REPORTAJ – Comunitatea CATAN de la Iaşi. Locul în care se adună săptămânal campioni ai Europei. Totul despre un joc care cucereşte lumea

sâmbătă, 16 septembrie 2023, 01:50
8 MIN
 REPORTAJ – Comunitatea CATAN de la Iaşi. Locul în care se adună săptămânal campioni ai Europei. Totul despre un joc care cucereşte lumea

Un joc despre strategie, probabilitate şi noroc adună săptămânal zeci de participanţi la o cafenea din Iaşi. Ideea este simplă: construiescdezvoltănegociază şi câştigă

Board Games Events Iaşi a creat o comunitate a jocului Catan la Iaşi, organizând seri de joc săptămânale şi competiţii locale. Duminică, 17 septembrie 2023, are loc competiţia locală la cafeneaua Arte Café din Iaşi, urmând ca 20% din participanţi să plece la etapa naţională de la finalul lunii noiembrie.

Ascensiunea jocului Catan

Jocul Catan a fost lansat în 1995, pe piaţa din România ajungând abia în 2008, când a fost tradus în limba română chiar de cei care organizează campionatul la nivel naţional, Ideal Board Games din Bucureşti. În ultimii ani se observă o ascensiune a jocului, o creştere a numărului participanţilor la serile Catan şi o extindere a competiţiilor locale organizate în diverse oraşe ale ţării.

„Este un joc care îţi permite învăţarea rapidă a regulilor, dar, în acelaşi timp, are şi o complexitate mare, pentru că fiecare tură va avea o hartă (tablă de joc) diferită, astfel încât probabilitatea ca un scenariu să se repete este foarte mică. Este un joc atractiv pentru oameni, fiind mai ales de strategie, pe lângă puţinul noroc care trebuie. A prins momentul oportun, dar este un joc foarte reuşit”, a menţionat coordonatorul Board Games Events, Alexandru Lupuşoru.

Cum au apărut serile Catan la Iaşi

În fiecare joi, la Arte Café, echipa Board Games Events Iaşi organizează serile de joc Catan. Alexandru Lupuşoru, unul din organizatori, a povestit pentru „Ziarul de Iaşi” cum au apărut aceste seri şi ce l-a determinat să continue: „Eu am participat la o competiţie de genul acesta şi am aşteptat să se organizeze din nou, pentru că mi-a plăcut foarte mult ideea. Când am văzut că nu mai are loc, am decis să fac chiar eu un astfel de eveniment. Lumea a participat şi am realizat că oamenii au o nevoie puternică de socializare şi de apartenenţă la grup, mai ales după pandemie”.

Despre comunitatea pe care a creat-o acesta spune că are la bază două valori, socializarea şi conectarea, pentru că „dincolo de ideea de joc în sine, accentul a fost pus pe faptul că oamenii se pot conecta între ei”.

Echipa Board Games Events a început să organizeze serile Catan în anul 2021, imediat după pandemie, iar apoi s-au integrat şi în campionatul naţional, în 2022 ocupându-se de etapa locală din Iaşi. Înaintea lor, au mai existat şi alţi organizatori, însă competiţiile au fost întrerupte o perioadă îndelungată.

Iaşul a dominat campionatul în anul 2022

Competiţiile Catan au loc în diverse oraşe din România, precum Bucureşti, Timişoara, Cluj sau Iaşi. Anul acesta, echipa din Iaşi se ocupă şi de organizarea competiţiei din Suceava, Botoşani, Bacău şi Piatra Neamţ. Până în luna noiembrie sunt etapele locale ale competiţiei, iar apoi urmează etapa naţională. Acolo vor participa 20% dintre câştigătorii etapelor locale, indiferent de numărul participanţilor, iar la etapa internaţională, care va avea loc anul viitor, vor ajunge câştigătorii premiului I şi premiului al II-lea de la etapa naţională.

Anul trecut, deşi a fost pentru prima dată când a avut loc competiţia locală în Iaşi, primele două locuri la nivel naţional au fost ocupate de jucători ieşeni. Aceştia vor participa la etapa internaţională în luna octombrie 2023. În plus, în top 10 finalişti ai etapei internaţionale au mai fost încă trei sau patru ieşeni, spune Alexandru Lupuşoru. „Am dominat campionatul la nivel naţional, pentru că noi organizăm în fiecare săptămână acest eveniment şi ne-am antrenat un grup foarte mare de persoane”, a precizat acesta.

Cum se joacă Catan?

Ideea jocului este simplă: construieşti şi dezvolţi drumuri, sate şi orale, negociezi, iar apoi câştigi.  

Alexandru Lupuşoru ne-a explicat, pe scurt, care sunt regulile jocului. „La o masă sunt trei sau patru jucători. Fiecare jucător, în funcţie de unde a ales să se poziţioneze la începutul jocului, va primi nişte resurse. După ce are loc acest scenariu de iniţiere, fiecare jucător va da cu zarul şi în funcţie de zar şi de potrivirea cu numerele de pe tabla de joc, va primi diverse resurse. Cu resursele respective, jucătorii pot fie să construiască drumuri, sate şi oraşe, fie să facă diverse acţiuni speciale în joc. Cine se dezvoltă cel mai mult va câştiga. Este un joc de strategie, de probabilitate a numerelor şi de negociere, pentru că există posibilitatea desfăşurării anumitor schimburi între jucători, asemănăoare unor mici afaceri”.

De la 18 la 60 de ani

La competiţia locală din Iaşi, din 2022, au fost 60 de jucători. În general, media la evenimentele săptămânale Catan este de 30-40 de participanţi. „Vârsta medie este de 26-27 de ani. Am avut jucători chiar şi de 18 ani, dar şi de peste 60 de ani. E tipologia oamenilor care vor să se simtă bine şi din acest motiv aleg evenimentele noastre, pentru că vor un loc unde să se recreeze şi să se distreze”, a menţionat Alexandru Lupuşoru.

„Ziarul de Iaşi” a vorbit cu o parte din membrii comunităţii Catan din Iaşi pentru a afla ce îi atrage la acest joc. Diana Iftime are 26 de ani, este medic stomatolog şi este pasioantă de Catan de aproximativ 2 ani. A jucat pentru prima dată cu o bună prietenă de-a ei, iar apoi a descoperit serile de joc organizate de Board Games Events, moment în care a început să ia competiţia în serios. „În primul an am participat absolut în fiecare joi, iar apoi am mai rărit din cauza vieţii personale. Cred că este un joc care poate fi privit din două perspective – perspectiva de copil, în care ai ocazia să joci cu prietenii şi să interacţionezi cu ei, şi perspectiva mai serioasă, în care există o strategie complexă pe care o poţi face, pentru că trebuie să gândeşti”, a explicat Diana.

Răzvan George Arvinte joacă Catan de un an jumătate şi de un an participă la toate evenimentele organizate la Arte Café. Are 26 de ani, este programator, iar în 2022 a ajuns chiar şi la etapa naţională a competiţiei. „Am început să joc pentru că, pe lângă factorul social, în care trebuie să negociezi cu ceilalţi jucători de la masă, include şi puţin noroc, dar şi o strategie. Astfel, jocul îmbină factorul social cu statistica şi momentele surpriză. În Iaşi am reuşit să formăm o comunitate foarte plăcută de Catan şi atât comunitatea, cât şi jocul m-au convins să particip în continuare la aceste evenimente”, a declarat Răzvan.

IT-ist în vârstă de 40 de ani, Daniel Dîscă, participă la serile de Catan de aproximativ un an. Povestea sa este simplă. A început să joace cu prietenii, i-a plăcut şi a continuat. „Îmi place faptul că îmbină strategia şi norocul cu abilităţile sociale”, a spus acesta, menţionând că va participa şi la competiţia locală din acest an.

Răzvan Florin Zugravu vice campion naţional la concursul Catan din anul 2022, urmând ca la finalul lunii octombrie să participe la etapa internaţională, care va avea loc în Copenhaga. Are doar 22 de ani şi a terminat anul acesta Facultatea de Automatică şi Calculatoare. „Pentru etapa internaţională am început să mă pregătesc jucând Catan în limba engleză, am continuat să particip la serile de joc organizate şi am încercat chiar şi varianta online”, a menţionat Răzvan.

Aplicaţia Catan a fost dezvoltată la Iaşi

Anul acesta, Iaşul a contribuit la realizarea etapei naţională, pentru că site-ul (boardgamesevents.com) utilizat pentru gestionarea etapelor locale este dezvoltat de organizatorii ieşeni. Acesta permite gestionarea turneelor de jocuri cu un număr mare de participanţi, pentru că organizatorii trec punctajele jucătorilor, fac clasamentul şi realizează repartizarea la mese.

„L-am lansat anul acesta şi ne bucurăm să vedem creşterea pe care o are. Tot ce se întâmplă anul acesta la nivel naţional, în ceea ce priveşte acest site, este făcut de noi, la Iaşi, şi ne mândrim cu asta. Toată lumea ne remarcă, primim feedback foarte bun şi toţi au reţinut că cei de la Iaşi s-au ocupat cu aplicaţia care ajută la organizarea evenimentelor, iar asta ne bucură foarte mult. Ne dorim să facem Iaşul cunoscut la nivel naţional pentru impactul pozitiv adus de această aplicaţie şi în următorii ani să o popularizăm la nivel european”, a explicat Alexandru Lupuşoru.

Mai mult decât Catan

În perioada toamnă-primăvară, echipa Board Games Events organizează evenimente cu diferite jocuri pe care le consideră potrivite pentru grupul din Iaşi. „Cel mai mult punem accent pe jocurile de socializare, adică nu pe cele care se încadrează în sfera de strategie. Punem accent pe distracţie şi pe comunicarea participanţilor, ca să atingem un public cât mai larg. De cele mai multe ori, oamenii sunt reticenţi atunci când aud de jocuri şi se gândesc că e ceva foarte complicat, cu multe reguli. Noi am vrut să ieşim din sfera aceasta şi să o ducem în ideea de evenimente cât mai distractive, în care participanţii se bucură de o seară cu oameni noi”, a explicat Alexandru Lupuşoru pentru „Ziarul de Iaşi”.

De organizarea evenimentelor săptămânale şi competiţiilor locale Catan din Iaşi şi din împrejurimi se ocupă Alexandru Lupuşoru şi Andrei Miroiu, de la Board Games Events Iaşi. Pentru a participa la competiţia locală de anul acesta participanţii se pot înscrie până în ziua evenimentului, fie prin achiziţionarea unui bilet de pe iabilet.ro, fie prin rezervare la adresa de e-mail boardgamesevents@gmail.com

Comentarii