Marea majoritate a şcolilor respectă totuşi normele sanitare

Raport al ISJ Iaşi: o şcoală la fiecare şase are toaleta în curte, fără apă

joi, 29 august 2019, 01:59
3 MIN
 Raport al ISJ Iaşi: o şcoală la fiecare şase are toaleta în curte, fără apă

Cifrele sunt mai bune ca acum un an. În cadrul unei şedinţe la Prefectură dedicate începerii anului şcolar, inspectorul şef al ISJ a amintit că acestea, dar şi paza în perimetrul şcolilor sau siguranţa clădirilor la incendii sunt în sarcina primarilor de comunece, inaugurată alaltăieri.

Inspectoratul Şcolar a prezentat în cursul zilei de ieri un raport legat de situaţia şcolilor din judeţ, atât cu privire la avizele sanitare, dar şi cele de siguranţă la incendiu. De asemenea, una dintre problemele amintite de prof.dr. Genovava Farcaş o reprezintă asigurarea protecţiei în şcoli. Astfel, un număr mare de unităţi şcolare din judeţ nu beneficiază nici de pază umană, dar nici de supraveghere video, acest aspect fiind responsabilitatea primăriilor din fiecare localitate. În ceea ce priveşte numărul de şcoli cu grupuri sanitare în curte, la nivelul judeţului din 606 unităţi de învăţământ 400 au grupuri sanitare interioare, 107 în exterior, dar racordate la apă şi canalizare sau fosă septică, iar 99 de unităţi au grupuri sanitare exterioare fără apă sau canalizare.
 
Situaţia avizelor, la modul general
 
Inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş a prezentat ieri raportul cu privire la situaţia în care se află în prezent şcolile din judeţ. Unul dintre punctele de interes a vizat situaţia grupurilor sanitare, la finalul anului şcolar trecut statisticile fiind îngrijorătoare. Astfel, conform datelor prezentate, 82% dintre şcolile cu personalitate juridică au Aviz Sanitar de Funcţionare sau îndeplinesc aceste condiţii. Cu toate acestea, şefa ISJ explică că procentul de 18% se va micşora în perioada imediat următoare, urmând să fie finalizate o serie de lucrări de reparaţie, renovare sau de construcţie. De asemenea, în cadrul prezentării de ieri din Consiliul Prefectural, şefa ISJ a menţionat că dintre unităţile şcoalare cu personalitate juridică din judeţ, 39 dintre acestea nu au Autorizaţie Sanitară de funcţionare (ASF), iar 181 au. Iar dintre cele 386 de unităţi arondate, 224 dintre acestea autorizaţie, iar 162 de unităţi nu au obţinut această autorizaţie. Cu toate acestea, dintre cele 162 fără ASF, la 97 se desfăşoară lucrări pentru de modernizare sau reparaţie, trei unităţi sunt în curs de obţinere a acestor autorizaţii şi doar 62 de unităţi nu pot respecta prevederile pentru obţinerea acestora, neavând nici acces la apă curentă sau canalizare.
 
De asemenea, 53 de unităţi din judeţ beneficiază de aproape 4.5 milioane de lei pentru aducerea grupurilor sanitare la nivelul cerut de legislaţie.
O altă problemă semnalată de Genoveva Farcaş priveşte Autorizaţia de securitate la Incendiu. Şcolile din judeţ deţin 1.473 de clădiri, dintre acestea, 162 de clădiri de la 106 unităţi au obţinut autorizaţia, pentru 102 nu este necesară, pentru 48 documentaţia este incompletă sau nedepusă, pentru 11 nu sunt îndeplinite măsurile corespunzătoare, pentru 43 nu a fost depusă cererea de autorizare, nefiind terminate lucrările, iar pentru 786 nu este nevoie de un astfel de aviz.
 
Unde au loc deschideri festive
 
O altă problemă semnalată în şedinţă este lipsa manualelor şcolare pentru clasa a VII-a, motivată de modificările programei şcolare, reprezentanţii ISJ Iaşi menţionând că în această direcţie aşteaptă hotărârile de la Ministerul Educaţiei. În ceea ce priveşte problemele legate de asigurarea pazei, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie prezenţi la şedinţă au menţionat că, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii primăriilor, cea mai bună soluţie este încheierea de contracte la nivelul fiecărei primării cu firme care să asigure paza pentru toate unităţile şcolare din comună. 
 
Festivitatea oficială de deschidere a anului şcolar va avea loc, conform reprezentanţilor ISJ, pe 9 septembrie în patru unităţi şcolare. Astfel, la nivelul municipiului, festivitatea de deschidere va avea loc la Colegiul „Mihai Eminescu“, în mediul rural la Şcoala Heleşteni, Oboroceni, dar şi în Târgu Frumos, la Liceul Teoretic „Ion Neculce“ şi la Liceul Special „Moldova“.

Comentarii