Reţea wireless în facultăţi şi campusul TUIAȘI. Proiect transfrontalier

marți, 20 octombrie 2020, 01:56
2 MIN
 Reţea wireless în facultăţi şi campusul TUIAȘI. Proiect transfrontalier

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) a câştigat, alături de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), un proiect transfrontalier de 2 milioane de euro pentru a crea una dintre cele mai moderne reţele universitare de Internet wireless în campusul didactic şi în campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“. Totodată, va fi modernizată integral toată infrastructura de reţea cablată de Internet din campus. Denumirea integrală a proiectului este Joint Cross-Border Networking Infrastructure of Technical Universities of Iasi and Moldova – WiNet@Uni.

„Odată cu dezvoltarea aplicaţiilor online, accesul de calitate la Internet nu mai este doar opţional, un lux. A devenit obligatoriu ca oamenii să poată folosi dispozitivele mobile pe care le au – telefoane inteligente, laptopuri, tablete – pentru a-şi desfăşura activităţile profesionale şi personale. Momentan, infrastructura reţelelor ambelor universităţi din acest proiect este sub standardul solicitat unor universităţi europene şi, prin această investiţie, TUIASI va deveni una dintre universităţile din ţară cu cea mai bună reţea şi conectivitate“, a declarat conf.dr. Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea şi comunicaţiile digitale.

Spre exemplu, la TUIASI doar modernizarea infrastructurii pasive – reţeaua – din „Tudor Vladimirescu“ necesită o investiţie de 250.000 de euro, în timp ce pentru infrastructura activă din campusul academic şi didactic vor fi investiţi 550.000 de euro.

Proiectul va asigura o reţea în care toţi utilizatorii vor avea o conexiune stabilă şi de mare viteză, atât în spaţiile interioare, cât şi în cele exterioare ale universităţii. Atât în campusul didactic, cât şi în cel studenţesc, se va folosi sistemul de autentificare în reţeaua globală academică – EDUROAM. Studenţii sau profesorii TUIASI care vor merge cu programe Erasmus la alte universităţi ce folosesc reţeaua globală EDUROAM vor putea să acceseze reţeaua cu contul lor de utilizator de la Iaşi.

„Avem deja acest sistem implementat în reţeaua academică, dar va fi extins şi în campus, iar accesul se va face cu conturi instituţionale, cu sistemul de «Single sign on» şi serverul de management de identităţi pe care le avem funcţionale în universitate“, a completat conf. dr. Simona Caraiman. Proiectul se află acum în perioada de pregătire a contractării şi va fi implementat în următorii doi ani.

Comentarii