Reţea wireless în facultăţi şi campusul TUIAȘI. Proiect transfrontalier
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Reţea wireless în facultăţi şi campusul TUIAȘI. Proiect transfrontalier

GALERIE
wireless
  • wireless
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) a câştigat, alături de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), un proiect transfrontalier de 2 milioane de euro pentru a crea una dintre cele mai moderne reţele universitare de Internet wireless în campusul didactic şi în campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“. Totodată, va fi modernizată integral toată infrastructura de reţea cablată de Internet din campus. Denumirea integrală a proiectului este Joint Cross-Border Networking Infrastructure of Technical Universities of Iasi and Moldova - WiNet@Uni.

„Odată cu dezvoltarea aplicaţiilor online, accesul de calitate la Internet nu mai este doar opţional, un lux. A devenit obligatoriu ca oamenii să poată folosi dispozitivele mobile pe care le au - telefoane inteligente, laptopuri, tablete - pentru a-şi desfăşura activităţile profesionale şi personale. Momentan, infrastructura reţelelor ambelor universităţi din acest proiect este sub standardul solicitat unor universităţi europene şi, prin această investiţie, TUIASI va deveni una dintre universităţile din ţară cu cea mai bună reţea şi conectivitate“, a declarat conf.dr. Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea şi comunicaţiile digitale.

Spre exemplu, la TUIASI doar modernizarea infrastructurii pasive - reţeaua - din „Tudor Vladimirescu“ necesită o investiţie de 250.000 de euro, în timp ce pentru infrastructura activă din campusul academic şi didactic vor fi investiţi 550.000 de euro.

Proiectul va asigura o reţea în care toţi utilizatorii vor avea o conexiune stabilă şi de mare viteză, atât în spaţiile interioare, cât şi în cele exterioare ale universităţii. Atât în campusul didactic, cât şi în cel studenţesc, se va folosi sistemul de autentificare în reţeaua globală academică - EDUROAM. Studenţii sau profesorii TUIASI care vor merge cu programe Erasmus la alte universităţi ce folosesc reţeaua globală EDUROAM vor putea să acceseze reţeaua cu contul lor de utilizator de la Iaşi.

„Avem deja acest sistem implementat în reţeaua academică, dar va fi extins şi în campus, iar accesul se va face cu conturi instituţionale, cu sistemul de «Single sign on» şi serverul de management de identităţi pe care le avem funcţionale în universitate“, a completat conf. dr. Simona Caraiman. Proiectul se află acum în perioada de pregătire a contractării şi va fi implementat în următorii doi ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.