Nou record COVID la Iaşi. Topul destinaţiilor de concediu unde s-au produs infectările
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Nou record COVID la Iaşi. Topul destinaţiilor de concediu unde s-au produs infectările

GALERIE
coronavirus Iasi
  • coronavirus Iasi
- +

Ieri au fost raportate 70 de infectări. Sursele principale sunt centrele sociale. La centrul DGASPC de pe str. C.A. Rosetti, numărul cazurilor a urcat la 40. La Spitalul de Infecţioase şi Spitalul de Recuperare nu mai sunt paturi libere.

Explozie de noi cazuri de COVID ieri, la Iaşi. 70 de noi infecţii cu SARS COV 2 au fost raportate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, adică 5% din totalul înregistrat la nivel naţional (1.409 cazuri). Ieri, Iaşul se afla pe locul trei pe ţară ca număr de noi cazuri, după Bucureşti (228), Dâmboviţa (91) şi urmat de Vaslui (68) şi Argeş (64).

91 de cazuri pozitive în trei unităţi medico-sociale din cadrul DGASPC

O primă explicaţie a exploziei de cazuri ar fi trei focare mari depistate în reţeaua Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Primul, şi cel mai mare, este la Centrul de Servicii Sociale „C.A. Rosetti”, unde aproape jumătate dintre copiii instituţionalizaţi aici au fost diagnosticaţi cu COVID 19. Este vorba în total de 40 de beneficiari şi şase salariaţi.

“Primii şapte beneficiari infectaţi au fost internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi. Salariaţii au fost evaluaţi de medici infecţionişti şi izolaţi la domiciliu. Ultimii 33 de beneficiari testaţi pozitiv se vor izola în Centrul „C.A. Rosetti”, iar monitorizarea zilnică a stării de sănătate a beneficiarilor va fi efectuată de un medic infecţionist. S-a dispus dezinfecţia întregii unităţi, iar personalul desemnat să îngrijească beneficiarii pozitivi va purta echipament de protecţie adecvat situaţiei”, au declarat reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Alte cazuri au fost depistate şi la Unitatea medico-socială de la Bivolari, unde 16 bătrâni şi trei angajaţi au fost găsiţi pozitiv. Conducerea instituţiei a dispus izolarea bătrânilor în două zone iar angajaţii asimptomatici au fost trimişi acasă. De asemenea, tot în urma testării, la Unitatea Medico-Sanitară de la Răducăneni au fost găsiţi cu infecţia cu SARS COV2 20 de bătrâni aflaţi în îngrijire şi şase salariaţi. Bătrânii au fost deasemenea izolaţi în centru iar angajaţii pozitivi au fost trimişi acasă.

Apel de la Spitalul „Sfântul Spiridon”: “cazurile de suspecţi şi de confirmaţi pozitiv să fie tratate în cele şapte spitale nominalizate”

Numărul mare de cazuri în doar 24 de ore a umplut spitalele COVID şi non-COVID. Ieri, la ora 16.00, mai erau libere opt paturi la Spitalul CFR şi şase paturi la Spitalul de Recuperare. Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul Militar funcţionau la capacitate maximă, inclusiv paturile de Terapie Intensivă. În ultimele 24 de ore, au fost externaţi 26 de pacienţi şi alţi 36 au fost reconfirmaţi cu COVID 19. Dar şi în spitalele non-COVID au fost depistate noi cazuri care aşteptau de mai multe ore eliberarea unor locuri în unităţile din prima linie.

„Spitalul de Urgenţă Sfântul Spiridon nu este spital COVID şi cu toate acestea a diagnosticat şi tratat ca urgenţe, din 23 martie şi până în prezent, un număr de 703 pacienţi pozitivi în UPU şi 186 în spital pentru intervenţii medicale şi chirurgicale în toate clinicile. Un efort uman şi financiar deosebit în slujba şi acestor pacienţi, alături de pacienţii care sunt urgenţe medicale. Sperăm că totuşi ca toate cazurile de suspecţi COVID 19 şi de confirmaţi pozitiv să fie tratate în cele şapte spitale nominalizate prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 555 şi nr. 1323. Pacienţii trebuie să ajungă în spitalele nominalizate, cu excepţia situaţiei în care au nevoie de intervenţii salvatoare de viaţa în UPU/SMURD sau clinicile spitalului”, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi. La Spitalul de Urgenţă “Sfântul Spiridon”, zilnic sunt depistataţi pozitivi 8-9 pacienţi care vin şi cu alte afecţiuni.

Top estival de infectare: litoralul, zona Cazanelor Dunării şi staţiunile balneare

Potrivit unor surse oficiale din cadrul INSP, în judeţul Iaşi se efectuează zilnic în medie circa 1.000 de teste. “Aproape jumătate dintre acestea, în ultima perioadă, se fac în regim privat, respectiv cam 400. Mai exact sunt firme care solicită testarea angajaţilor o dată cu venirea lor din concediu. Testele se prelucrează atât în unităţile medicale de stat cât şi în centrele medicale private. S-a constatat, în ultimul timp, că rezultatele la teste au venit mai târziu decât în perioada dinaintea vacanţei de vară”, au precizat sursele amintite.

Date fiind solicitările venite din partea mediului economic, este de aşteptat ca şi în perioada următoare la Iaşi să se raporteze un număr mai mare de noi cazuri. “De remarcat este faptul că, dacă înainte de sezonul estival existau multe forme uşoare şi mulţi asimptomatici, acum starea pacienţilor este severă spre gravă încă de la internare. Mai mult chiar, sunt familii întregi, mă refer la părinţi cu copii sau chiar şi cu bunici care se află internaţi în unităţile COVID. Ca un top al zonelor de infecţie în ceea ce priveşte vacanţa petrecută în ţară, pe primul loc, în acest moment, în rândul pacienţilor ieşeni este litoralul românesc, apoi zona Cazanelor Dunării şi staţiunile balneare. În urmă cu două săptămâni, mulţi infectaţi se întorceau din zona mănăstirilor”, au precizat aceleaşi surse din cadrul INSP.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.