„Animalul politic” şi chelneriţa de la Ape, personaje de anchetă la DNA. Presiuni și cumătreală

marți, 27 aprilie 2021, 02:02
5 MIN
 „Animalul politic” şi chelneriţa de la Ape, personaje de anchetă la DNA. Presiuni și cumătreală

Procurorii cercetează detaşările dubioase de la ABA Prut-Bârlad. Pe lista suspecţilor figurează directorul Administraţiei, care este şi consilier judeţean la Iaşi, chelneriţa, tatăl directorului adjunct de la Apele Române şi şefii primăriei care i-au angajat doar ca să le aprobe detaşarea la sediul din Copou

 

Şase suspecţi au în acest moment numele trecute în dosarul deschis la Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul angajărilor prin detaşare de la Apele Române. Procurorii confirmă o poartă de intrare în Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad: Primăria Vatra Moldoviţei (nordul extrem al judeţului Suceava).

Pe lista celor şase se află Petru Avram, directorul Administraţiei, primarul Virgil Saghin, Gabriel Niga, viceprimarul cu atribuţii de primar care era în funcţie când s-a făcut una dintre angajările fictive, şi Ana Boca, secretara primăriei. Angajările formale i-au vizat pe nepoata primarului, Simona Iancu, şi pe fostul inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani, Stelian Meţler – şi aceştia luaţi în vizor de anchetatori.

Cu toţii sunt cercetaţi sub suspiciunile de abuz în serviciu, obţinere de foloase necuvenite şi complicitate la abuz în serviciu, în cazul angajărilor prin detaşare de la Apele Române.

De la pub, administrator public

Procurorii notează că Simona-Elena Iancu a fost numită pe 16 decembrie 2020 în funcţia de administrator public la Primăria Vatra Moldoviţei, iar pe 22 decembrie a fost detaşată ca inginer la ABA Prut-Bârlad. În februarie, am reuşit să luăm legătura cu primarul şi cu secretara de la Vatra Moldoviţei, care au evitat să ne răspundă la întrebări. Comunicatul DNA notează că aceştia, împreună cu directorul Avram, ştiau că angajarea tinerei "ar fi doar rezultatul unor favoruri şi că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detaşare, în funcţia urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA Prut-Bârlad".

În mod similar, Stelian Meţler a fost angajat pe 22 iunie 2020 la aceeaşi primărie la 1 iulie 2020 a venit la Administraţia de Apă din Iaşi, detaşarea fiindu-i prelungită la îceputul acestui an. "Mai mult, după detaşare, directorul Petru Avram ar fi dispus delegarea lui Stelian Meţler la un alt compartiment faţă de cel pentru care se aprobase detaşarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit", se arată în comuncatul DNA.

Pe lângă obţinerea de foloase necuvenite (remuneraţiile şi alte drepturi salariale încasate în cadrul ABA), sunt suspiciuni de vătămare a intereselor legale ale Primăriei Vatra Moldoviţei, pentru că "scopul funcţiilor pentru care cei doi au fost angajaţi nu a fost îndeplinit şi, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată".

Presiuni şi luare de mită

Amintim că, în urma dezvăluirilor Recorder.ro continuate de mass-media locală, pe 11 februarie au fost efectuate percheziţii la sediile a trei instituţii publice din judeţele Iaşi şi Suceava.

Scandalul care a spart gheaţa dezvăluirii angajărilor pe uşa din dos este continuarea unuia similar de la Mureş, unde directorul Ovidiu Ianculescu a fost pus să-şi scrie demisia ca să facă loc unui politruc liberal care nu şi-a mai găsit loc în niciun cabinet de la Parlament.

Spre deosebire de nou-venitul de la Mureş, complet străin de jobul în care s-a instalat pe baza carnetului de partid, la Iaşi, tânăra detaşată era absolventă de Chimie, dar nu lucrase nicio zi în domeniu, ci într-un club. Directorul Petru Avram i-a luat apărarea, afirmând că e dornică să înveţe şi că va fi evaluată în fiecare lună.

În ceea ce-l priveşte pe Meţler, Reporter de Iaşi a descoperit că era angajat doar scriptic: omul stătea acasă şi încasa leafa. La începutul lui februarie, şi Iancu, şi Meţler au demisionat.

Fiul lui Meţler, Constantin, a fost numit astă-vară director adjunct la Apele Române de Costel Alexe, pe atunci ministru al Mediului. Reţinut în 2014 sub suspiciunea de luare de mită, când era inspector la ITM Bucureşti, Constantin Meţler s-a transferat în anul următor inspector în Corpul de Control de la Apele Române. În 2016 a obţinut achitarea, iar în 2018 a devenit şeful Corpului de Control.

Constantin Meţler apare în înregistrările făcute astă-toamnă de directorul din Mureş forţat să demisioneze, Ovidiu Ianculescu, şi făcute publice de Recorder.ro. Împreună cu un inspector al Corpului de Control de la ANAR, Marius Hofman – condamnat în ianuarie definitiv la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită –, Meţler a încercat să-l convingă pe Ianculescu să cedeze funcţia de director al SGA Mureş. Cei doi i-au spus mureşeanului că în alte judeţe precum Mehedinţi, Argeş, Giurgiu înlocuirile au decurs fără probleme şi că "am fost peste tot" ca să rezolve aceste târguri, respectiv instalarea oamenilor în funcţii politice, notează Libertatea pe 27 noiembrie 2020.

Va fi până la urmă cu noroc a treia înscăunare ca director a lui Avram?

La Administraţia Iaşi, Petru Avram, a fost instalat director a treia oară pe 14 noiembrie 2019. Numirea a făcut-o acelaşi ministru de atunci Costel Alexe, şi el abia instalat de doar zece zile în funcţie. Cei doi sunt cumetri. În noiembrie 2017, Avram fusese înlocuit de Ion Păvăleanu, trimis de PSD de la SGA Neamţ.

În cei doi ani de pauză, Avram a rămas la ABA ca şef birou şi director tehnic. A fost coleg aşadar cu Cristian Nechifor, cel care l-a înlocuit prima dată în funcţia de director, şi cu Gabi Musteaţă, cel care a dezvăluit intrarea chelneriţei în dispeceratul administraţiei.

De remarcat că Avram nu s-a adresat instanţei pentru a-şi rezolva litigiile de muncă, aşa cum au făcut alţi angajaţi. Cel mai nou dosar de acest fel înregistrat la Tribunalul Iaşi împotriva ABA Prut-Bârlad este cel deschis de Gabi Musteaţă, care nu a putut fi convins să accepte dispariţia postului său prin artificiul modificării organigramei.

Comentarii