Povestea vieţii rectorului Dragomir. A făcut 25.000 de operaţii

luni, 07 februarie 2022, 03:01
5 MIN
 Povestea vieţii rectorului Dragomir. A făcut 25.000 de operaţii

S-a stins din viaţă, la 81 de ani, unul dintre cei mai respectaţi profesori ai Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi (UMF): prof.dr. Cristian Dragomir.

Profesorul a fost un reputat chirurg, specialist în chirurgia oncologică, esofagiană, hepatică, pancreatică, dar şi plastică şi reconstructivă, care a realizat peste 25.000 de intervenţii chirurgicale în activitatea sa. Profesorul Dragomir este ţinut minte şi pentru că a fost rector al UMF între 2006 – 2008, pornind practic procesul de reformare a instituţiei care a transformat astăzi universitatea într-o instituţie căutată inclusiv la nivel internaţional, cu venituri proprii la discreţie pentru investiţii în proiecte de amploare.

Acesta a fost membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, membru de onoare al Academiei Republicii Moldova, membru al Academiei de Ştiinţe din Ucraina, al Societăţii Internaţionale de Chirurgie şi al Colegiului Regal al Chirurgilor din Anglia.

Înmormântarea va fi miercuri

Trupul profesorului va fi depus astăzi, luni, 7 februarie, între orele 9.00 şi 16.00, în faţa Amfiteatrului "Chirurgie" şi marţi, 8 februarie, în Biserica "Sf. Spiridon" din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 9 februarie, de la ora 13.00.

Profesorul Dragomir s-a născut în 1940 în Bârlad şi a absolvit Medicina la Iaşi în 1962. Universitatea a început să-i omagieze activitatea acestuia încă din timpul vieţii. În 2020, Centrul de Simulare inaugurat de UMF îi poartă numele, iar anul trecut, când a împlinit 81 de ani, UMF l-a omagiat într-o ceremonie specială, primind o plachetă aniversară.

Într-un interviu oferit pentru site-ul universităţii, profesorul Cristian Dragomir a vorbit despre pasiunea sa pentru chirurgie şi despre cum visul său de a deveni chirurg s-a format la 22 de ani. Dintre cele 25.000 de operaţii pe care le-a efectuat în viaţa sa, gândul îi stă la cazurile nereuşite, pentru că era nevoit la momentul respectiv să opereze cazurile care erau la limită, de pe o paletă mult mai mare de specializări decât cea de astăzi.

Spre exemplu, profesorul povesteşte în interviul luat de Oana Bugeag că a operat de la cazuri de ortopedie până la chirurgie plastică, toate la chirurgie generală, fiindcă specializările individuale nu existau. "Şi acum mai revin cu gândul, în special la cazurile nereuşite, pentru că am operat cazuri la limită. Unele mi-au făcut complicaţii şi au murit. Acum stau şi mă gândesc dacă au murit din cauza mea sau tot s-ar fi prăpădit", a spus profesorul Dragomir în interviul oferit.

"Băteau UTC-iştii cu pumnul în masă la rector"

A fost plecat, înainte de 1989, să se specializeze în Marea Britanie în problema chirurgiei plastice în cazul pacienţilor cu arsuri, dar spune că nu a fost tentat să rămână acolo. La întoarcerea în ţară a avut însă de ales: ori chirurgia plastică, ori cea generală, şi atunci a ales definitiv să se specializeze în chirurgie generală.

Despre universitate în perioada comunistă, profesorul spune că nu a scăpat de influenţele şi de pilele specifice regimului. "Era o instituţie respectabilă pentru că a avut profesori foarte mari şi conducători destul de înţelepţi, adică rectorii trebuiau să facă politica partidului, n-aveau ce să facă, dar nu excesiv. A fost şi o perioadă de dictatură proletară, când în IMF dictau UTC-iştii. Ăştia băteau cu pumnul în masă şi la profesori, şi la rectori, «să-l exmatriculaţi pe ăla, că-i fiu de exploatator!». Am avut colegi care au intrat fiindcă au fost fii de activişti, cum să nu. Când am intrat, au fost o sută de locuri, dintre care vreo treizeci erau pentru fii de muncitori şi ţărani", a spus profesorul Dragomir.

Dezastru financiar la UMF în 2006: "nu aveam bani pentru curent"

În 2006, când a ajuns rector, UMF era într-o situaţia disperată. Profesorul Cristian Dragomir spune că a fost un "rector de sacrificiu", când a preluat conducerea fondurile pentru salarii ajungeau doar până în luna octombrie, în timp ce un nou buget urma să fie aprobat în ianuarie anul următor. "Nu existau bani pentru utilităţi, pentru curent, pentru apă, telefon, gaz… S-a cheltuit fără cap, s-a furat, nu ştiu… Au fost necesare nişte măsuri draconice, s-au redus salariile, s-a suprimat orice fel de indemnizaţie de conducere, de vechime… Şi am reuşit să avem bani să supravieţuim până la 1 ianuarie, când intra bugetul următor", a spus Cristian Dragomir.

Unul dintre punctele cele mai relevante din mandatul său a fost reuşita de a introduce votul universal pentru alegerea structurilor, iar ulterior modelul de la Colegiul Regal al Chirurgilor din Londra, când candidaţii sunt clasificaţi în funcţie de preferinţă pe un buletin de vot.

În interviu, acesta a recunoscut că a fost şi cel care l-a convins pe prof.dr. Viorel Scripcariu să candideze la funcţia de rector. "În momentul în care se prefigurau alegerile, am zis aşa: ca să fii un conducător de universitate bun, în primul rând, trebuie să ai un spate profesional puternic, adică să fii foarte bun în meseria ta, pentru că nu ai autoritate faţă de celelalte cadre didactice şi nici măcar faţă de studenţi. A doua calitate: să fii un tip consecvent, adică să ai nişte principii pe care să le respecţi şi când e bine, şi când nu-ţi aduce un prea mare avantaj", a conchis Cristian Dragomir.

Comentarii