Protest fără măşti în faţa Mitropoliei: început cu cântece bisericeşti, terminat cu îndemnuri antistatale şi anti-restricţii

sâmbătă, 10 octombrie 2020, 01:50
3 MIN
 Protest fără măşti în faţa Mitropoliei: început cu cântece bisericeşti, terminat cu îndemnuri antistatale şi anti-restricţii

Sute de persoane au participat la manifestare, printre acestea şi preoţi sau călugări în straie specifice. Aceştia cereau ca accesul la racla Sfintei Parascheva să nu mai fie restricţionat. În mulţime erau rostogolite inclusiv mai multe teorii ale conspiraţiei legate de portul măştii sau de persecutarea religioasă a străinilor asupra românilor. Anterior, autorităţile au mai relaxat condiţiile de acces la raclă.

 

O zi plină de evenimente, ieri, la pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva. În cursul zilei, numărul celor care au venit să se închine a crescut, fiind momente în care erau constant 10-20 de persoane la coadă în exteriorul catedralei, pe lângă cei care se aflau în interior. După o zi aparent paşnică, în cursul serii a avut loc un protest – peste 3-4 sute de persoane au venit în faţa Mitropoliei pentru a cere să fie lăsate să se aşeze la rând şi persoanele care nu au domiciliu sau reşedinţa în Iaşi.

Protestul, început aparent ca o manifestare paşnică, în care credincioşii cântau cântece bisericeşti în faţa Mitropoliei, s-a transformat rapid într-un protest îndreptat împotriva conducerii statului, a Jandarmeriei, fiind rostogolite inclusiv mai multe teorii ale conspiraţiei legate de portul măştii sau de persecutarea religioasă a străinilor asupra românilor. Sutele de oameni prezenţi, marea lor majoritate fără măşti şi fără a respecta nicio măsură a distanţării sociale, purtau pancarte cu mesaje precum „buletinul meu este credinţa”, „pelerinaj zilnic la metrou permis, pelerinaj la sfinţi, o dată pe an, interzis!” sau „Dumnezeu este cu noi, fiţi curajoşi!”.

„Dumnezeu este cu noi şi va veni cu noi în lupta pentru libertatea românilor!”, strigau aceştia în faţa jandarmilor. Discuţiile în contradictoriu cu forţele de ordine au durat mai bine de o oră, oamenii aducând inclusiv icoane pe care le ridicau deasupra capului solicitând să fie lăsaţi înăuntru: în mijlocul mulţimii fiind şi mai mulţi călugări şi preoţi, în straiele specifice.

Creştinii au sărutat racla, în ciuda interdicţiei în vigoare

Anterior, în cursul zilei de ieri, Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia de a permite unor categorii suplimentare de persoane să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

„Se exceptează de la măsura legitimării şi se permite accesul în curtea Ansamblului Mitropolitan Iaşi următoarelor categorii de persoane: angajaţii Arhiepiscopiei Iaşilor, studenţii şi cadrele didactice ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Al. Ioan Cuza Iaşi, preoţii voluntari, laicii voluntari, personalul monahal etc., care vor deţine un însemn distinctiv (ecuson), eliberat de Arhiepiscopia Iaşilor”, se precizează în textul hotărârii adoptate ieri.

Totodată, cele câteva sute de persoane care au fost ieri să se închine la Catedrala Mitropolitană au respectat normele de distanţare fizică în exteriorul bisericii, au avut şi mască, însă odată întraţi în biserică unii dintre ei au trecut pe sub cordoanele de delimitare a unor culoare de trecere, realizate de mitropolie, şi au sărutat icoanele din biserică. Mai mult decât atât, deşi CJSU Iaşi a decis că Mitropolia trebuia să ia toate măsurile ca oamenii să nu poată atinge racla, în urma unei hotărâri date la începutul săptămânii, creştinii ajunşi în biserică nu doar că au atins racla cu moaştele Sfintei Parascheva, dar şi-au atins şi obiectele personale de aceasta, fruntea sau au şi sărutat-o.

Comentarii