anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Protest fără măşti în faţa Mitropoliei: început cu cântece bisericeşti, terminat cu îndemnuri antistatale şi anti-restricţii

GALERIE
protest
  • protest
- +

Sute de persoane au participat la manifestare, printre acestea şi preoţi sau călugări în straie specifice. Aceştia cereau ca accesul la racla Sfintei Parascheva să nu mai fie restricţionat. În mulţime erau rostogolite inclusiv mai multe teorii ale conspiraţiei legate de portul măştii sau de persecutarea religioasă a străinilor asupra românilor. Anterior, autorităţile au mai relaxat condiţiile de acces la raclă.

 

O zi plină de evenimente, ieri, la pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva. În cursul zilei, numărul celor care au venit să se închine a crescut, fiind momente în care erau constant 10-20 de persoane la coadă în exteriorul catedralei, pe lângă cei care se aflau în interior. După o zi aparent paşnică, în cursul serii a avut loc un protest - peste 3-4 sute de persoane au venit în faţa Mitropoliei pentru a cere să fie lăsate să se aşeze la rând şi persoanele care nu au domiciliu sau reşedinţa în Iaşi.

Protestul, început aparent ca o manifestare paşnică, în care credincioşii cântau cântece bisericeşti în faţa Mitropoliei, s-a transformat rapid într-un protest îndreptat împotriva conducerii statului, a Jandarmeriei, fiind rostogolite inclusiv mai multe teorii ale conspiraţiei legate de portul măştii sau de persecutarea religioasă a străinilor asupra românilor. Sutele de oameni prezenţi, marea lor majoritate fără măşti şi fără a respecta nicio măsură a distanţării sociale, purtau pancarte cu mesaje precum „buletinul meu este credinţa”, „pelerinaj zilnic la metrou permis, pelerinaj la sfinţi, o dată pe an, interzis!” sau „Dumnezeu este cu noi, fiţi curajoşi!”.

„Dumnezeu este cu noi şi va veni cu noi în lupta pentru libertatea românilor!”, strigau aceştia în faţa jandarmilor. Discuţiile în contradictoriu cu forţele de ordine au durat mai bine de o oră, oamenii aducând inclusiv icoane pe care le ridicau deasupra capului solicitând să fie lăsaţi înăuntru: în mijlocul mulţimii fiind şi mai mulţi călugări şi preoţi, în straiele specifice.

Creştinii au sărutat racla, în ciuda interdicţiei în vigoare

Anterior, în cursul zilei de ieri, Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia de a permite unor categorii suplimentare de persoane să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

„Se exceptează de la măsura legitimării şi se permite accesul în curtea Ansamblului Mitropolitan Iaşi următoarelor categorii de persoane: angajaţii Arhiepiscopiei Iaşilor, studenţii şi cadrele didactice ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Al. Ioan Cuza Iaşi, preoţii voluntari, laicii voluntari, personalul monahal etc., care vor deţine un însemn distinctiv (ecuson), eliberat de Arhiepiscopia Iaşilor”, se precizează în textul hotărârii adoptate ieri.

Totodată, cele câteva sute de persoane care au fost ieri să se închine la Catedrala Mitropolitană au respectat normele de distanţare fizică în exteriorul bisericii, au avut şi mască, însă odată întraţi în biserică unii dintre ei au trecut pe sub cordoanele de delimitare a unor culoare de trecere, realizate de mitropolie, şi au sărutat icoanele din biserică. Mai mult decât atât, deşi CJSU Iaşi a decis că Mitropolia trebuia să ia toate măsurile ca oamenii să nu poată atinge racla, în urma unei hotărâri date la începutul săptămânii, creştinii ajunşi în biserică nu doar că au atins racla cu moaştele Sfintei Parascheva, dar şi-au atins şi obiectele personale de aceasta, fruntea sau au şi sărutat-o.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Cosmin PAȘCA

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Iaşul nu-şi va recăpăta nici în următorii patru sau 40 de ani „aerul” european dacă autorităţile locale se vor zgârci la preţul proiectelor şi vor îndepărta, dintr-un patriotism local prost înţeles (sau din motive de corupţie?) companii importante pe plan internaţional.

Filmuletul zilei

opinii

Patos ideologic

Codrin Liviu CUȚITARU

Patos ideologic

A apărut odată cu faţa vopsită în alb şi negru. Gestul constituia un mesaj postcolonialist. În dualitatea fizionomică se sugera dubla critică, dubla identitate a individului postmodern, coexistenţa culturilor - una a „colonizatorului” tradiţional şi cealaltă a „colonizatului” de odinioară. A fost acuzat de rasism, întrucât a implicat că bietul „colonizat” nu poate fi decât o persoană de culoare.

Eficienţa pieţelor financiare

Alin ANDRIEȘ

Eficienţa pieţelor financiare

De-a lungul timpului investitorii pe pieţele financiare au căutat să găsească o metodă de identificare a valorii reale a unui activ financiar care să le permită obţinerea unor profituri considerabile. 

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

George ŢURCĂNAŞU

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

Despre sistemul european statistic şi administrativ.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Apropo de focarul de covid din aceste zile care s-a oploşit pe la berourile chefereului ieşean, şi despre care nu mai contenesc bârfele, căci, poate nu ştiţi, oamenii de acolo chiar mor de plictiseală la serviciu, nu gluma, haideţi să vă spunem şi noi una haioasă pe astăzi, legat de parascovenie. 

Caricatura zilei

Indieni vânători de nemascați

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.