Samba pe Maracana

marți, 02 iulie 2013, 01:50
4 MIN
 Samba pe Maracana

Cupa Confederaţiilor şi-a stabilit, în noaptea de duminică spre luni, ierarhia finală. Reprezentativa Braziliei a cucerit trofeul, învingând cu 3-0 Spania în finală, iar medaliile de bronz au revenit formaţiei Italiei care a răpus naţionala Uruguay la lovituri de departajare, după ce scorul era 2-2 la capătul a 120 de minute de joc.

 
Buffon şi-a spălat păcatele
În finala mică, italienii au condus cu 1-0 şi 2-1, dar Edinson Cavani a adus egalarea de fiecare dată, în minutele 58 şi 78, golurile italienilor fiind înscrise de Astori (’24) şi Diamanti (’73). În general, italienii au fost la cârma jocului, dar contraatacurile uruguayene au fost foarte periculoase, pe fondul unei apărări neaşteptat de penetrabile a "squadrei", salvată de intervenţiile magistrale ale portarului Buffon, mai ales în faţa lui Forlan şi Suarez. Soarta italienilor părea critică în prelungiri după eliminarea lui Montolivo, dar ei au rezistat până la final, iar Buffon, care se remarcase negativ în meciurile anterioare, a adus victoria la şuturile din punctul cu var, apărând în faţa lui Forlan, Caceres şi Gallardo. Şi portarul uruguayan Muslera a apărat o lovitură (de Sciglio). Au transformat El Shaarawy, Aquilani, Giaccherini (I), Cavani şi Suarez (U).
Italia: Buffon – Maggio, Astori (’96-Bonucci), Chiellini, de Sciglio – Candreva, de Rossi (’70 – Aquilani), Montolivo – Diamanti (’83 – Giaccherini), Gilardino, El Shaarawy. Selecţioner: Cesare Prandelli.
Uruguay: Muslera – M.Pereira (’81 -A.Pereira), Lugano, Godin, Caceres – Gargano, Arevalo (‘107 – Perez), Rodriguez (’56 – Gonzalez) – Cavani, Forlan, Suarez. Selecţioner: Oscar Tabarez.

Trei lovituri mortale

Peste 70.000 de spectatori au asistat pe stadionul "Maracana" la finala mult-aşteptată dintre Brazilia şi Spania. Poate că pentru jucătorii spanioli, saturaţi de succese, meciul nu avea aceeaşi miză ca pentru fotbaliştii auri-verzi, dornici de a demonstra că ţara fotbalului merită să organizeze Cupa Mondială, dar cert este că antrenorul Scolari şi elevii săi au găsit în acest meci ac de cojocul campioanei mondiale şi europene. "Seleçao" şi-a trecut în palmares al patrulea trofeu al Cupei Confederaţiilor, după cele din 1997, 2005 şi 2009. La victoria netă cu 3-0 a brazilienilor a contribuit şi golul-şoc din min. 2, cu o oarecare doză de noroc. La un atac mânat de Hulk şi Neymar, mingea a sărit la Fred, care, întins la pământ a reuşit să împingă balonul în plasă. Spania nu a mai primit un gol atât de rapid de 29 de ani! Meciul a continuat cu brazilienii la cârmă, "tiki-taka" fiind, practic, ucisă de presingul impus de pe bancă, de Scolari. După o serie de ratări ale gazdelor, Spania a reuşit pe finalul reprizei să iasă la joc şi a avut o imensă şansă de egalare în min.41, când fundaşul David Luiz a salvat printr-un efort acrobatic pe linia porţii golul lui Pedro. Dar brazilienii au ştiut din nou să lovească printr-un gol antologic înscris în min. 44 de Neymar. Tot atât de tare a pornit Brazilia şi partea secundă, iar în min. 47, traseul Hulk-Neymar pe contraatac a condus la dubla lui Fred. Apoi, spaniolilor nu le-a ieşit: Sergio Ramos a tras pe lângă poartă din penaltiul obţinut la faultul lui Marcelo asupra lui Ramos (’55), iar Piqué l-a cosit pe viitorul său coechipier, Neymar şi a fost eliminat (’68). Şi cam asta a fost totul.
Brazilia: Julio Cesar -Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Paulinho (’88 – Hernanes), L. Gustavo – Hulk (’73 – Jadson), Oscar, Neymar – Ferd (’80 – Jo). Selecţioner: Luiz Felipe Scolari.
Spania: Casillas – Arbeloa (’46 – Azpilicueta), Piqué, Ramos, Alba – Busquets, Xavi – Pedro, Mata (’52 – Navas), Iniesta – Torres (’59 – Villa). Selecţioner: Vicente Del Bosque.
 

Trofeele Cupei Confederaţiei

Atacantul brazilian Neymar, transferat vara aceasta de la FC Santos la FC Barcelona, a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei Confederaţiilor. Neymar a marcat patru goluri la turneul din Brazilia, în cinci meciuri jucate şi a fost desemnat în patru rânduri omul meciului de către FIFA. El a fost urmat în clasamentul vedetelor de Iniesta şi Paulinho. Golgeterul competiţiei a fost spaniolul Fernando Torres cu 5 goluri şi o pasă de gol, în 273 de minute jucate. Tot cinci goluri a mai înscris şi brazilianul Fred, dar în 423 de minute jucate.Cel mai bun portar al competiţiei a fost desemnat brazilianul Julio Cesar, în timp ce Neymar şi-a mai trecut în palmares un trofeu, de cel mai bun om al finalei. Premiul fair-play a fost acordat Spaniei.

Comentarii