Prezent frumos, viitor incert

vineri, 02 iunie 2017, 01:43
5 MIN
 Prezent frumos, viitor incert

 CSM Poli şi-a asigurat locul I în play-out cu o rundă înainte de final. Viitorul clubului este nesigur, la CSM existând datorii uriaşe şi multiple probleme la vârf. În Copou se vorbeşte însă de schimbări spectaculoase şi de atacarea cupelor europene!

 
 
 
CSM Politehnica Iaşi a devenit din nou campioana play-out-ului. Miercuri, în disputa cu FC Voluntari, echipa ieşeană a obţinut rezultatul de care avea nevoie, remiză, pentru a fi sigură că va rămâne în fruntea zonei a doua a Ligii I indiferent de rezultatele ultimei runde.
Partida cu gruparea ilfoveană a avut două feţe diferite. Gazdele au dominat actul întâi (51-49% posesie, 9-3 la şuturi, 7-2 la încercări cadrate, 4-2 la cornere) graţie unei evoluţii bune a liniei ofensive, bine susţinută de Böle, dar şi palorii oaspeţilor, care parcă nu terminaseră petrecerile de după câştigarea Cupei României. Avantajul luat în urma reuşitei lui Golubovic, ajutat de gafa portarului Bornescu, şi consumul ridicat din prima repriză i-a determinat pe moldoveni să facă pasul în spate după odihnă. Oaspeţii a profitat, au schimbat în actul secund balanţa statistică (45-55 % posesie, 3-6 la şuturi, 0-3 la încercări cadrate, 1-3 la cornere) şi, profitând de faptul că ezitările defensive ale gazdelor din primul act s-au dovedit a nu fi doar accidente, apărarea Iaşului rulând sub nivelul ultimelor runde, au egalat pe final, stabilind un rezultat echitabil.
Ratarea victoriei nu a ştirbit din bucuria trupei pregătite de Eugen Neagoe şi a celor aproximativ 5 000 de ieşeni exuberanţi de care cei care au frâiele clubului ar trebui să aibă mai multă grijă, pentru a le oferi şi pe viitor momente de satisfacţie.
Pentru CSM Politehnica urmează meciul din ultima rundă, cu ASA Târgu Mureş, care se va disputa luni, la ora 15:00 şi o perioadă în care e nevoie de clarificări rapide pe multiple planuri: financiare, organizatorice, etc.
Deşi la ora actuală tabloul este sumbru, cu datorii de peste două milioane de euro şi tensiuni la vârf (preşedintele executiv Florin Prunea nu are dialog cu oficialităţile locale şi a intrat în conflict cu Adrian Ambrosie, membrul Comitetului Director mandatat să-i supervizeze activitatea), în Copou se discută despre planuri măreţe. Fotbaliştii importanţi ai echipei vor fi chemaţi săptămâna viitoare la discuţii, tratativele cu firma rusă care şi-a arătat interesul să investească la CSM continuă, planurile fiind îndrăzneţe: reechilibrarea financiară a clubului, care va fi sprijinit în continuare şi de Primărie, investiţii care să aducă echipa în scurt timp în lupta pentru cupele europene, incluzând aici şi transferul unor jucători străini de valoare.
Şi dinspre Comitetul Director al clubului s-a transmis oficial o notă de optimism. “Îi felicit pe jucători, pe antrenorul Neagoe şi pe preşedintele Prunea pentru performanţa din acest an. Săptămâna viitoare vom demara discuţii cu mare parte dintre jucătorii actuali, pentru prelungirea colaborărilor. În ciuda problemelor financiare mari, suntem aproape de a găsi soluţii pentru redresare şi pentru crearea unei echipe şi mai puternice, de care ieşenii să fie mândri. Sper ca toate lucrurile să se concretizeze” a declarat Ambrosie.
 
CSM-catalog
 
Grahovac (5,5) – câteva intervenţii şi câteva ezitări în primul act; salvat în două rănduri de Mitic în minutul 57, nu a avut ce să facă la gol.
Bosoi (5,5) – mai multe ezitări.
Ciucă (5,5) – câteva erori în start, rămase fără urmări, şi-a revenit apoi.
Frăsinescu (6) – cel mai sigur fundaş.
Ţigănaşu (5) – a greşit la golul oaspeţilor.
Böle (6) – a dat o pasă de gol, a avut alte câteva acţiuni periculoase, nu a strâns înaintea centrării lui Acsinte de la golul oaspeţilor.
Răuţă (6) – activ.
Mitic (6) – şi-a făcut datoria pe fază defensivă.
Panţîru (5) – a încercat multe, a reuşit puţine.
Cristea (6) – foarte activ în primul act, când a trimis câteva şuturi periculoase şi a dat pase bune, a scăzut ritmul după pauză.
Golubovic (7) – a marcat golul Iaşului, cu o execuţie interesantă.
Mihalache (6) – a intrat bine în joc.
Gheorghe (5,5) – nu a reuşit să dinamizeze ofensiva.
Ciucur a intrat în minutul 83.
 
 
 
 
Mână de ajutor de la CJ?
 
Florin Prunea a anunţat ieri că gruparea din Copou ar putea primi o mână de ajutor. “Dintre oficicalităţile locale, după performanţa obţinută am primit un singur telefon de felicitare. Acesta a venit de la Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Pe lângă felicitări, domnul preşedinte mi-a spus că va încerca să asiste la meciul de la Târgu Mureş şi să găsească pârghiile legale pentru a aloca echipei o sumă de bani. La situaţia în care ne aflăm, orice ajutor ne prinde bine”. Conform lui Prunea, echipa a luat ieri cina împreună, nota de plată fiind achitată din banii strânşi din amenzi pe parcursul sezonului, componenţa delegaţiei care va face deplasarea la Târgu Mureş urmând a fi definitivată astăzi. După cum v-am informat, mai mulţi jucători importanţi nu vor evolua în partida cu ASA, primind deja vacanţă.
Altfel, Prunea a semnat cu toţi jucătorii acte prin care fotbaliştilor li s-a adus la cunoştinţă câţi bani mai au de încasat de la club, în total fiind incluse şi părţile din primele de victorie reţinute pe parcursul sezonului. Bonusurile pentru rezultate (despre care s-a discutat, în mai multe rânduri, că nu vor mai fi plătite deoarece fotbaliştii aveau şi prime pentru locul ocupat la finalul sezonului) nu erau stipulate în contracte, ci doar în Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) al clubului.
În multe cazuri, apar litigii între cluburi şi sportivi pe marginea primelor, existând mai multe situaţii în care jucătorii îşi încasau doar bonusurile trecute în contracte, aşa cum sunt la Iaşi cele pentru poziţia ocupată la finalul sezonului, nu şi cele din ROI.
Un punct obţinut în acest sezon valorează la CSM 300 de euro pentru jucători, 50% din prime fiind reţinute
 
 

Foto AGERPRES, Adrian CUBA 

Comentarii