Planul de dezvoltare a Aeroportului, aprobat ieri. Începe cu un credit de 20 mil. euro

joi, 26 august 2021, 01:56
2 MIN
 Planul de dezvoltare a Aeroportului, aprobat ieri. Începe cu un credit de 20 mil. euro

Întreaga investiţie se va ridica în final la circa 130 milioane de euro. Planul a fost aprobat ieri în şedinţa Consiliului Judeţean.

 

Planul de dezvoltare a Aeroportului Internaţional a fost aprobat ieri de către plenul Consiliul Judeţean (CJ). Într-o primă etapă, investiţia va viza construirea unui nou terminal (T4) şi a unei parcări supraetajate. Terminalul va fi amenajat între T3 şi hangarul Aerostar şi va avea o capacitate de procesare de minimum 3,2 milioane pasageri/an. Necesarul de fonduri se ridică la peste 70 milioane euro, iar cei mai mulţi bani vor proveni din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Pentru a asigura cofinanţarea, Aeroportul va contracta, cu sprijinul CJ, un credit bancar. De asemenea, administraţia judeţeană ar putea garanta creditul, dar acest lucru nu este bătut în cuie întrucât încă se duc negocieri în acest sens. Împrumutul ar putea avea o valoare de circa 20 milioane euro, iar termenul de rambursare ar urma să fie 15 ani.

Citește și: Proiectul de modernizare a Aeroportului a fost modificat: va fi demolată toată parcarea

Strategia aprobată ieri de către plenul CJ vizează o dezvoltare etapizată a aerogării ieşene, celelalte componente ale proiectului constând în: suprafeţe noi de mişcare pentru rulaj, turn de control, terminal cargo, parcare angajaţi, drumuri şi platforme tehnologice interioare, hangar echipamente handling, clădire energetică, gospodărie de apă, post de control acces, împrejmuire şi reţele exterioare. Valoarea întregului proiect este estimată la 130 milioane euro, iar prima etapă (construirea terminalului T4 şi a parcării) are ca termen de execuţie decembrie 2023. Un alt proiect important care figura pe ordinea de zi a plenului CJ viza aprobarea încheierii unui protocol cu CFR şi Primăria Iaşi pentru a pune bazele trenului metropolitan.

În debutul şedinţei, executivul a propus amânarea proiectului pentru luna septembrie astfel încât în parteneriat să fie inclusă şi Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi, organizaţie care va obţine personalitate juridică în perioada imediat următoare. În schimb, consilierii au aprobat ieri alte aproape 20 de hotărâri, decizii ce au vizat activitatea curentă a administraţiei judeţene şi a instituţiilor din subordinea acesteia. 

Comentarii