Salariaţii din cadrul Prefecturii Iaşi vor fi astăzi în grevă

duminică, 09 aprilie 2023, 13:55
4 MIN
 Salariaţii din cadrul Prefecturii Iaşi vor fi astăzi în grevă

Salariaţii din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi, atât membri ai Sindicatului ”Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică, cât şi salariaţi care nu sunt membri, informează că vor participa la greva din data de 10 aprilie 2023, alături de salariaţii din majoritatea instituţiilor prefectului din ţară. Instituţia are în jur de 50 de angajaţi. Dintre aceştia 30 se vor prezenta la lucru, dar nu vor munci.

Solicităm adoptarea de urgenţă de către Parlamentul României a Proiectului de Lege (PL-x 285/2022) pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul includerii funcţiilor publice din instituţiile prefectului în cadrul funcţiilor publice de stat, acest fapt urmând să conducă şi la majorarea salariilor noastre.

De asemenea, solicităm ca instituţiile prefectului să fie reaşezate in locul si rolul ce i se cuvin, în subordinea Guvernului, iar ordonatorul principal de credite pentru instituţiile prefectului să fie Secretariatul General al Guvernului si nu Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere faptul că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Solicitarea noastră este justificată de faptul că avem cele mai mici salarii din administraţia publică şi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă din România. Astfel, un consilier superior (cu o vechime în muncă de peste 20 de ani) din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi are un salariu net de 4000 – 4200 lei lunar, iar un consilier superior din cadrul serviciilor deconcentrate ale ministerelor sau din cadrul altor instituţii aflate în subordinea/coordonarea autorităţilor centrale, are un salariu net cuprins între 5000 – 8000 lei lunar. Salariul unui consilier superior din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi în valoare de 9000 – 9400 lei lunar ni se pare incredibil, în condiţiile în care acest salariu creşte anual raportat la nivelul salariului minim pe ţară sau creşte atunci când se modifică legislaţia privind salarizarea preşedintelui consiliului judeţean, dar statul român prin guvernele şi parlamentele sale permite astfel de discriminări şi inechităţi între salariaţi în funcţie de tipul instituţiei la care sunt angajaţi. Precizăm şi faptul că salariul unui muncitor de la Consiliul Judeţean Iaşi este de 4500 de lei, mai mult decât salariul un consilier superior din cadrul Instituţiei Prefectului.

Conform Codului Administrativ, Prefectul este reprezentant al Guvernului în teritoriu, este conducător al serviciilor publice deconcentrate, este şef al comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, prefectul verifică legalitatea actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale şi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin legi speciale în domeniul stabilirii dreptului de proprietate asupra terenurilor, în domeniul organizării şi desfăşurării alegerilor locale, parlamentare, prezidenţiale, alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, a referendumurilor naţionale ori locale, a recensământului populaţiei şi recensământului agricol, precum şi pentru implementarea măsurilor de sprijin din cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, etc.

Toate aceste atribuţii enumerate mai sus, precum şi multe altele, sunt îndeplinite prin intermediul aparatului de specialitate al instituţiei prefectului, format din funcţionari publici şi personal contractual, aparat care are în prezent un nivel de salarizare mult mai mic decât al aparatului serviciilor teritoriale pe care le conduce prefectul sau decât al aparatului autorităţilor administraţiei publice locale pe care le verifică prefectul.

Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate.

În urma aplicării în mod discriminatoriu a prevederilor legii salarizării (de la momentul intrării in vigoare – 2017) faţă de personalul de execuţie din cadrul instituţiei prefectului, s-a ajuns la situaţia nefirească în care funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul instituţiei prefectului care au atribuţii de îndrumare/verificare/control/monitorizare să aibă un nivel de salarizare mult mai mic decât cel al personalului din cadrul entităţilor publice îndrumate/verificate/controlate/monitorizate (autorităţi publice locale/servicii publice deconcentrate). În acest caz, considerăm că nu se mai poate vorbi despre autoritatea Instituţiei Prefectului faţă de entităţile publice îndrumate/verificate/controlate/monitorizate, iar autoritatea de control cu care funcţionarii publici din cadrul instituţiei prefectului sunt investiţi este formală, afectând în acest fel prestigiul şi demnitatea funcţionarilor publici din cadrul instituţiei prefectului şi implicit autoritatea instituţiei prefectului.

De asemenea, regretăm orice eventual inconvenient cauzat cetăţenilor şi colaboratorilor noştri instituţionali, prin participarea noastră la grevă.

 

Comentarii