Proiect dedicat Centenarului la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Sturdza”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Proiect dedicat Centenarului la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Sturdza”

GALERIE
coala-Gimnazială-„Dimitrie-Sturdza”-Popești_poze
  • coala-Gimnazială-„Dimitrie-Sturdza”-Popești_poze
- +

Marţi, 27 noiembrie 2018, la ora 12.00 se va desfășura în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale „Dimitrie Sturdza” activitatea cu tema „Misiunea militară franceză și Armata română în timpul Primului Război Mondial” - „La mission militaire française et l’Armée roumaine pendant la Première Guerre Mondiale”. 

Data aleasă pentru derularea acestei activități se încadrează într-o perioadă plină de manifestări și semnificații datorate comemorării actului de la 1 decembrie 1918, dar și Săptămânii istoriei la Iași (26-30 noiembrie), prilej de sărbătoare și de promovare a valorilor pe care această disciplină școlară le transmite elevilor.

În Anul Centenarului Marii Uniri era obligatoriu ca România să celebreze personalitatea generalului Henri Mathias Berthelot, cel care la venirea în Romania a salvat pur și simplu situaţia în care era ţara, armata, clasa politică. El a adus cu Misiunea franceză pe care a condus-o nu doar arme, dar și entuziasm, curaj, competenţă militară, ceea ce a ajutat armata română ca în anul 1917 să reziste ofensivei germane și să asigure ieșirea dintr-o situaţie politică și militară critică.

Proiectul „Misiunea militară franceză și Armata română în timpul Primului Război Mondial” - „La mission militaire française et l’Armée roumaine pendant la Première Guerre Mondiale”, inițiat de școala noastră, își propune să contribuie la readucerea în atenția publicului și în mod special a elevilor, în contextul istoric prilejuit de Centenarul Marii Uniri, dar și în contextul internațional actual, a importanței rolului pe care l-a avut generalul Berthelot în istoria României și, prin extensie, a importanței relațiilor româno – franceze în trecut, prezent și viitor.

Proiectul va cuprinde mai multe centre de activitate:

- activităţi practice – proiecte realizate de elevii claselor a VI-a, a VII-a A și a VIII-a A (desene realizate de elevi, panouri decorative, portofolii);

- prezentări power-point  „Armata Română în Primul Război Mondial”  și „Pe urmele generalului Henri Mathias Berthelot…la Iași”

- decernarea premiilor obţinute la Concursul de desene cu tema „Primul război mondial”; diplomele au fost acordate de către profesorii de istorie de la Liceul «Marie Madeleine Foucarde », Gardanne, Franţa

- prezentarea  unui fimuleţ cu mesaje de felicitare și de prietenie, adresate de către elevii Liceului „Pierre Termier”, Grenoble, Franţa

Activitatea va fi coordonată de către doamnele profesoare de Istorie –Magdalena Ciuc  și de Limba franceză-Laura Alupoae.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.