Protest fără măşti în faţa Mitropoliei: început cu cântece bisericeşti, terminat cu îndemnuri antistatale şi anti-restricţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Protest fără măşti în faţa Mitropoliei: început cu cântece bisericeşti, terminat cu îndemnuri antistatale şi anti-restricţii

GALERIE
protest
  • protest
- +

Sute de persoane au participat la manifestare, printre acestea şi preoţi sau călugări în straie specifice. Aceştia cereau ca accesul la racla Sfintei Parascheva să nu mai fie restricţionat. În mulţime erau rostogolite inclusiv mai multe teorii ale conspiraţiei legate de portul măştii sau de persecutarea religioasă a străinilor asupra românilor. Anterior, autorităţile au mai relaxat condiţiile de acces la raclă.

 

O zi plină de evenimente, ieri, la pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva. În cursul zilei, numărul celor care au venit să se închine a crescut, fiind momente în care erau constant 10-20 de persoane la coadă în exteriorul catedralei, pe lângă cei care se aflau în interior. După o zi aparent paşnică, în cursul serii a avut loc un protest - peste 3-4 sute de persoane au venit în faţa Mitropoliei pentru a cere să fie lăsate să se aşeze la rând şi persoanele care nu au domiciliu sau reşedinţa în Iaşi.

Protestul, început aparent ca o manifestare paşnică, în care credincioşii cântau cântece bisericeşti în faţa Mitropoliei, s-a transformat rapid într-un protest îndreptat împotriva conducerii statului, a Jandarmeriei, fiind rostogolite inclusiv mai multe teorii ale conspiraţiei legate de portul măştii sau de persecutarea religioasă a străinilor asupra românilor. Sutele de oameni prezenţi, marea lor majoritate fără măşti şi fără a respecta nicio măsură a distanţării sociale, purtau pancarte cu mesaje precum „buletinul meu este credinţa”, „pelerinaj zilnic la metrou permis, pelerinaj la sfinţi, o dată pe an, interzis!” sau „Dumnezeu este cu noi, fiţi curajoşi!”.

„Dumnezeu este cu noi şi va veni cu noi în lupta pentru libertatea românilor!”, strigau aceştia în faţa jandarmilor. Discuţiile în contradictoriu cu forţele de ordine au durat mai bine de o oră, oamenii aducând inclusiv icoane pe care le ridicau deasupra capului solicitând să fie lăsaţi înăuntru: în mijlocul mulţimii fiind şi mai mulţi călugări şi preoţi, în straiele specifice.

Creştinii au sărutat racla, în ciuda interdicţiei în vigoare

Anterior, în cursul zilei de ieri, Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia de a permite unor categorii suplimentare de persoane să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

„Se exceptează de la măsura legitimării şi se permite accesul în curtea Ansamblului Mitropolitan Iaşi următoarelor categorii de persoane: angajaţii Arhiepiscopiei Iaşilor, studenţii şi cadrele didactice ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Al. Ioan Cuza Iaşi, preoţii voluntari, laicii voluntari, personalul monahal etc., care vor deţine un însemn distinctiv (ecuson), eliberat de Arhiepiscopia Iaşilor”, se precizează în textul hotărârii adoptate ieri.

Totodată, cele câteva sute de persoane care au fost ieri să se închine la Catedrala Mitropolitană au respectat normele de distanţare fizică în exteriorul bisericii, au avut şi mască, însă odată întraţi în biserică unii dintre ei au trecut pe sub cordoanele de delimitare a unor culoare de trecere, realizate de mitropolie, şi au sărutat icoanele din biserică. Mai mult decât atât, deşi CJSU Iaşi a decis că Mitropolia trebuia să ia toate măsurile ca oamenii să nu poată atinge racla, în urma unei hotărâri date la începutul săptămânii, creştinii ajunşi în biserică nu doar că au atins racla cu moaştele Sfintei Parascheva, dar şi-au atins şi obiectele personale de aceasta, fruntea sau au şi sărutat-o.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.