Olimpiada caucaziană

luni, 06 ianuarie 2014, 02:50
2 MIN
 Olimpiada caucaziană

La ceva mai mult de o lună până la debutul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (7-23 februarie), agenţia France Presse face un bilanţ inedit al situaţiei din Caucazul rusesc, subliniind încă de la începutul comentariului că zborurile cu avionul dintre Moscova şi Soci vor avea preţuri abordabile în timpul competiţiei, flacăra olimpică îşi continuă periplul pe urmele lui Ivan cel Groaznic, iar organizatorii speră să aibă la ceremonia de deschidere peste 20 de şefi de stat şi de guvern.

 

Astfel, compania aeriană publică rusească Aeroflot promite să îngheţe preţurile biletelor de avion Moscova-Soci la 5.000 de ruble (circa 110 euro), tur-retur la clasa economic, în timpul JO şi până la sfârşitul Jocurilor paralimpice, pe 17 martie. Achiziţionarea biletelor la acest preţ va fi posibilă începând cu 1 ianuarie pe site-ul companiei. De la 5 februarie la 17 martie, compania va propune între 9 şi 16 zboruri cotidiene Moscova-Soci (circa două ore de avion), faţă de cinci zboruri pe zi în prezent. Aeroflot va utiliza, de asemenea, avioane de mare capacitate pentru a putea transporta un maximum de călători la Soci, în timpul Jocurilor. Preţurile companiilor aeriene concurente în această perioadă ating mai mult decât dublu, cu zboruri Moscova-Soci de 12.000-17.000 ruble (260-375 euro), tur-retur.
În cursul etapei sale în republica rusă Tatarstan (pe Volga), flacăra ediţiei a XXII-a a JO de iarnă a făcut popas în oraşul istoric Bolgar, care a fost capitala bulgarilor de pe Volga între secolele VIII şi XV. Purtătorii torţei olimpice au trecut apoi prin Sviaisk, oraş fondat în secolul XVI de Ivan cel Groaznic,primul ţar al Rusiei (1547-1584), care a instaurat la sfârşitul domniei sale un regim de teroare, creând un teritoriu rezervat fidelilor săi. Pe lângă Tatarstan, flacăra olimpică a trecut deja pe la Polul Nord, prin apele lacului Baikal şi chiar şi în spaţiu. Flacăra va ajunge la Soci, pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor, pe 7 februarie.
în fine, peste 20 de şefi de stat şi de guvern europeni vor asista la ceremonia de deschidere a JO de la Soci, a anunţat vice-ministrul rus al afacerilor externe,Vladimir Titov, pentru agenţia publică Ria Novosti, adăugând că lista definitivă nu este încă închisă. "Dar este de pe acum clar că peste 20 de state europene vor fi reprezentate la JO de la Soci de şefii de stat şi de guvern, ca şi de membri ai familiilor regale", a spus el. Alţi conducători europeni, cum sunt preşedintele francez François Hollande şi omologul său german Joachim Gauck, în schimb, au anunţat că nu vor merge la Soci, fără a preciza motivul. Dar această decizie a fost interpretată în Rusia ca un "boicot" pentru a protesta contra violărilor drepturilor omului în această ţară.  
Pe lângă problemele legate de mediul ambiant şi sacrificarea unor localităţi din apropierea bazelor sportive olimpice, agenţia France Presse remarcă, în încheierea comentariului, că JO-2014 vor fi cele mai scumpe din istorie.  (AGERPRES)
 

 

 

Comentarii