Regizorul ieşean Violeta Gorgos, la Festivalul internaţional „ASTRA” de la Sibiu

joi, 03 septembrie 2020, 15:49
2 MIN

La ediţia din acest an a prestigiosului Festival internaţional de film „ASTRA” de la Sibiu va fi prezentă şi Violeta Gorgos, regizor artistic la TVR Iaşi, cu documentarul „Eu geniu Cioclea”, care are durata de o oră şi cincisprezece minute.

Producţia este povestea de viaţă a unui poet de mare talent, născut peste Prut, dar recunoscut mult peste întinderea spaţiului basarabean. Eugeniu Cioclea a fost o personalitate complexă, dar şi  controversată în acelaşi timp,  care a impresionat lumea literară prin creaţiile sale.

Pentru că Eugen Cioclea nu mai este în viață, regizorul Violeta Gorgos a pornit pe urmele acestuia, încercând să creioneze un portret cât mai elocvent în imagini și sunet. Cioclea și-a făcut un nume prin epopei bahice pe care le trăia prin amiciția, admirația, mila, lehamitea și uneori scârba celor din jur. A sfidat regimurile, a evitat angajarea în producție, si-a făcut un nume de poet în „samizdatul” subteran al Moscovei, a fost idolul unor întregi generații de literați. A fost comparat cu Vladimir Vasotski, a provocat și a inspirat, a ținut discursuri memorabile din care se reliefa profunde lecturi filozofice, s-a îndrăgostit, s-a însurat, a făcut copii, a divorțat si iar a iubit, și iar a iubit… si-a făcut prieteni și i-a dezamăgit, şi-a făcut sie promisiuni și nu le-a respectat, a băut cât nu a mai putut, și a plecat la ceruri lăsând în urma lui o operă care va tot fi citată.

„ Poezia și personalitatea lui Cioclea m-a fermecat. Nu a fost un doar poet de talent, a fost poate aproape de genialitate. O spun criticii, o spun cei care i-au studiat lirica. Demersul meu sper să aibă succes, chiar dacă am operat fără filmări cu protagonistul. Merg la Sibiu cu emoție, în așteptarea reacției publicului. E ceea ce contează cel mai mult.” – ne-a spus regizorul Violeta Gorgos în acelaşi timp, care a devenit protagonistul unui film realizat de regizorul  Violeta Gorgos şi care va fi proiectat în cadrul Festivalului internaţional „ASTRA” de la Sibiu luni, 7 septembrie, la ora 18.00.

„Eu geniu Cioclea” este un film despre har, despre contexte politice si sociale, despre prieteni și prietenii și despre rostul unei vieți, care va fi proiectat în cadrul Festivalului internaţional „ASTRA” de la Sibiu, luni, 7 septembrie, la ora 18.00.

Filmul este o coproducţie OWH Studio şi TVR Iasi, avînd ca director de imagine pe Cristian Sbângu, montaj Letiţia Ştefănescu, producator Virgiliu Margineanu.

 

Comentarii