O decizie ce privește direct 22.000 familii de ieșeni, aprobată ieri. Primarul: „Vrem să găsim un partener”

sâmbătă, 27 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 O decizie ce privește direct 22.000 familii de ieșeni, aprobată ieri. Primarul: „Vrem să găsim un partener”

Primăria Iași are undă verde să organizeze licitația pentru concesionarea sistemului de termoficare. Consiliul Local (CL) a aprobat ieri documentația necesară. Planul municipalității este de a concesiona această activitate pentru o durată care poate ajunge până la 18 ani.

„Vrem să ne găsim un partener care să se ocupe de termoficare. Această activitate vizează, printre altele, obligațiile de a asigura continuitatea, producerea, transportul și distribuția, inclusiv facturarea la punctele de consum. În paralel, noi vom continua invesțiile asumate, exact cum am funcționat și pe durata celuilalt contract, când am avut un alt operator”, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

Veolia a stat 10 ani la Iași

Municipalitatea a preluat sistemul de termoficare în vara anului 2021, după ce, timp de aproape 10 ani, de această activitate s-a ocupat grupul francez Veolia. Operatorul s-a retras de la Iași, dar și din alte zone din țară, invocând pierderi financiare mari.

Din 2021 încoace, Primăria a avut costuri substanțiale pentru asigurarea agentului termic, iar încasările au fost mult sub așteptări. Această situație a generat inclusiv amânarea unor investiții publice, iar municipalitatea a fost nevoită să facă și un împrumut de 200 milioane lei doar pentru a asigura căldura pentru 22.000 de apartamente în sezonul de iarnă. Creditul va genera costuri de aproape 40 milioane lei, urmând a fi returnat în cinci ani.

Contractul de delegare a gestiunii serviciului public va fi încheiat pe o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă 5 ani, în situația în care operatorul privat va prelua parțial sau total sumele pe care municipalitatea ar urma să le investească în sistem în perioada contractuală. În total, este vorba despre investiții de aproape 85 milioane euro, respectiv: fonduri europene (70,5 mil. euro), Primăria Iași (6,7 mil. euro) și operator privat (6,45 mil. euro).

„În situația în care contribuția Delegatului (operatorul privat, n.r.) la Investițiile Delegatarului depășesc valoarea estimată inițial, durata delegării poate fi prelungită cu mai mult de 5 ani, dar fără a depăși 8 ani”, se precizează în documentație.

Ce investiții sunt avute în vedere?

Cele mai importante investiții care sunt prevăzute pentru perioada concesiunii constau în realizarea unei centrale de cogenerare de 10 MW la CET 2 Holboca la pachet cu un parc fotovoltaic (20,1 mil. euro), instalarea de motoare termice la CET 1 Tudor Vladimirescu (20 mil. euro), modernizarea de rețele de termoficare (în derulare – 15,1 mil. euro) și un nou proiect de reabilitare a rețelelor (14,1 mil. euro).

La sistemul centralizat de termoficare sunt branșate 22.706 de apartamente, 176 agenți economici și 132 de instituții publice, dintre care 72 de școli cu 106 clădiri aferente (peste 90% din rețeaua de învățământ preuniversitar), nouă spitale și o parte din clădirile universităților.

Comentarii