anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Nou record COVID la Iaşi. Topul destinaţiilor de concediu unde s-au produs infectările

GALERIE
coronavirus Iasi
  • coronavirus Iasi
- +

Ieri au fost raportate 70 de infectări. Sursele principale sunt centrele sociale. La centrul DGASPC de pe str. C.A. Rosetti, numărul cazurilor a urcat la 40. La Spitalul de Infecţioase şi Spitalul de Recuperare nu mai sunt paturi libere.

Explozie de noi cazuri de COVID ieri, la Iaşi. 70 de noi infecţii cu SARS COV 2 au fost raportate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, adică 5% din totalul înregistrat la nivel naţional (1.409 cazuri). Ieri, Iaşul se afla pe locul trei pe ţară ca număr de noi cazuri, după Bucureşti (228), Dâmboviţa (91) şi urmat de Vaslui (68) şi Argeş (64).

91 de cazuri pozitive în trei unităţi medico-sociale din cadrul DGASPC

O primă explicaţie a exploziei de cazuri ar fi trei focare mari depistate în reţeaua Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Primul, şi cel mai mare, este la Centrul de Servicii Sociale „C.A. Rosetti”, unde aproape jumătate dintre copiii instituţionalizaţi aici au fost diagnosticaţi cu COVID 19. Este vorba în total de 40 de beneficiari şi şase salariaţi.

“Primii şapte beneficiari infectaţi au fost internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi. Salariaţii au fost evaluaţi de medici infecţionişti şi izolaţi la domiciliu. Ultimii 33 de beneficiari testaţi pozitiv se vor izola în Centrul „C.A. Rosetti”, iar monitorizarea zilnică a stării de sănătate a beneficiarilor va fi efectuată de un medic infecţionist. S-a dispus dezinfecţia întregii unităţi, iar personalul desemnat să îngrijească beneficiarii pozitivi va purta echipament de protecţie adecvat situaţiei”, au declarat reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Alte cazuri au fost depistate şi la Unitatea medico-socială de la Bivolari, unde 16 bătrâni şi trei angajaţi au fost găsiţi pozitiv. Conducerea instituţiei a dispus izolarea bătrânilor în două zone iar angajaţii asimptomatici au fost trimişi acasă. De asemenea, tot în urma testării, la Unitatea Medico-Sanitară de la Răducăneni au fost găsiţi cu infecţia cu SARS COV2 20 de bătrâni aflaţi în îngrijire şi şase salariaţi. Bătrânii au fost deasemenea izolaţi în centru iar angajaţii pozitivi au fost trimişi acasă.

Apel de la Spitalul „Sfântul Spiridon”: “cazurile de suspecţi şi de confirmaţi pozitiv să fie tratate în cele şapte spitale nominalizate”

Numărul mare de cazuri în doar 24 de ore a umplut spitalele COVID şi non-COVID. Ieri, la ora 16.00, mai erau libere opt paturi la Spitalul CFR şi şase paturi la Spitalul de Recuperare. Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul Militar funcţionau la capacitate maximă, inclusiv paturile de Terapie Intensivă. În ultimele 24 de ore, au fost externaţi 26 de pacienţi şi alţi 36 au fost reconfirmaţi cu COVID 19. Dar şi în spitalele non-COVID au fost depistate noi cazuri care aşteptau de mai multe ore eliberarea unor locuri în unităţile din prima linie.

„Spitalul de Urgenţă Sfântul Spiridon nu este spital COVID şi cu toate acestea a diagnosticat şi tratat ca urgenţe, din 23 martie şi până în prezent, un număr de 703 pacienţi pozitivi în UPU şi 186 în spital pentru intervenţii medicale şi chirurgicale în toate clinicile. Un efort uman şi financiar deosebit în slujba şi acestor pacienţi, alături de pacienţii care sunt urgenţe medicale. Sperăm că totuşi ca toate cazurile de suspecţi COVID 19 şi de confirmaţi pozitiv să fie tratate în cele şapte spitale nominalizate prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 555 şi nr. 1323. Pacienţii trebuie să ajungă în spitalele nominalizate, cu excepţia situaţiei în care au nevoie de intervenţii salvatoare de viaţa în UPU/SMURD sau clinicile spitalului”, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi. La Spitalul de Urgenţă “Sfântul Spiridon”, zilnic sunt depistataţi pozitivi 8-9 pacienţi care vin şi cu alte afecţiuni.

Top estival de infectare: litoralul, zona Cazanelor Dunării şi staţiunile balneare

Potrivit unor surse oficiale din cadrul INSP, în judeţul Iaşi se efectuează zilnic în medie circa 1.000 de teste. “Aproape jumătate dintre acestea, în ultima perioadă, se fac în regim privat, respectiv cam 400. Mai exact sunt firme care solicită testarea angajaţilor o dată cu venirea lor din concediu. Testele se prelucrează atât în unităţile medicale de stat cât şi în centrele medicale private. S-a constatat, în ultimul timp, că rezultatele la teste au venit mai târziu decât în perioada dinaintea vacanţei de vară”, au precizat sursele amintite.

Date fiind solicitările venite din partea mediului economic, este de aşteptat ca şi în perioada următoare la Iaşi să se raporteze un număr mai mare de noi cazuri. “De remarcat este faptul că, dacă înainte de sezonul estival existau multe forme uşoare şi mulţi asimptomatici, acum starea pacienţilor este severă spre gravă încă de la internare. Mai mult chiar, sunt familii întregi, mă refer la părinţi cu copii sau chiar şi cu bunici care se află internaţi în unităţile COVID. Ca un top al zonelor de infecţie în ceea ce priveşte vacanţa petrecută în ţară, pe primul loc, în acest moment, în rândul pacienţilor ieşeni este litoralul românesc, apoi zona Cazanelor Dunării şi staţiunile balneare. În urmă cu două săptămâni, mulţi infectaţi se întorceau din zona mănăstirilor”, au precizat aceleaşi surse din cadrul INSP.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.