anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Primăria creşte impozitele, taxele şi tarifele la parcări. Maşinile cu cilindree mare vor avea impozite uriaşe

GALERIE
taxe_auto
 • taxe_auto
- +

Proprietarii de autoturisme vor achita impozite mai mari anul viitor la bugetul local. Consiliul Local (CL) va aproba, în ultima ședință din an, o indexare cu 5,1% a actualelor taxe. În valori absolute, cea mai mare creștere va fi în cazul proprietarilor de mașini care au o capacitate cilindrică de peste 3.001 cm, respectiv de la 328 lei/200 cmla 345 lei/200 cm

Pentru celelalte tipuri de vehicule, impozitul va avea următoarea valoare (lei/200 cm): 21 lei (între 1601 și 2000 cm), 85 lei (între 2001 cmși 2600 cm) și 171 lei (între 2601 cmși 3000 cm). În ceea ce privește autobuzele, autocarele și microbuzele, nivelul va fi de 28 lei/200 cm. „În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%”, se precizează în proiectul de hotărâre care urmează să fie supus dezbaterii plenului CL. O indexare cu 5,1% este prevăzută în proiect și pentru motociclete, tricicluri și autoturisme de până la 1600 cm, dar, în cazul acestora, cota de 9 lei/200 cmrămâne neschimbată întrucât nivelul rezultat din indexare este rotunjit în minus (creșterea de 0,5 lei se neglijează).

Consultă aici lista tuturor impozitelor care vor creşte pentru proprietarii de maşini

„În cazul mijloacelor de transport cu tracțiunea mecanică mai mici de 12 tone, impozitul se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a acestora, prin înmulțirea fiecărei grup de 200 cmsau fracțiune din aceasta cu nivelurile prevăzute de lege”, se mai arată în proiectul de hotărâre. Potrivit sursei citate, impozitul asupra mijloacelor de transport se plătește anual, în 2 rate egale, până la datele de 31 martie și, respectiv, 30 septembrie.

„Plata cu întârziere a impozitului pe mijloace de transport atrage după sine majorări de întârziere. Nivelul majorării de întârziere este de 1% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv”, se arată în proiect. Pentru plata cu anticipație a impozitului pe mijloace de transport datorat pentru întregul an (până la 31 martie) se acordă o bonificație de 5%. În cazul acelor proprietari de autoturisme care au un impozit calculat până la o sumă de 50 lei (inclusiv), banii trebuie achitați integral până la primul termen de plată.

Primăria va crește și alte taxe, inclusiv la parcări

Un alt proiect referitor la creșteri de taxe, publicat de municipalitate zilele trecute, face referire la parcări și tarife speciale (zone de agrement, închirierea bazelor sportive, eliberare documente etc.). Aceste taxe sunt gestionate de Direcția Exploatare Patrimoniu (DEP), iar creșterea propusă este tot de 5,1%. Și în acest caz se aplică rotunjirea în minus sau în plus a unui nivel rezultat de 0,5 lei, astfel că tariful pentru ocuparea unui loc în parcările publice va rămâne, pentru autoturisme, la 2 lei/oră (parcările din afara zonei centrale) și, respectiv, 5 lei/oră (zona centrală, Copou, Parcul Șahiștilor).

În schimb, creșteri vor fi pentru microbuze, autocare și camioane, după cum urmează (lei/oră): 11 lei, 17 lei și, respectiv 23 lei. Proprietarii de autoturisme care au abonamente în parcări publice vor plăti lunar mai mult cu 5 lei (122 lei față 107 lei), fiind vorba despre următoarele zone: Podu Roș (bld. Socola), bld. Primăverii, Piața CUG, Alexandru („Familial”), Piața Alexandru cel Bun, bld. Regele Mihai I și complex Cantemir. În ceea ce privește tariful lunar la abonamente în celelalte parcări publice gestionate de Primărie (parcările din zona centrală, Copou, Podu Roș – Parcul Șahiștilor), noua taxă ajunge la 157 lei față de 149 lei.

Consultă aici lista tuturor taxelor de parcare care vor creşte pentru posesorii de maşini

Creșterea de 5,1% va fi resimțită și în cazul licitațiilor pentru un loc în parcări de reședință: prețul de pornire va crește de la 33 la 35 lei, iar actualele contracte care au fost încheiate sub nivelul taxei stabilite vor fi actualizate cu noul preț. Din 2023, în politica de tarifare a DEP, au fost incluse și noi taxe. În primul rând, este vorba despre parcarea unei biciclete în containerele securizate amplasate în cursul acestui an de Primărie în diverse zone ale orașului. În acest caz, taxa va fi una trimestrială și va avea o valoare de 25 lei.

În cazul în care un biciclist pierde cardul de acces, reemiterea acestuia va costa 50 lei. Cealaltă noutate vizează crearea abonamentului de 7 zile pentru proprietarii de autoturisme în cazul parcărilor publice: 35 lei (în afara zonei centrale) și 50 lei (zona centrală). În ceea ce privește zonele de agrement, un bilet la Ștrand va costa 11 lei (de la 10 lei), iar la Plaja Nicolina va rămâne 8 lei. Indexarea va fi resimțită în schimb la abonamente și la închirierea diverselor facilități existente (inclusiv la Ciric).

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.