S-a aflat secretul: cât ne-a costat controversatul „Monument al bolovanilor” din Piaţa Unirii? Curtea de Conturi face verificări

marți, 25 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 S-a aflat secretul: cât ne-a costat controversatul „Monument al bolovanilor” din Piaţa Unirii? Curtea de Conturi face verificări

O lucrare de artă, recent expusă la Iaşi, a făcut obiectul unei verificări a Curţii de Conturi a României (CCR). Instituţia a solicitat de la Primărie documentele care au stat la baza organizării expoziţiei „O plimbare în parc” în Piaţa Unirii, în baza unei sesizări a senatoarei Diana Şoşoacă.

Potrivit CCR, costurile pentru expunerea lucrării, inclusă în cadrul programului Romanian Creative Week 2023, au fost de 88.342 lei (inclusiv TVA). Contractul pentru realizarea expoziţiei a fost semnat cu o firmă din Bucureşti (Via Architecture SRL), iar instalaţia a fost creaţia unui artist clujean.

Pe parcursul lunii mai, lucrarea a stârnit numeroase polemici în mediul online.

„Aspectele semnalate care intră în sfera de competenţă a instituţiei noastre au fost reţinute şi sunt verificate de Camera de Conturi Iaşi cu ocazia misiunii de audit financiar ce se desfăşoară în prezent (24 aprilie – 23 iulie) la Municipiul Iaşi, conform programului de activitate. Ulterior, încheierii verificărilor şi parcurgerilor procedurii de valorificare a constatărilor reţinute, instituţia noastră va transmite rezultatele acestora”, se arată într-o adresă a CCR, în condiţiile în care misiunea de audit invocată are loc anual, indiferent de circumstanţe.

Lucrarea „A Walk in the Park” a fost realizată de artistul vizual şi scenograful Cristian Rusu, lector dr. la Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Potrivit Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative, organizatorul RCW, lucrarea a adus în prim-plan ruinele vieţii cotidiene, provocate inclusiv de cutremure şi războaie.

„Instalaţia duce ironic şi critic mesajul de la clişeul lingvistic, adică un lucru care se face, de regulă, foarte relaxat, la experienţa spaţială a contactului real şi problematic cu ceva ce nu vedem chiar zilnic: ruinele din cotidianul nostru, iar, mai nou, ruinele cauzate de războaie sau cutremure”, declara artistul Cristian Rusu în luna mai.

Instalaţia a fost expusă în Piaţa Unirii în perioada 19 – 28 mai. „Labirintul propus este, pe de-o parte, unul fizic, dar el este şi în mintea noastră. Noi îl creăm şi tot noi îl demontăm. Asta doar dacă vom şti să recompunem ceva nou din ruinele printre care ne plimbăm”, mai spunea autorul lucrării.

Comentarii