Pe repede înainte, Primăria dă o pomană de opt milioane de euro către Mitropolia Moldovei

marți, 22 august 2023, 01:50
4 MIN
 Pe repede înainte, Primăria dă o pomană de opt milioane de euro către Mitropolia Moldovei

Lângă Spitalul Regional de Urgenţă, sala polivalentă şi stadion va exista şi un loc pentru activităţi educaţionale, culturale, sociale şi religioase. Consilierii locali vor aproba în următoarea şedinţă atribuirea în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Iaşilor a aproape 8 hectare de teren în acest scop. Proiectul de hotărâre a fost făcut public abia ieri.

SURSA FOTO: apix.ro

 

Primăria „scapă” dintr-un foc de aproape 15 hectare şi jumătate de teren în zona Moara de Vânt, acolo unde lucrările la viitorul Spital Regional de Urgenţă stau să înceapă. Unul dintre terenuri, în suprafaţă de 7,92 ha, „merge” la Compania Naţională de Investiţii, care, speră Municipalitatea ieşeană, va finanţa construirea unei săli polivalente. Pentru ca predarea terenului să aibă loc, trebuie mai întîi să se pronunţe consilierii locali, chemaţi în şedinţă ordinară miercuri, 23 august.

Cititi si: Tur virtual în ”micul Vatican” de la Iași. Cum și cât se extinde Ansamblul Mitropolitan

Convocarea şedinţei din august cu mai bine de o săptămână înainte de sfârşitul lunii, aşa cum s-au ţinut până acum întrunirile aleşilor locali, pare să fi luat prin surprindere însuşi stafful primăriei. Ca niciodată, proiectele de pe ordinea de zi au fost publicate abia luni la amiază pe pagina de internet a primăriei, respectiv cu mai puţin de două zile înainte de şedinţa programată să înceapă miercuri la ora 10.

De departe, cel mai interesant proiect de hotărâre ce va fi discutat şi supus la vot este cedarea cu titlu gratuit către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a unui teren similar celui predat CNI, doar ceva mai mic, 7,8 hectare. Scopul atribuirii terenului pentru o perioadă iniţială de 10 ani este „construirea unui ansamblu de clădiri în care se vor desfăşura activităţi educaţionale, culturale, sociale şi religioase, precum şi a unor zone de recreere”, se arată în proiectul de hotărâre. Termenul de 10 ani este unul relativ, pentru că, „în condiţiile demarării proiectului menţionat, perioada se prelungeşte cu durata existentei construcţiilor edificate, cu obligaţia păstrării scopului pentru care terenul a fost atribuit”. La un preţ de 100 de euro/mp, terenul de 8 hectare ar valora în jur de 8 milioane de euro. Site-urile de imobiliare au oferte cu preţuri mai ridicate (peste150 de euro/mp) pentru parcele mici, în funcţie de amplasament şi utilităţi.

Ce are de gând Arhiepiscopia Iaşilor să ridice în Moara de Vânt

Mitropolia a solicitat încă din martie atribuirea terenului – dar acest lucru nu a fost făcut public de către Primărie -, la cerere anexând şi descrierea viitorului complex de clădiri ce va fi edificat aici: Proiectul „Varlaam – Şcoala viitorului, o comunitate de învăţare”. Extinderea Şcolii „Varlaam Mitropolitul” include o grădiniţă pentru 200 de copii (trei grupe), şcoală primară şi gimnaziu pentru 800 de copii (cu spaţii de învăţare, laboratoare, bibliotecă, mediatecă, sală de mese etc.), liceu, precum şi o fermă „pentru conexiunea copiilor cu natura şi gospodăria tradiţională”.

Cititi si: Dezbatere: Planurile Arhiepiscopiei pentru aşezământul monahal din Pădurea Cetăţuia. Vor fi în discuţie defrişările

Pe o latură a terenului, jumătate de hectar va fi rezervată bisericii, iar pe latura opusă, pe 1,5 hectare va fi amenajată baza sportivă cu: terenuri de fotbal, baschet, handbal, tenis, dar şi o sală de sport şi un bazin de înot.

O altă suprafaţă de un hectar de teren va avea o destinaţie inedită: „pavilion al explorării spaţiului, compus din muzeul spaţiului, rampă de lansare, simulator aviatic, observator astronomic”, menţionează documentul pe care se vor pronunţa consilierii locali.

În fine, campusul şi ansamblul administrativ ce include spaţii de cazare pentru elevi şi profesori, ele cu destinaţie tehnică şi administrativă, parcări etc. vor acoperi un hectar şi jumătate.

Dar cui sunt destinate toate acestea? „Ansamblul pe care intenţionează să-l edifice Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Arhiepiscopia laşilor va fi accesibil membrilor comunităţii, atât către zona educaţională, cât şi spre zona de recreere, Ia baza sportivă şi bazinul de înot, cât şi Ia spaţiile verzi şi parc sau pavilionul explorării spaţiului”.

Cititi si: Armata, păzită la Iaşi de civili. De ce toate datoriile Centrului Militar Zonal sunt suportate de ieşeni, nu de MApN?

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei mai are în derulare un proiect de edificare a unui ansamblu – cel Mitropolitan, care urmează să prindă conbtur în spatele Catedralei. Terenul respectiv aparţine Mitropoliei, prin urmare nu există o limitare în timp pentru începerea sau finalizarea complexului. De asemenea, nu există nici o aproximare în acest moment a costului necesar construirii Ansamblului Mitropolitan. Prin urmare, este dificil de făcut o estimare a cheltuielilor necesare ridicării viitorului centru educaţional şi de recreere din Moara de Vânt.

Comentarii