Premieră: protest împotriva prezenţei. O universitate din Iaşi va obliga studenţii să vină la cursuri ca să treacă anul. Ameninţări cu proteste

joi, 22 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Premieră: protest împotriva prezenţei. O universitate din Iaşi va obliga studenţii să vină la cursuri ca să treacă anul. Ameninţări cu proteste

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a aprobat în Senat o serie de modificări propuse de Consiliul de Administraţie, prin care studenţii vor fi obligaţi să participe la cel puţin 70% din cursurile de la o disciplină pentru a o putea promova. Mai mult, aceştia nu vor avea cum să recupereze sau să refacă orele pierdute, aşa cum este cazul la unele lucrări practice sau laboratoare, astfel că dacă nu vor fi prezenţi, nu vor trece anul.

Rectorul UMF, prof.dr. Viorel Scripcariu, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că intenţia sa a fost de a avea prezenţă 100% la cursuri, dar în Senat, la solicitarea studenţilor care erau prezenţi în for, şi a diferitelor circumstanţe care pot interveni şi pot determina absenţele, a fost redus procentul la 70%. Procent care se regăseşte, spune rectorul, la majoritatea UMF-urilor mari din ţară.

Rectorul UMF: „Nu poţi fi student la Medicină şi să nu vii la şcoală”

„Nu se poate să fii student la Medicină şi să nu participi la cursuri. Aş vrea să întreb pe oricine pe stradă dacă ar vrea să fie tratat de un medic care a învăţat doar din cărţi, fără discuţii cu coordonatorul de curs. Cursurile sunt importante, dacă eşti la o altă universitate poate mai poţi înţelege ceva din cărţi, dar aici vorbim practic de un învăţământ aproape vocaţional. Trebuie să participi la tot ce se întâmplă, la toate lucrurile care se discută, la experienţele prezentate de profesori, de medici. Dacă eşti student la Medicină trebuie să renunţi la multe lucruri ca să înveţi, nu poţi altfel, fiindcă rişti să greşeşti şi o greşeală poate costa viaţa unui om”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Modificările au fost incluse în regulamentul de desfăşurare a activităţii didactice de la UMF Iaşi, ce va intra în vigoare începând cu luna octombrie 2023. Rectorul spune că în regulament a fost introdusă şi posibilitatea ca la aceste cursuri să poată participa prodecani, decani, prorectori sau chiar rectorul, pentru a verifica felul în care sunt desfăşurate.

„S-au plâns de multe ori studenţii că unele cadre didactice predau ca în urmă cu zece ani. De aceea am introdus în regulament şi dorinţa, exprimarea, că conducerea universităţii va avea obligaţia să verifice prezenţa la cursuri, dar şi calitatea acestora. Vom merge să vedem cum stau lucrurile şi cadrul didactic va fi adus, dacă este cazul, pe linia necesară”, a mai precizat Viorel Scripcariu.

Studenţii vor protesta luni, în faţa universităţii, pentru dreptul de a lipsi de la ore

Studenţii nu sunt de acord cu decizia conducerii universităţii şi au anunţat un protest pentru ziua de luni, 26 iunie, de la ora 12.00, în faţa universităţii. Există deja pe reţelele de socializare un eveniment făcut de un cont ce nu poate fi identificat, cu numele Stomatolog Iaşi, în care este anunţată acţiunea de protest.

„Ca studenţi medicinişti este de o importanţă vitală să beneficiem de o pregătire adecvată şi riguroasă. Sistemul medical este criticat adesea, însă rar sunt subliniate cauzele fundamentale ale acestor probleme. Este necesar să ne implicăm într-un efort comun, să ne apărăm dreptul la o educaţie de înaltă calitate. Educaţia de azi este oglinda medicilor de mâine. Avem nevoie de o bibliografie actualizată, de examene corect concepute şi de o comunicare adecvată între studenţi şi profesori”, au precizat studenţii.

Surse din rândul acestora, care nu au dorit să îşi facă public numele, au precizat că protestele vor viza şi creşterea tarifului la cămine, a taxelor şi unele dificultăţi care au apărut în sesiune cu privire la evaluarea digitală, pe tablete. Până în momentul de faţă, nicio societatea studenţească de la UMF nu şi-a asumat acest protest. 

Comentarii