Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 01.12.2023

Protest fără măşti în faţa Mitropoliei: început cu cântece bisericeşti, terminat cu îndemnuri antistatale şi anti-restricţii

GALERIE
protest
  • protest
- +

Sute de persoane au participat la manifestare, printre acestea şi preoţi sau călugări în straie specifice. Aceştia cereau ca accesul la racla Sfintei Parascheva să nu mai fie restricţionat. În mulţime erau rostogolite inclusiv mai multe teorii ale conspiraţiei legate de portul măştii sau de persecutarea religioasă a străinilor asupra românilor. Anterior, autorităţile au mai relaxat condiţiile de acces la raclă.

 

O zi plină de evenimente, ieri, la pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva. În cursul zilei, numărul celor care au venit să se închine a crescut, fiind momente în care erau constant 10-20 de persoane la coadă în exteriorul catedralei, pe lângă cei care se aflau în interior. După o zi aparent paşnică, în cursul serii a avut loc un protest - peste 3-4 sute de persoane au venit în faţa Mitropoliei pentru a cere să fie lăsate să se aşeze la rând şi persoanele care nu au domiciliu sau reşedinţa în Iaşi.

Protestul, început aparent ca o manifestare paşnică, în care credincioşii cântau cântece bisericeşti în faţa Mitropoliei, s-a transformat rapid într-un protest îndreptat împotriva conducerii statului, a Jandarmeriei, fiind rostogolite inclusiv mai multe teorii ale conspiraţiei legate de portul măştii sau de persecutarea religioasă a străinilor asupra românilor. Sutele de oameni prezenţi, marea lor majoritate fără măşti şi fără a respecta nicio măsură a distanţării sociale, purtau pancarte cu mesaje precum „buletinul meu este credinţa”, „pelerinaj zilnic la metrou permis, pelerinaj la sfinţi, o dată pe an, interzis!” sau „Dumnezeu este cu noi, fiţi curajoşi!”.

„Dumnezeu este cu noi şi va veni cu noi în lupta pentru libertatea românilor!”, strigau aceştia în faţa jandarmilor. Discuţiile în contradictoriu cu forţele de ordine au durat mai bine de o oră, oamenii aducând inclusiv icoane pe care le ridicau deasupra capului solicitând să fie lăsaţi înăuntru: în mijlocul mulţimii fiind şi mai mulţi călugări şi preoţi, în straiele specifice.

Creştinii au sărutat racla, în ciuda interdicţiei în vigoare

Anterior, în cursul zilei de ieri, Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia de a permite unor categorii suplimentare de persoane să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

„Se exceptează de la măsura legitimării şi se permite accesul în curtea Ansamblului Mitropolitan Iaşi următoarelor categorii de persoane: angajaţii Arhiepiscopiei Iaşilor, studenţii şi cadrele didactice ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Al. Ioan Cuza Iaşi, preoţii voluntari, laicii voluntari, personalul monahal etc., care vor deţine un însemn distinctiv (ecuson), eliberat de Arhiepiscopia Iaşilor”, se precizează în textul hotărârii adoptate ieri.

Totodată, cele câteva sute de persoane care au fost ieri să se închine la Catedrala Mitropolitană au respectat normele de distanţare fizică în exteriorul bisericii, au avut şi mască, însă odată întraţi în biserică unii dintre ei au trecut pe sub cordoanele de delimitare a unor culoare de trecere, realizate de mitropolie, şi au sărutat icoanele din biserică. Mai mult decât atât, deşi CJSU Iaşi a decis că Mitropolia trebuia să ia toate măsurile ca oamenii să nu poată atinge racla, în urma unei hotărâri date la începutul săptămânii, creştinii ajunşi în biserică nu doar că au atins racla cu moaştele Sfintei Parascheva, dar şi-au atins şi obiectele personale de aceasta, fruntea sau au şi sărutat-o.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

    vezi raspunsuri