anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Parcările supraterane din Alexandru ale căror locuri costă fiecare cât un apartament intră azi la vot. Se anunţă şedinţă explozivă în CL

GALERIE
parcare supraterane1
  • parcare supraterane1
- +

Consilierii locali se reunesc astăzi în şedinţă ordinară, una care se anunţă foarte disputată. Plenul va dezbate peste 40 de proiecte de hotărâre. 

Primele iniţiative care vor fi discutate ţin de acordarea titlului de cetăţean de onoare în cazul a trei personalităţi: Gheorghe Hereş (arhitect cu o carieră de peste 60 de ani şi de numele căruia se leagă numeroase repere ale Iaşului), dr. Herman Berkovits (medic specialist pediatru din Ierusalim, Doctor Honoris Causa al UMF) şi Miriam Fierberg-Ikar (primar cu origini ieşene din Netanya, oraş din Israel recent înfrăţit cu Iaşul). Un alt proiect constă în prelungirea contractului de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat public (beneficiarul este Flash Lighting) până în august 2024. Prelungirea înseamnă cheltuieli de circa un milion de euro pentru întreţinerea sistemului, dar în preţ mai sunt incluse servicii de iluminat festiv şi lucrări la înlocuirea unor componente de profil de la stadion.

Costuri de peste 10 mil. euro pentru o parcare supraterană

Un proiect care va stârni dezbateri ţine de costurile estimate pentru construirea unui parcări supraterane în zona Muşatini din Alexandru cel Bun. Proiectul ajunge la o valoare de peste 50 milioane lei (fără TVA), în condiţiile în care vor fi amenajate 280 de locuri într-o construcţie multietajată cu demisol, parter şi 4 etaje. Proiectul este unul mai vechi, lansat în timpul primului mandat de primar al lui Mihai Chirica. Alte două proiecte importante vizează declanşarea procedurii de selecţie a unui nou Consiliu de Administraţie în cazul a două instituţii din subordine, Citadin şi Termo-Service.

De asemenea, două proiecte urbanistice vor stârni discuţii în plen: construirea unui ansamblu de blocuri înalte în Dacia şi a unui apart-hotel la intersecţia dintre Calea Chişinăului şi bld. Tudor Vladimirescu. Blocurile din Dacia au stârnit deja discuţii prelungite în şedinţa Comisiei de urbanism, iar în plen va intra cu aviz nefavorabil. Însă, acest aviz este unul consultativ, iar ultimul cuvânt îl au consilierii locali. Aşa cum „Ziarul de Iaşi” a relatat şi zilele trecute, plenul CL va da undă verde şi construirii unui nou supermarket Kaufland în Galata, pe un teren delimitat de şos. Iaşi - Voineşti (pe latura nordică) şi Aleea Strugurilor (pe latura sudică). Nu în ultimul rând, alte proiecte de hotărâre fac referire la închirierea unor spaţii comerciale în incinta mai multor unităţi şcolare (produse destinate elevilor şi personalului didactic), introducerea în nomenclatorul stradal a căii de acces din jurul Plajei Nicolina (str. Băile Nicolina), alocarea de fonduri către cluburile sportive şi concesionarea sau vânzarea unor terenuri. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.