Noi averi ies la iveală la Direcția Finanțelor Publice Iași

miercuri, 24 august 2022, 01:50
2 MIN
 Noi averi ies la iveală la Direcția Finanțelor Publice Iași

La Finanţele ieşene sunt oameni care știu să-și chivernisescă averea. La Departamentul de Comunicare din cadrul instituţiei, cel puţin, dacă ne uităm peste declaraţia de avere pe anul trecut a lui Mihai Cristian Ţebecailo, reprezentantul acestui departament, presupoziția devine adevăr. Ţebecailo a strâns în conturi aproape 230.000 de euro, bani adunaţi din vânzarea unor bunuri atât pe parcursul anului 2021, cât şi anul acesta, dar şi din aur şi economii.

 Practic, am putea spune că averea lui Ţebecailo s-a transformat „peste noapte”, în condiţiile în care declaraţiile de avere din anii trecuţi, documente consultate de „Ziarul de Iaşi”, nu sunt la fel de stufoase. El deţine funcţia de manager public la Departamentul de Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi de aproape 7 ani. În această poziţie, Ţebecailo a obţinut anul trecut venituri de circa 95.000 de lei, adică a avut o leafă de 7.900 de lei.

Ţebecailo are un apartament de 80 mp în Iaşi, cumpărat în 2020, an în care a dobândit şi un teren intravilan de 143 mp în judeţul Iaşi. Conduce un BMW an de fabricaţie 2009 şi o motocicletă Yamaha, cu acelaşi an de fabricaţie. Are aur în valoare de aproape 10.500 de euro, dobândit anul acesta. În 2021 a vândut un autoturism, spaţii comerciale/ producţie şi un apartament, bunuri pe care a obţinut în total 145.000 de euro. În conturi are sub formă de economii 59.000 de lei (inclusiv fonduri de investiţii/ pensii private) şi 72.000 de euro. La capitolul datorii apare cu un împrumut la bancă de aproape 193.000 de lei, creditul fiind scadent în anul 2038. Ţebecailo are şi o exploataţie apicolă în Botoşani, Întreprinderea Individuală obţinând anul trecut un ajutor de minimis în valoare de 3.800 de lei.

Dacă ar fi să comparăm averea subalternului Ţebecailo cu cea a şefului instituţiei ieşene, Doru Viorel Alupoaei, pare că amândoi ar munci cot la cot şi ar aduna separat. Alupoaei a preluat conducerea DGRFP Iaşi în aprilie 2022, are patru locuinţe (o casă şi trei apartamente), trei terenuri şi aproape 140.000 de euro în conturi, fără datorii. Şeful Fiscului ieşean o obţinut anul trecut venituri de circa 104.000 de lei, adică a încasat un salariu de circa 8.700 de lei, însă pe atunci era şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Botoşani. De altfel, atât Ţebecailo, cât şi Alupoaei sunt din judeţul Botoşani.

DGRFP Iaşi administrează finanţele publice din şase judeţe din Moldova (Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui). 

Comentarii