Raluca Prună: „Tudorel Toader şi-a pierdut credibilitatea ca ministru“

luni, 14 mai 2018, 01:59
5 MIN
 Raluca Prună: „Tudorel Toader şi-a pierdut credibilitatea ca ministru“

Arată Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei în cabinetul tehnocrat.

Fostul ministru al Justiţiei în timpul guvernării Cioloş, Raluca Prună, membră a Platformei România 100, a oferit un interviu „Ziarului de Iaşi“ în care a criticat în mare măsură modificările legislative care sunt aduse în această perioadă Codului Penal şi Codului de procedură penală.

Prezentă la Iaşi la finalul săptămânii trecute pentru a sprijini un proiect de consultare naţională demarat de Platformă pentru a determina „ce doresc românii de la politicieni şi de la clasa politică“, Raluca Prună a vorbit cu ieşenii în Piaţa Unirii, alături de membri fondatori ai Mişcării România Împreună.

„Sunt foarte entuziasmată de tinerii pe care i-am întâlnit întâmplător în piaţă. Am vorbit cu o elevă de nota 10, care îşi dă bacalaureatul şi care va pleca la universitate la Londra. Am mai întâlnit o studentă şi am încheiat cu o doamnă în vârstă de 91 de ani care ne-a ţinut o mică lecţie de istorie. Aveam aşteptări mari, eu cunosc Iaşul foarte bine, am lucrat foarte mult cu multe ONG-uri aici din Iaşi şi, da, sunt foarte încântată“, a declarat Raluca Prună.

Aceasta susţine că există o diferenţă foarte mare între ceea ce cred oamenii politici din birourile lor că vrea populaţia de la politicieni şi nevoile reale ale societăţii şi spune că Platforma va publica rezultatele studiului pentru a scoate în evidenţă tocmai această discrepanţă.

„România nu este o ţară mai coruptă decât altele“

„Avem un proiect de ţară care este al câtorva persoane ce au interese private care, din păcate, sunt legate de justiţia penală, care sunt în structuri de decizie, de putere. Avem o structură întreagă de partid care face asemenea propuneri şi le face efectiv în considerarea celor din poziţii de decizie care trebuie să scape de anumite dosare penale“, crede Raluca Prună.

Aceasta însă argumentează că discuţiile din jurul anticorupţiei nu sunt motivul pentru care România este văzută ca una dintre cele mai corupte ţări din Europa şi că principiul că nu suntem mai corupţi decât alte ţări din estul Europei nu este în totalitate susţinut de cifre.

„Dacă eu mă apuc şi îmi fac curăţenie în propria casă, înseamnă că brandul meu de persoană este că sunt obsedată de curăţenie? Nu. Înseamnă că îmi fac curăţenie ca să pot să fac ceva după aceea. Cred că România putea să facă această curăţenie, ca mai apoi să poată construi. Am lucrat mult în domeniul anticorupţie şi vă spun că România nu este percepută ca o ţară mai coruptă decât altele. Suntem în situaţia în care ceilalţi ne percep ca o ţară care a reuşit în lupta anticorupţie“, a precizat Raluca Prună, specificând că nu crede că am fi nici o societate perfectă sau una lipsită de abuzuri.

Însă spune că, de regulă, abuzurile sunt reclamate de persoane care sunt acuzate că au furat mai mulţi bani decât pot fi număraţi de un om care munceşte pentru ei.

„De regulă, cei care se duc şi cer aiurea azil politic în alte ţări sunt oameni despre care acuzaţiile sunt că au furat sute de milioane de euro. Eu nici nu ştiu să calculez câte pensii obişnuite înseamnă 100 de milioane de euro“.

„De ce nu îşi dă Tudorel Toader demisia de onoare din Comisia de la Veneţia“?

În ceea ce priveşte discuţiile cu privire la avizul Comisiei de la Veneţia şi raportul GRECO, Raluca Prună a spus că judecătorii constituţionali nu au argumente reale pentru a nu aştepta şi avizul comisiei, dacă tot a fost solicitat.

„Judecătorii Curţii Constituţionale sunt într-o Asociaţie Europeană a Curţilor Constituţionale. Sunt curioasă cum vor mai sta la masă cu colegii şi egalii lor din alte curţi şi să le explice că nu i-a interesat să aştepte un asemenea aviz“, consideră fostul ministru al Justiţiei, explicând şi faptul că există mai mulţi factori care să indice probabilitatea primirii unui aviz negativ, cu critici pe mai multe zone ale legislaţiei în vigoare.

În ceea ce priveşte credibilitatea statului român, Raluca Prună crede şi că actualul ministru al Justiţiei, prof.dr. Tudorel Toader, riscă să îşi piardă credibilitatea „ca profesionist al dreptului. Ca ministru şi-a pierdut-o deja“.

Aceasta a făcut aceste precizări în contextul în care ministrul a pus la îndoiala experienţa experţilor GRECO care au întocmit raportul. „Cu asemenea afirmaţii cred că îi va fi foarte greu să mai stea în Comisia de la Veneţia şi să fie considerat un egal. De ce nu îşi dă demisia de onoare de acolo? De ce nu denunţă convenţiile europene, dacă experţii GRECO nu sunt profesionişti? Haideţi să legiferăm aşa cum a spus Domnia sa în Parlament, după specificul naţional. Eu nu ştiu exact care este acela, dar sper că nu include să îţi arunci adversarii politici şi jurnaliştii în puşcărie că nu îşi dezvăluie sursele“, a conchis ministrul.

Interviul integral poate fi citit AICI.

VEDEȚI ȘI:

INTERVIU: „Profesorul Toader riscă să își piardă credibilitatea ca profesionist al dreptului”

Comentarii