Premieră în Iaşi. Conturile unei primării, blocate de profesorii navetişti

sâmbătă, 14 martie 2015, 11:39
2 MIN
 Premieră în Iaşi. Conturile unei primării, blocate de profesorii navetişti

Din cauză că Primăria Ţibana a refuzat să plătească profesorilor navetişti din comună banii pe navetă, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi a dat instituţia în judecată şi a câştigat.

Problema însă nu s-a rezolvat după această etapă, iar profesorii îşi aşteaptă în continuare banii. „Noi am câştigat procesul pe navetă, prin executor s-a anunţat Primăria, care nu a răspuns la somaţie. Le blocăm conturile, suntem în proces chiar acum, şi este o premieră pentru judeţul nostru. Un precedent a fost la Ungheni, dar primarul a dat banii în ultima clipă şi nu s-a ajuns la blocarea contului. O situaţie similară în prezent mai este şi la Prisăcani, unde profesorii au câştigat prin proces, iar primăria refuză să dea acei bani“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP.

Este vorba de 35 de profesori care predau la şcoala Domniţa din comuna Ţibana şi care îşi plătesc naveta din banii lor, deşi legea obligă consiliile locale să deconteze aceste cheltuieli. Suma ce trebuie să ajungă în buzunarele profesorilor care fac naveta de ani de zile din salariile lor de 800-900 de lei este de 23.647 de lei.

Contactat cu privire la această problemă, primarul a declarat: „Problema e că din bugetul primăriei s-au retras 8 miliarde, nu avem nicio soluţie, nu avem bani! Am vrea ca banii pe care îi avem de dat la curentul electric să-i dăm la profesori, însă nu ştiu dacă se poate aşa… Din ce-a mai rămas la buget avem şi noi cheltuielile noastre. Comuna are drumuri, probleme, cu ce bani să le facem dacă din buget se duc cam 80% anual pe navetă şi finanţarea pe elev? Am vrea ca banii pe navetă să vină de la minister cu dedicaţie, să nu mai fie din bugetul nostru. Pentru navetă ne trebuie un miliard pe an. Nu-i avem“.

 

Comentarii