Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Noaptea şi în weekend, asistenţă medicală gratuită în centrele de permanenţă

GALERIE
asistenta medicala gratuita
  • asistenta medicala gratuita
- +

Începând cu data de 1 octombrie celor 19 de centre de permanenţă din judeţul Iaşi li se vor alătura încă patru asemenea unităţi medicale. Acestea au fost înfiinţate de către Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi vor funcţiona în localităţile: Valea Lupului, Aroneanu, Gropniţa şi Gârbeşti. „Iniţiativa este una foarte inspirată, mai ales în acest context epidemiologic, când oamenii au acces la informaţii controversate despre îmbolnăvirea cu virusul SARS-CoV-2 dintr-o multitudine de surse. 

Înainte de pandemie, multe dintre persoanele care făceau febră nu se prezentau la cabinetul medicului de familie, ne sunau şi ne solicitau o medicaţie la telefon. Acum, când fac o temperatură de 38° C vin imediat. Şi acest lucru nu este rău. Este bine să fie văzuţi, înainte de a stabili o medicaţie, indiferent că este perioadă de pandemie sau nu. Şi-atunci, dacă un astfel de episod de boală se întâmplă noaptea şi dacă pacientul mai este şi din mediul rural, acesta poate apela la un astfel de centru de permanenţă unde poate primi îngrijiri medicale de la medicul de gardă”, a explicat Dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Iaşi.

Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanenţă sunt următoarele: asistenţă medicală în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice, trimitere către alte specialităţi în vederea internării, în cazul afecţiunilor acute şi urgenţelor medicochirurgicale care depăşesc competenţele medicului de familie, administrarea medicaţiei şi materialelor sanitare necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă.

Garda se instituie în centrul de permanenţă, în zilele lucrătoare, între orele 15,00-8,00 şi numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate. În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 8,00 şi durează 24 de ore.

„Este foarte important de menţionat faptul că la aceste centre de permanenţă pot apela pentru urgenţe medicale atât persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate. În acest mod oamenii au mult mai rapid acces la asistenţă medicală şi nu blochează serviciile de primiri urgenţe din spitale sau Serviciul de Ambulanţă. Pentru că urgenţa medicală este cum o percepe pacientul. Şi iarăşi revin la asistenţa medicală din mediul rural. O persoană din această zonă care se simte rău şi se gândeşte că este o urgenţă medicală, în lipsa unui astfel de centru de permanenţă, va trebui să solicite o ambulanţă. Şi acest lucru este cât se poate de normal. Dar, poate aceasta nu este o urgenţă şi-atunci se blochează o ambulanţă care, poate, ar fi de mai mult folos la o urgenţă reală. Mai ales în această perioadă pandemică, când trebuie să ne folosim cât mai judicios de toate resursele medicale”, a mai adăugat dr. Anca Deleanu.

Astfel, de la 01 octombrie 2021, în judeţul Iaşi se află în contract cu Casa de Asigurări de Sanătate Iaşi un număr de 23 centre de permanenţă, din care în municipiul Iaşi trei centre de permanenţă: Centrul de permanenţă Umanitas SRL în cartierul Tătăraşi pe strada Han Tătar, nr.10, Bl.366, ABC, parter Centrul de permanenţă Hermamed Center SRL, lângă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf.Spiridon, pe strada Vasile Conta, nr.9 Centrul de permanenţă din cartierul Galata pe strada Anton Crihan, nr.16, bl.D12, ap.3 La acestea se adaugă alte 20 de centre de permanenţă situate în judeţul Iaşi în localităţile: Vlădeni, Bivolari, Plugari, Ciorteşti, Schitu Duca, Movileni, Deleni, Focuri, Mirceşti, Prisecani, Paşcani, Victoria, Ciurea, Voineşti, Belceşti şi Podu Iloaiei, Valea Lupului, Aroneanu, Gropniţa şi Gârbeşti.

Autotităţile spun că înfiinţarea acestor centre de permanenţă are ca scop asigurarea continuităţii asistenţei medicale în regim de gardă în zonele arondate, reprezintând una dintre soluţiile devenite necesare pentru a decongestiona Unitatile/Compartimentele de Primire a Urgenţelor (UPU/CPU) ale spitalelor unde, zilnic, este un aflux de pacienţi foarte mare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri