mai mult de şase luni de zile, cât spune legea. Practic, un astfel de interimat poate dura şase luni de zile, iar apoi se reia concursul pentru ocuparea postului.

Dacă în momentul respectiv acesta rămâne neocupat din nou pe perioadă nedeterminată, poate fi numită, din nou, o persoană pe perioadă determinată pentru a prelua atribuţiile, dar nu mai mult de şase luni de zile. Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a descoperit şapte astfel de speţe.

Spre exemplu, la Secţia Clinică de Chirurgie Plastică, conform raportului, este un şef de secţie interimar din octombrie 2019, la Medicină Internă, din octombrie 2021, la fel şi la Imunologie şi Alergologie.

Astfel de situaţii se mai regăsesc la Serviciul de Prevenire al Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale, la serviciul de Achiziţii Publice, cât şi la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie.

„Managerul va efectua demersurile necesare pentru scoaterea la concurs a tuturor posturilor de şefi de secţii din spital şi a funcţiei de medic şef de pe structura Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie. Nu se vor mai încheia acte adiţionale la contractele individuale de muncă privind delegarea şi exercitarea temporară a atribuţiilor pentru funcţiile de conducere vacante din statul de funcţii (respectiv funcţii neocupate prin concurs); delegarea se va dispune în exclusivitate doar prin dispoziţie/decizie managerială deoarece delegarea nu implică modificarea condiţiilor contractului individual de muncă”, au precizat experţii Ministerului Sănătăţii în proiectul de raport citat.

Farmacia spitalului e închisă ilegal în weekend şi de sărbătorile legale

O altă problemă majoră, legată şi de absenţa sau de accesul la medicamente în unitatea medicală, ţine de organizarea farmaciei interne. Conform proiectului de raport de audit, deşi structura de personal a Compartimentului farmacie al spitalului este aproape plină – fiind două posturi din 10 de farmacist vacante şi 1 din 25 de asistent de farmacie, programul structurii nu este conform legii.

În mod concret, în regulamentul intern al spitalului există doar 2 ture pentru angajaţii compartimentului, de la ora 07.00 la 14.00 şi de la ora 13.00 la 20.00, dar farmacia spitalului de urgenţă este închisă în weekenduri şi de sărbătorile legale.

„Recomandăm completarea Regulamentului intern cu toate informaţiile privind programul de lucru pentru farmacie, respectând prevederile legale în vigoare, în sensul asigurării atât a activităţii curente cât şi a permanenţei (cel puţin două ture) inclusiv în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale”, se precizează în raport.

Delegaţia de la Ministerul Sănătăţii a mai concluzionat şi că Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al unităţii medicale nu este actualizat la zi, dar şi că managerul spitalului, chirurgul Dan Timofte, îşi delegă în mod eronat responsabilităţile atunci când lipseşte din unitate.

În mod concret, proiectul raportului de audit vorbeşte despre faptul că acesta deleagă responsabilitatea şefului de la Achiziţii Publice, în loc să îi fie preluate prerogativele de către directorul medical, aşa cum prevede legea.

Reparaţii obligatorii la blocurile operatorii şi sălile de operaţii

O parte dintre problemele identificate de corpul de control sunt cunoscute la nivelul unităţii medicale de mai mulţi ani: cele legate de infrastructură. Corpul de control a făcut o serie de referinţe şi recomandări care vizează în mod special blocurile operatorii.

„Circuitele din blocurile operatorii sunt incompatibile cu standardele epidemiologice actuale de acreditare a spitalelor; planşeele sălilor de operaţie ca şi pereţii acestora sunt tapetate cu gresie, respectiv faianţă, aflate într-un grad avansat de uzură, care nu mai sunt compatibile cu cerinţele actuale de asepsie şi antisepsie”, au menţionat evaluatorii.

Aceştia au precizat că spitalul nu are nici documentaţia pregătită pentru a solicita fonduri de la Ministerul Sănătăţii astfel încât problemele să fie remediate şi a recomandat unităţii medicale să facă paşi concreţi pentru a finaliza actele respective.

Un alt aspect evaluat de comisie a fost cel al asigurării împotriva incendiilor, remarcându-se faptul că spaţiile destinate arhivei, ambulatoriului şi mai multe zone din spital nu sunt dotate cu mijloace, instalaţii şi sisteme de prevenire şi stingere a incendiilor. Recomandarea este în special pe zona de arhivă a spitalului, care trebuie asigurată împotriva distrugerii, degradării „sustragerii ori comercializării în alte condiţii decât cele prevăzute de lege”.

Managerul unităţii medicale, chirurgul Dan Timofte, a explicat, încă din materialul anterior realizat de „Ziarul de Iaşi”, că nu poate da puncte de vedere cu privire la aspectele particulare din raport, fiindcă nu a fost încă definitivat raportul final.

Managerul a spus că, momentan, spitalul se află în perioada legală de 15 zile de la primirea proiectului de raport de audit, în care poate aduce obiecţiuni cu privire la aspectele semnalate şi puncte de vedere, putând chiar să solicite Ministerului Sănătăţii „o reuniune de conciliere”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri