Posibil focar de antrax la doi paşi de Iaşi: cadavre de bovine arse şi trei bărbaţi internaţi la Infecţioase

marți, 11 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Posibil focar de antrax la doi paşi de Iaşi: cadavre de bovine arse şi trei bărbaţi internaţi la Infecţioase

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor din Iaşi a demarat o amplă anchetă peste weekend, după ce două persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din capitala Moldovei cu simptome care indicau infecţia generată de bacteria antrax, existând riscul deschiderii unui focar.

În mod concret, vineri, 7 iulie, două persoane au ajuns la unitatea medicală din Iaşi cu simptome care i-au făcut pe medici să se gândească direct la această infectare: unele leziuni cu punct negru la nivelul braţelor, plus o stare generală slăbită.

Cei doi bărbaţi care au ajuns la spital le-au povestit medicilor că au lucrat la gospodăria unui bărbat din localitatea Iepureni, comuna Movileni. L-au ajutat pe proprietar să scape în urmă cu două săptămâni de carcasele de bovine care au murit în condiţii necunoscute. Au fost şapte vaci care au fost parţial incendiate, parţial îngropate, fiindcă şi proprietarul îşi făcea griji să nu fie vorba despre vreo boală care circula între animale.

Ajuns la faţa locului odată cu echipa de control de la DSVSA, proprietarul fermei se simţea la rândul său rău şi avea leziuni la nivelul braţelor, fiind internat de urgenţă, la rândul său, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

La nivelul zilei de ieri se aşteptau rezultatele analizelor de laborator care să confirme sau nu infecţia cu antrax, dar cei trei bărbaţi au început deja să primească tratament preventiv, unul dintre ei având nevoie de şi o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea unor ţesuturi.

Au fost descoperite opt cadavre arse, îngropate sau descompuse

La faţa locului, DSVSA alături de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi au demarat o investigaţie pentru a-i găsi pe toţi cei care ar putea fi contaminaţi, care au avut legătură cu acest caz. Duminică, alături de medicul veterinar care activează în comuna Iepureni, a fost efectuată o nouă deplasare pe teren, şi au fost inspectate cele 130 de capete pe care le mai are proprietarul. Echipa a constatat că animalele nu prezintă semne de boală.

La circa 300 de metri de locul unde păştea cireada, într-un ţarc împrejmuit electric, a fost descoperit un cadavru de bovină ars, iar alături un alt cadavru aflat în stare avansată de putrefacţie.

Acolo unde le-a indicat proprietarul, reprezentanţii DSVSA au descoperit, la 1,5 kilometri distanţă, locul unde a dus celelalte cadavre: au fost găsite cranii şi extremităţi de la membrele anterioare, cât şi un cadavru aflat în stare avansată de descompunere. În total, echipa care s-a deplasat pe teren a descoperit rămăşiţele a şapte cadavre, dezgropând şi un al optulea, care a fost îngropat de un alt proprietar, după ce a murit în condiţii neclare.

„Au fost recoltate probe de la cadavre, acestea fiind dirijate către laborator în vederea stabilirii diagnosticului. Locurile de pe păşuni de unde au fost ridicate cadavrele animalelor moarte au fost dezinfectate, iar cadavrele au fost îngropate adânc, arse, peste care s-a turnat var cloros. Se va proceda la catagrafia efectivelor de bovine existente în exploataţia respectivă în vederea clarificării. În localitatea contaminată se vaccinează toate speciile receptive la antrax, dacă nu au fost supuse anterior acestei operaţiuni şi nu se află în perioada de imunitate activă”, au precizat reprezentanţii DSVAS într-un raport întocmit după evaluarea situaţiei.

Pacienţii sunt în stare stabilă, se aşteaptă confirmarea laboratorului

Cei trei pacienţi se aflau ieri, la închiderea ediţiei, în stare stabilă hemodinamic şi sub tratament împotriva antraxului. Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a explicat că este vorba de o boală deosebit de gravă, determinată de o bacterie foarte rezistentă, dar care are o rată de mortalitate mică dacă este tratată timpuriu cu antibiotice.

„Cea mai comună formă este antraxul cutanat, cunoscut popular ca «buba neagră», fiind caracterizat de o leziune care are în mijloc un punct negru. Dacă tratamentul este iniţiat precoce – şi aici discutăm de antibiotice – , rata de mortalitate este una foarte mică. Cea mai gravă formă este reprezentată de antraxul respirator, care se manifestă prin probleme respiratorii foarte grave, din ce în ce mai acute, putând duce la un moment dat la o insuficienţă respiratorie severă. O astfel de formă poate avea o mortalitate de 90%”, a precizat dr. Florin Roşu.

Acesta a spus că, la nivel de prevenţie, trebuie să nu se intre în contact cu un animal bolnav, oricare ar fi afecţiunea, şi să nu consumăm alimente care ar putea proveni de la acestea.

Tratamentul preventiv în cazul în care s-a întâmplat vreun astfel de contact este cel cu antibiotice, dar el trebuie iniţiat doar după consultarea cu un medic specialist, la sfatul acestuia. Medicul avertizează oamenii să nu înceapă să consume preventiv antibiotice de fiecare dată când consideră aceştia că ar exista vreun risc. 

 

Comentarii