Nu faceți paranghelie deoarece criza nu s-a încheiat

marți, 07 iulie 2020, 01:43
4 MIN
 Nu faceți paranghelie deoarece criza nu s-a încheiat

 

Succesul cu Sepsi, extrem de important, nu trebuie supraapreciat de Poli Iaşi

 

 

Duminică, Politehnica Iaşi a trecut cu 3-1 de Sepsi Sfântu Gheorghe şi continuă să spere la menţinerea în elita fotbalului românesc. Succesul în faţa covăsnenilor a fost generat de trei aspecte importante: şansa, Luckassen şi tactica.

La toate cele trei goluri marcate de Politehnica, norocul a avut un cuvânt important de spus. La primul, Niczuly a gafat elementar, la al doilea Tincu a înscris un autogol jenant, iar la al treilea arbitrul asistent a dat credit atacului la o fază de ofsaid la limită. Norocul de la primele două goluri nu putea fi însă concretizat fără Luckassen, care arată o formă ieşită din comun. Atacantul olandez s-a bătut pentru fiecare minge, s-a luptat mereu cu Tincu şi Celea și a fost un permanent pericol pentru oaspeţi. Eforturile fotbalistului adus în iarnă în Copou de antrenorul Mircea Rednic  i-au fost răsplătite: Luckassen a marcat pentru a patra oară în trei runde şi a fost la originea celui de-al doilea gol al gazdelor.

Ajungând la Rednic, mai trebuie menţionat că duelul a fost decis şi de abilitatea  tactică a rutinatului tehnician. Deşi juca acasă, antrenorul Politehnicii nu a căzut în capcana de a ataca din start  o echipă mai rapidă, atât la nivel individual cât şi de circulaţie a mingii. Poli, inferioară și la prospețime în primul act, lucru inacceptabil ţinând cont de faptul că Sepsi a avut o zi în minus de odihnă şi a făcut şi o deplasare lungă, a ales să securizeze defensiva şi să mizeze pe contraatac. Mihalache şi Passaglia au blocat ”motoarele” Achahbar şi I. Fülöp, aripile iuţi Ştefănescu şi Carnat nu au avut spaţii, Safranko a fost ţinut în chingi de stoperi, iar Vaşvari a urcat rar cu Omoh în coaste. Vizibil deranjaţi că nu aveau spaţii,  oaspeţii au fost siliţi să se mulţumească astfel cu dominarea, netă uneori, fără însă ca ocaziile clare să apară la poarta lui Axinte. De altfel, golul egalizator, din minutul 43, putea fi evitat lejer dacă exista mai multă atenţie, iar crudul portar al ieşenilor  era mai inspirat. Registrul amintit a avut ca efect însă o tăcere ofensivă aproape totală, doar Luckassen deranjându-i pe oaspeţi în condiţiile în care Iaşi păcătuia la tranziţia pozitivă. Lucrurile s-au mai remediat în planul atacului în actul secund, când Poli a rulat cam pe aceleaşi coordonate. Asta şi pentru că oaspeţii au mai căzut fizic şi au riscat mai mult, mai ales după ce scorul a ajuns repede la 2-1. Aspectul a fost speculat la maximum de o echipă care a înțeles că pragmatismul poate fi decisiv în cursa pentru evitarea retrogradării. Importantul succes cu Sepsi nu trebuie supraapreciat. Poli a avut destule momente de joc confuz, erorile individuale continuă să fie prezente, prestaţia de ansamblu a suferit în prima repriză, lipsa de prospeţime este evidentă. Ţinând cont şi de situaţia dificilă din clasament, Politehnica trebuie să rămână cu picioarele pe pământ şi să gestioneze eficient o nouă săptămână dificilă, cu două meciuri. (Ovidiu MINEA)

 

Poli-catalog

 

Axinte (5) a trecut  testul  debutului, chiar dacă putea face mai mult la golul primit; Cabral (5) –în zona gri; Klimavicius (5) – rigid; Frăsinescu (5,5) în creştere faţă de jocul cu Hermannstadt; Şerban (5,5) – l-a strunit destul de bine pe Ştefănescu, poate cel mai vivace atacant al oaspeţilor;  Horşia (6)fără prospeţime, are meritul de a fi înscris golul care a închis, practic, meciul; Mihalache (5,5) – a compensat lipsa de ritm prin dorinţă şi poziţionare; Passaglia (5) – poate mai mult; Grădinaru (5,5) – active; Omoh (5) un nou meci sub aşteptări; Luckassen (7) – a înscris, a provocat autogolul lui Tincu, a ratat, s-a bătut în permanenţă; Chacana (5,5) – a contribuit la golul trei. De Iriondo a intrat în minutul 79 iar Zaharia în minutul 88.

 

CAS

 

Ambrosie mai are un contestatar

Ieri, consilierul local Mihai Gavril, cel care a iniţiat multe dintre proiectele de susţinere ale Politehnicii Iaşi, i-a cerut lui Adrian Ambrosie demisia de la gruparea la care ocupă funcţia de manager. Gavril a explicat, la Iași TV Life, de ce solicită îndepărtarea celui care consumă numai din salariu 32 324 lei lunar din bugetul clubului care îi acordă şi alte beneficii. “Eu am anunţat în ultima şedinţă a Consiliului Local că susţin necondiţionat  eforturile domnului preşedinte Paraschiv de a salva echipa de la retrogradare şi fotbalul ieşean de performanţă de la dispariţie. Când este nevoie de solidaritate pentru îndeplinirea planului de evitare a retrogradării, un punct de vedere divergent conducerii reprezintă un incident periculos. De aceea, îi cer domnului Ambrosie nu numai să facă un pas în lateral, ci mai mulţi paşi în spate, adică să-şi dea demisia” a spus consilierul local. Ambrosie a comunicat vineri că nu se regăseşte în noul management de la Poli . Reamintim, şi suporterii Politehnicii i-au cerut demisia lui Adrian Ambrosie, la începutul anului fiind lansată chiar o petiţie online în acest sens. Rămâne de văzut ce poziţie va avea primarul Iaşului, Mihai Chirica, cel care l-a susţinut necondiţionat pe Ambrosie în ultimii ani. (Ovidiu MINEA)

Foto: Adrian CUBA//Agerpres

Comentarii