Rămânem fără medici de familie în aproximativ cinci ani. Ce soluții se întrevăd
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Rămânem fără medici de familie în aproximativ cinci ani. Ce soluții se întrevăd

GALERIE
medici_de_familie
 • medici_de_familie
- +

Reprezentanţii acestei categorii profesionale spun că intrările în sistem sunt mult mai mici decât ieşirile. Motivul: lipsa de atractivitate financiară.

În aproximativ cinci ani vom rămâne fără asistenţă medicală primară. Aceasta este previziunea me­dicilor de familie, una dintre cauze fiind faptul că în ultimii ani sunt mai mulţi medici care au ieşit din sistem pentru că s-au pensionat decât cei care au terminat rezidenţiatul. Re­prezentanţii medicilor de familie susţin că specialitatea este neatractivă pentru cei tineri, aceasta fiind una dintre consecinţele subfinanţării cronice a asistenţei medicale primare.

Migraţia în străinătate

Problema nu este una doar la nivel local, ci a fost semnalată în mai multe rânduri şi de către medicii din toată ţara.

„În câţiva ani, această specialitate nu va mai avea resursa umană necesară. De la an la an se constată că numărul de medici care aleg această specialitate scade, iar medicii tineri care sunt în sistem migrează în ţări unde au venituri mai mari şi o recunoaştere profesională corectă. În câţiva ani, România nu va mai avea cabinete de medicină de familie, iar toată activitatea de asistenţă medicală primară va trebui preluată de alte segmente ale sistemului de asigurări - lucru poate posibil la oraş, însă imposibil în mediul rural“, se men­ţionează într-un document de poziţie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

La nivelul judeţului sunt aproximativ 450 de medici de familie, iar în ultimii ani au terminat în medie 14-15 medici această specializare, în condiţiile în care sunt aproximativ 2.000 de medici rezidenţi pentru toate specializările.

„Anul trecut au intrat în rezidenţiat pe această specializare 15 doctori, anul acesta 14, dar trebuie avut în vedere faptul că ei termină peste patru ani şi că acest număr nu este valabil doar pentru Iaşi, ci pentru toată zona Moldovei. Asta înseamnă că doi medici în fiecare judeţ trebuie să ocupe locurile celor care se pensionează, iar aceştia sunt destul de mulţi, cel puţin şapte oameni. Dacă la asta suprapunem că o parte dintre ei preferă să profeseze în străinătate, ajungem la concluzia că este o criză de medici de familie“, a explicat dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor, filiala Iaşi.

Acesta a mai explicat că, în momentul de faţă, criza nu este majoră, dar ar putea deveni în cel mult cinci ani dacă datele problemei nu se vor schimba.

Se vând praxisurile

Un alt aspect îl reprezintă faptul că medicii de familie din mediul ru­ral tind să îşi vândă praxisurile şi să meargă în oraşe, lăsând în urmă zone fără asistenţă medicală.

„Când te duci într-un loc unde accesul este dificil, nu există farmacie, ambulanţa ajunge mai greu în acea zonă, este de înţeles faptul că şi tendinţa de a deschide un cabinet acolo este mai mică. O altă explicaţie ar fi că majoritatea celor care lucrează în medicina de familie, cam 90%, sunt femei, şi dacă ele se mută la ţară, asta înseamnă că şi copiii lor vor urma şcoala la ţară, ceea ce le pune într-o situaţie defavorizată“, a completat medicul ieşean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X