Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
Proprietarii de autoturisme vor achita impozite mai mari anul viitor la bugetul local. Consiliul Local (CL) va aproba, în ultima ședință din an, o indexare cu 5,1% a actualelor taxe. În valori absolute, cea mai mare creștere va fi în cazul proprietarilor de mașini care au o capacitate cilindrică de peste 3.001 cm3 , respectiv de la 328 lei/200 cm3 la 345 lei/200 cm3 .
Pentru celelalte tipuri de vehicule, impozitul va avea următoarea valoare (lei/200 cm3 ): 21 lei (între 1601 și 2000 cm3 ), 85 lei (între 2001 cm3 și 2600 cm3 ) și 171 lei (între 2601 cm3 și 3000 cm3 ). În ceea ce privește autobuzele, autocarele și microbuzele, nivelul va fi de 28 lei/200 cm3 . „În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%”, se precizează în proiectul de hotărâre care urmează să fie supus dezbaterii plenului CL. O indexare cu 5,1% este prevăzută în proiect și pentru motociclete, tricicluri și autoturisme de până la 1600 cm3 , dar, în cazul acestora, cota de 9 lei/200 cm3 rămâne neschimbată întrucât nivelul rezultat din indexare este rotunjit în minus (creșterea de 0,5 lei se neglijează).
Consultă aici lista tuturor impozitelor care vor creşte pentru proprietarii de maşini
„În cazul mijloacelor de transport cu tracțiunea mecanică mai mici de 12 tone, impozitul se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a acestora, prin înmulțirea fiecărei grup de 200 cm3 sau fracțiune din aceasta cu nivelurile prevăzute de lege”, se mai arată în proiectul de hotărâre. Potrivit sursei citate, impozitul asupra mijloacelor de transport se plătește anual, în 2 rate egale, până la datele de 31 martie și, respectiv, 30 septembrie.
„Plata cu întârziere a impozitului pe mijloace de transport atrage după sine majorări de întârziere. Nivelul majorării de întârziere este de 1% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv”, se arată în proiect. Pentru plata cu anticipație a impozitului pe mijloace de transport datorat pentru întregul an (până la 31 martie) se acordă o bonificație de 5%. În cazul acelor proprietari de autoturisme care au un impozit calculat până la o sumă de 50 lei (inclusiv), banii trebuie achitați integral până la primul termen de plată.
Un alt proiect referitor la creșteri de taxe, publicat de municipalitate zilele trecute, face referire la parcări și tarife speciale (zone de agrement, închirierea bazelor sportive, eliberare documente etc.). Aceste taxe sunt gestionate de Direcția Exploatare Patrimoniu (DEP), iar creșterea propusă este tot de 5,1%. Și în acest caz se aplică rotunjirea în minus sau în plus a unui nivel rezultat de 0,5 lei, astfel că tariful pentru ocuparea unui loc în parcările publice va rămâne, pentru autoturisme, la 2 lei/oră (parcările din afara zonei centrale) și, respectiv, 5 lei/oră (zona centrală, Copou, Parcul Șahiștilor).
În schimb, creșteri vor fi pentru microbuze, autocare și camioane, după cum urmează (lei/oră): 11 lei, 17 lei și, respectiv 23 lei. Proprietarii de autoturisme care au abonamente în parcări publice vor plăti lunar mai mult cu 5 lei (122 lei față 107 lei), fiind vorba despre următoarele zone: Podu Roș (bld. Socola), bld. Primăverii, Piața CUG, Alexandru („Familial”), Piața Alexandru cel Bun, bld. Regele Mihai I și complex Cantemir. În ceea ce privește tariful lunar la abonamente în celelalte parcări publice gestionate de Primărie (parcările din zona centrală, Copou, Podu Roș – Parcul Șahiștilor), noua taxă ajunge la 157 lei față de 149 lei.
Consultă aici lista tuturor taxelor de parcare care vor creşte pentru posesorii de maşini
Creșterea de 5,1% va fi resimțită și în cazul licitațiilor pentru un loc în parcări de reședință: prețul de pornire va crește de la 33 la 35 lei, iar actualele contracte care au fost încheiate sub nivelul taxei stabilite vor fi actualizate cu noul preț. Din 2023, în politica de tarifare a DEP, au fost incluse și noi taxe. În primul rând, este vorba despre parcarea unei biciclete în containerele securizate amplasate în cursul acestui an de Primărie în diverse zone ale orașului. În acest caz, taxa va fi una trimestrială și va avea o valoare de 25 lei.
În cazul în care un biciclist pierde cardul de acces, reemiterea acestuia va costa 50 lei. Cealaltă noutate vizează crearea abonamentului de 7 zile pentru proprietarii de autoturisme în cazul parcărilor publice: 35 lei (în afara zonei centrale) și 50 lei (zona centrală). În ceea ce privește zonele de agrement, un bilet la Ștrand va costa 11 lei (de la 10 lei), iar la Plaja Nicolina va rămâne 8 lei. Indexarea va fi resimțită în schimb la abonamente și la închirierea diverselor facilități existente (inclusiv la Ciric).
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
Motivele pentru care tancul Leopard este considerat cel mai bun din lume
Ford va decide până la jumătatea lunii februarie câte locuri de muncă va elimina în Europa
China anunţă o scădere cu 80% a bilanţului zilnic al morţilor din cauza COVID-19
Ciorapii lungi – confortul, mai presus de estetică în sezonul rece (P)
Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului
Google face concesii importante în India legate de Android. Compania a fost amendată pentru monopol
3 mituri despre videochatul în Iași. Ce este și ce nu este jobul ăsta (P)
Fraţii Tate, din nou la sediul DIICOT pentru a asista la percheziţiile informatice
Ilustraţii rare ale fabulelor lui La Fontaine, vândute la New York pentru 2,3 milioane de dolari
Elon Musk caută trei miliarde de dolari pentru a plăti datorii făcute pentru preluarea Twitter
A crescut valoarea contribuției de sănătate pentru cei care se asigură pe durată determinată
Trump a fost reprimit pe Facebook şi Instagram. Meta anunţă că îi va restabili conturile suspendate
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.