Proiect dedicat Centenarului la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Sturdza”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Proiect dedicat Centenarului la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Sturdza”

GALERIE
coala-Gimnazială-„Dimitrie-Sturdza”-Popești_poze
  • coala-Gimnazială-„Dimitrie-Sturdza”-Popești_poze
- +

Marţi, 27 noiembrie 2018, la ora 12.00 se va desfășura în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale „Dimitrie Sturdza” activitatea cu tema „Misiunea militară franceză și Armata română în timpul Primului Război Mondial” - „La mission militaire française et l’Armée roumaine pendant la Première Guerre Mondiale”. 

Data aleasă pentru derularea acestei activități se încadrează într-o perioadă plină de manifestări și semnificații datorate comemorării actului de la 1 decembrie 1918, dar și Săptămânii istoriei la Iași (26-30 noiembrie), prilej de sărbătoare și de promovare a valorilor pe care această disciplină școlară le transmite elevilor.

În Anul Centenarului Marii Uniri era obligatoriu ca România să celebreze personalitatea generalului Henri Mathias Berthelot, cel care la venirea în Romania a salvat pur și simplu situaţia în care era ţara, armata, clasa politică. El a adus cu Misiunea franceză pe care a condus-o nu doar arme, dar și entuziasm, curaj, competenţă militară, ceea ce a ajutat armata română ca în anul 1917 să reziste ofensivei germane și să asigure ieșirea dintr-o situaţie politică și militară critică.

Proiectul „Misiunea militară franceză și Armata română în timpul Primului Război Mondial” - „La mission militaire française et l’Armée roumaine pendant la Première Guerre Mondiale”, inițiat de școala noastră, își propune să contribuie la readucerea în atenția publicului și în mod special a elevilor, în contextul istoric prilejuit de Centenarul Marii Uniri, dar și în contextul internațional actual, a importanței rolului pe care l-a avut generalul Berthelot în istoria României și, prin extensie, a importanței relațiilor româno – franceze în trecut, prezent și viitor.

Proiectul va cuprinde mai multe centre de activitate:

- activităţi practice – proiecte realizate de elevii claselor a VI-a, a VII-a A și a VIII-a A (desene realizate de elevi, panouri decorative, portofolii);

- prezentări power-point  „Armata Română în Primul Război Mondial”  și „Pe urmele generalului Henri Mathias Berthelot…la Iași”

- decernarea premiilor obţinute la Concursul de desene cu tema „Primul război mondial”; diplomele au fost acordate de către profesorii de istorie de la Liceul «Marie Madeleine Foucarde », Gardanne, Franţa

- prezentarea  unui fimuleţ cu mesaje de felicitare și de prietenie, adresate de către elevii Liceului „Pierre Termier”, Grenoble, Franţa

Activitatea va fi coordonată de către doamnele profesoare de Istorie –Magdalena Ciuc  și de Limba franceză-Laura Alupoae.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.