Regizor arestat după ce s-a întors de la Venice Film Festival

luni, 11 septembrie 2017, 15:30
2 MIN
 Regizor arestat după ce s-a întors de la Venice Film Festival

Regizorul franco-libanez Ziad Doueiri a fost arestat duminică, pentru două ore şi jumătate, pe aeroportul din Beirut, la întoarcerea de la Festivalul de Film de la Veneţia, unde filmul său ”The Insult” a avut premiera în competiţie şi a câştigat premiul pentru cel mai bun actor.

După ce a fost eliberat, el a declarat pentru AFP: ”Am fost reţinut pe aeroportul din Beirut pentru două ore şi jumătate. M-au eliberat după ce mi-au confiscat paşapoartele francez şi libanez”. Regizorul, care spune că nu cunoaşte acuzaţiile care i se aduc, a primit ordin să se prezinte luni în faţa unui tribunal militar. Arestarea lui a venit la nici 24 de ore după ce palestinianul Kamel El Basha, protagonistul ”The Insult”, a câştigat Coppa Volpi pentru cel mai bun actor.

Filmul, a cărui poveste porneşte de la o simplă dispută dintre un creştin libanez şi un refugiat palestinian, a fost bine primit de criticii de la Veneţia. Pelicula va avea premiera nord-americană joi, în secţiunea Contemporary World Cinema a Festivalului de film de la Toronto. Doueiri s-a arătat consternat de arestare. Ministrul libanez al Culturii a fost prezent la Veneţia pentru a susţine filmul care a primit undă verde din partea cenzurii libaneze, potrivit screendaily.com.
 

”Sunt foarte supărat. M-am întors în Liban cu un premiu de la Festivalul de la Veneţia şi autorităţile locale au permis distribuirea filmului. Nu ştiu cine este responsabil pentru ce s-a întâmplat. Vom afla despre asta la tribunal”, a mai spus el. Presa locală este de părere că Doueiri a supărat mai multă lume după ce a filmat o parte din lungmetraj în Israel, ţară care se află în război cu Libanul, deşi un acord de încetare a focului se află în desfăşurare. 

 

Comentarii