Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Premiul Naţional pentru Proză „Ziarul de Iaşi“, 2019. Radu Vancu este câştigătorul!

GALERIE
radu vancuPremiul Ziarul de Iasi
  • radu vancu
  • Premiul Ziarul de Iasi
- +

Juriul Premiului Naţional pentru Proză „Ziarul de Iaşi“ a decis care este cea mai bună carte apărută în anul 2018. Romanul lui Radu Vancu, „Transparenţa“, apărut la Editura Humanitas, a fost declarat câştigătorul ediţiei din acest an.

De asemenea, juriul - format din criticul Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, alături de scriitorii Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş - a decis ca în acest an să nu se acorde premiul pentru debut.

„Laureatul acestei ediţii este un scriitor încă tânăr (n.r. - 41 ani), ce are însă de pe acum o activitate literară impresionantă. Radu Vancu, universitar din Si­biu, este autorul mai multor volume de poezii, a tradus din poe­zia americană, a publicat cărţi de exegeză critică - despre Emi­nescu, Mircea Ivănescu, poezia contemporană - precum şi un jurnal ce acoperă perioada 2012-2017, intitulat Zodia cancerului. O carte de succes este şi Transpa­renţa, volumul premiat de Ziarul de Iaşi. Juriul a apreciat construcţia complexă şi originală a acestui roman în care se întretaie mai multe teme narative şi în care o poveste de dragoste este proiectată pe fundalul tulbure al României anilor ’90. Autorul însuşi apare în carte, după cum pregnantă, ataşantă este prezenţa Sibiului. «Transparenţa» este o carte captivantă, dar care în ace­laşi timp invită la reflecţie, ce­rând o lectură atentă. Iar portretul lui Radu Vancu nu ar fi complet dacă nu am aminti exemplara lui implicare civică“, expli­că criticul Alexandru Călinescu.

De asemenea, preşedintele juriului a menţionat că, în premieră, anul acesta nu va fi acordat premiu pentru debut, fiind motivată absenţa unei cărţi care să merite această distincţie.

„În acest an, juriul a decis să nu acorde premiu pentru debut, ceea ce reprezintă o premieră. Motivul e simplu: nu am avut o carte care să merite acest premiu. Nu trebuie să facem din asta un capăt de ţară: se întâmplă să fie şi ani «secetoşi». Cu siguranţă că la anul vom avea pe cine premia“, a menţionat Alexandru Călinescu.

Vancu: „Mă bucur emoţionat şi cu sfială“

Laureatul din acest an, scriitorul Radu Vancu, se declară onorat de faptul că se alătură listei de scriitori care au primit această distincţie.

„E o veste care mă bucură foarte tare. Un premiu îşi construieşte valoarea din două segmente: cel dintâi e acela al listei de laureaţi de-a lungul vremii - şi al listei de nominalizări de la fiecare ediţie; cel de-al doilea e dat de calitatea juriului. Nu ezit să spun că, în ce priveşte premiul Ziarului de Iaşi, amândouă segmentele sunt superlative: atât laureaţii şi nominalizaţii, cât şi juriul sunt personalităţi de primă mărime ale literaturii române de azi. Într-o mare de impostură pandemică, premiul Ziarului de Iaşi e una dintre foarte puţinele instituţii ale valorii reale. Fiindcă e construit din dragoste pentru literatură - şi din respect pentru scrisul adevărat. Mulţumesc juriului pentru că s-a gândit la mine, adevărul e că oricare dintre ceilalţi nominalizaţi ar fi meritat premiul - mă bucur, aşadar, emo­ţionat şi cu sfială. Cu atât mai mult cu cât, aşa cum spu­neam, e unul dintre foarte puţi­nele premii de azi pentru care chiar mai există un adevăr al literaturii“, a menţionat Radu Vancu

Câştigătorul de anul trecut al acestui premiu a fost Răzvan Petrescu, premiat pentru cartea „Mandarina“, apărută la Editura Curtea Veche. De asemenea, au fost acordate şi două premii pentru debut, scriitorilor Sorin Grigoruţă şi Cristina Preutu.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ se află în acest an la ediţia cu numărul XVI, fiind înfiinţat în 2004 din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

Partenerii evenimentului sunt Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi şi Compania Antibiotice SA.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri