Premiul Naţional pentru Proză „Ziarul de Iaşi“, 2019. Radu Vancu este câştigătorul!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Premiul Naţional pentru Proză „Ziarul de Iaşi“, 2019. Radu Vancu este câştigătorul!

GALERIE
radu vancuPremiul Ziarul de Iasi
  • radu vancu
  • Premiul Ziarul de Iasi
- +

Juriul Premiului Naţional pentru Proză „Ziarul de Iaşi“ a decis care este cea mai bună carte apărută în anul 2018. Romanul lui Radu Vancu, „Transparenţa“, apărut la Editura Humanitas, a fost declarat câştigătorul ediţiei din acest an.

De asemenea, juriul - format din criticul Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, alături de scriitorii Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş - a decis ca în acest an să nu se acorde premiul pentru debut.

„Laureatul acestei ediţii este un scriitor încă tânăr (n.r. - 41 ani), ce are însă de pe acum o activitate literară impresionantă. Radu Vancu, universitar din Si­biu, este autorul mai multor volume de poezii, a tradus din poe­zia americană, a publicat cărţi de exegeză critică - despre Emi­nescu, Mircea Ivănescu, poezia contemporană - precum şi un jurnal ce acoperă perioada 2012-2017, intitulat Zodia cancerului. O carte de succes este şi Transpa­renţa, volumul premiat de Ziarul de Iaşi. Juriul a apreciat construcţia complexă şi originală a acestui roman în care se întretaie mai multe teme narative şi în care o poveste de dragoste este proiectată pe fundalul tulbure al României anilor ’90. Autorul însuşi apare în carte, după cum pregnantă, ataşantă este prezenţa Sibiului. «Transparenţa» este o carte captivantă, dar care în ace­laşi timp invită la reflecţie, ce­rând o lectură atentă. Iar portretul lui Radu Vancu nu ar fi complet dacă nu am aminti exemplara lui implicare civică“, expli­că criticul Alexandru Călinescu.

De asemenea, preşedintele juriului a menţionat că, în premieră, anul acesta nu va fi acordat premiu pentru debut, fiind motivată absenţa unei cărţi care să merite această distincţie.

„În acest an, juriul a decis să nu acorde premiu pentru debut, ceea ce reprezintă o premieră. Motivul e simplu: nu am avut o carte care să merite acest premiu. Nu trebuie să facem din asta un capăt de ţară: se întâmplă să fie şi ani «secetoşi». Cu siguranţă că la anul vom avea pe cine premia“, a menţionat Alexandru Călinescu.

Vancu: „Mă bucur emoţionat şi cu sfială“

Laureatul din acest an, scriitorul Radu Vancu, se declară onorat de faptul că se alătură listei de scriitori care au primit această distincţie.

„E o veste care mă bucură foarte tare. Un premiu îşi construieşte valoarea din două segmente: cel dintâi e acela al listei de laureaţi de-a lungul vremii - şi al listei de nominalizări de la fiecare ediţie; cel de-al doilea e dat de calitatea juriului. Nu ezit să spun că, în ce priveşte premiul Ziarului de Iaşi, amândouă segmentele sunt superlative: atât laureaţii şi nominalizaţii, cât şi juriul sunt personalităţi de primă mărime ale literaturii române de azi. Într-o mare de impostură pandemică, premiul Ziarului de Iaşi e una dintre foarte puţinele instituţii ale valorii reale. Fiindcă e construit din dragoste pentru literatură - şi din respect pentru scrisul adevărat. Mulţumesc juriului pentru că s-a gândit la mine, adevărul e că oricare dintre ceilalţi nominalizaţi ar fi meritat premiul - mă bucur, aşadar, emo­ţionat şi cu sfială. Cu atât mai mult cu cât, aşa cum spu­neam, e unul dintre foarte puţi­nele premii de azi pentru care chiar mai există un adevăr al literaturii“, a menţionat Radu Vancu

Câştigătorul de anul trecut al acestui premiu a fost Răzvan Petrescu, premiat pentru cartea „Mandarina“, apărută la Editura Curtea Veche. De asemenea, au fost acordate şi două premii pentru debut, scriitorilor Sorin Grigoruţă şi Cristina Preutu.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ se află în acest an la ediţia cu numărul XVI, fiind înfiinţat în 2004 din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

Partenerii evenimentului sunt Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi şi Compania Antibiotice SA.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.