Prima reacţie a şefului CJ, după decizia Înaltei Curţi în Dosarul Tabla: “Am acţionat întotdeauna onest”

miercuri, 22 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Prima reacţie a şefului CJ, după decizia Înaltei Curţi în Dosarul Tabla: “Am acţionat întotdeauna onest”

Şeful judeţului Costel Alexe a avut ieri prima reacţie publică după ce dosarul în care este inculpat („Tabla”) ar putea ajunge de la instanţă înapoi la procurori. 

Acum o săptămână, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis o parte dintre cererile şi excepţiile invocate de Costel Alexe şi ceilalţi inculpaţi din dosar. Aşa cum „Ziarul de Iaşi” a relatat, judecătorii au descoperit neregularităţi în dosarul „Tabla” şi au cerut procurorilor să le corecteze rapid sau să-şi retragă trimiterea în judecată. Cele 5 zile (lucrătoare) în care procurorii trebuiau să clarifice problemele semnalate expiră astăzi. „Eu am aceleaşi aşteptări, respectiv ca justiţia să se pronunţe cât mai repede cu putinţă, ceea ce am spus încă de la începutul acestui mandat, am acţionat întotdeauna onest şi cu bună credinţă. Aşa cum v-am spus din prima zi, de când am fost pus sub urmărire, mă simt şi am acţionat respectând legile din România. Sper doar ca tot acest proces, administrativ sau juridic, nu mă pricep atât de bine, să decurgă cât mai rapid cu putinţă”, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe, întrebat pe temă în cursul zilei de ieri.

Citește și: Dosarul Tabla se îndoaie: DNA are cinci zile să clarifice acuzaţiile. Judecătorilor Curţii Supreme nu le este clar cum a fost cu mita

În cazul şefului CJ, judecătorii Curţii Supreme au cerut descrierea clară a faptei de luare de mită „în sensul de a se indica în concret actul în legătură cu îndeplinirea căruia ar fi existat presupusa pretindere (a mitei, n.r.), raportat la atribuţiile de serviciu ale acestuia”. Procurorilor li s-a cerut să descrie clar şi modul în care Alexe l-ar fi determinat pe fostul director general al combinatului Liberty Galaţi, Bogdan Grecu să ofere mita. După o anchetă desfăşurată pe parcursul unui an şi jumătate, Costel Alexe a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi instigare la delapidare. Alături de acesta, a fost inculpat, pentru dare de mită, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fostul director al combinatului Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, alături de două subordonate. Costel Alexe este acuzat că în aprilie 2020, pe când îndeplinea funcţia de ministru al Mediului, i-ar fi cerut lui Bogdan Grecu mai multe produse din tablă, în cantitate totală de 22 de tone.

Produsele trebuiau predate pentru ca ministrul să dispună alocarea către combinatul Liberty Galaţi a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi pentru a manifesta indulgenţă la monitorizarea măsurilor luate de combinat pentru închiderea unei halde de zgură. Tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectanculară şi rulourile de tablă au fost utilizate, conform procurorilor, pentru amenajarea parcului tematic „Arcaland”, de la Sculeni, deţinut în acte de fosta soţie a lui Alexe.

În context, amintim că, anul trecut, „Ziarul de Iaşi” a dezvăluit că mai multe construcţii din parc au fost ridicate fără autorizaţie, şi nici până în prezent beneficiarul nu a obţinut actul necesar pentru intrarea în legalitate.

Citește și: Ca pe vremea lui Noe: “Arca lui Alexe” de la Sculeni a fost făcută fără autorizaţie de construire

Comentarii