Scandalul cu tentă sexuală de la Operă – Procurorii trimit înapoi plângerile: nu pot încadra penal faptele solistului Mărculescu

joi, 06 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Scandalul cu tentă sexuală de la Operă – Procurorii trimit înapoi plângerile: nu pot încadra penal faptele solistului Mărculescu

Conducerea Operei Naţionale Române din Iaşi a reacţionat după ce „Ziarul de Iaşi” a publicat materialul de marţi, 4 octombrie, cu privire la acuzele de hărţuire sexuală pe care mai multe balerine din instituţie le-au îndreptat împotriva solistului de balet Vlad Mărculescu. Într-o serie de plângeri adresate conducerii Operei, balerinele s-au plâns de faptul că acesta intră în mod repetat în vestiarul femeilor după repetiţii, atunci când ele se schimbă sau ies de la duş, acuzaţii negate pentru publicaţia noastră de către Vlad Mărculescu.

Contactat telefonic pe parcursul zilei de ieri, 5 octombrie, managerul Operei, Andrei Fermeşanu, a precizat că oficiul juridic al instituţiei a finalizat analizarea plângerii depuse de către balerine pe 26 septembrie.

După o dezbatere de opt zile, plângerile au fost înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, pentru a se determina dacă faptele descrise în ele sunt de natură penală sau nu.

Mai mult, tot pe parcursul zilei de ieri, un echipaj de la Secţia 3 (Centru) a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi s-a deplasat la sediul Operei, după ce poliţiştii s-au autosesizat în urma articolului apărut în publicaţia noastră.

Conform reprezentanţilor IPJ Iaşi, nu a fost deschis un dosar penal şi s-au făcut doar verificări. „Cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public, conducerea IPJ Iaşi a dispus efectuarea de verificări, în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt şi luării măsurilor legale”, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

Andrei Fermeşanu: „Lucrurile descrise în plângere exced un comportament profesional valid sau imparţial”

Andrei Fermeşanu a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că au trecut aproape 8 zile până când a fost trimisă plângerea la parchet pentru că a trebuit luată o decizie dacă ea să fie tratată disciplinar, la nivel intern, sau să fie solicitat ajutorul autorităţilor.

„Ca să nu existe discuţii dacă am luat o atitudinea care să nu fie prea dură sau prea permisivă, am ajuns la concluzia, în funcţie de lucrurile descrise în plângerea respectivă, că ele exced un comportament profesional valid sau imparţial. Atunci, la sugestia biroului juridic, le-am trimis către parchet. Am vorbit şi dimineaţă cu poliţiştii”, a declarat Andrei Fermeşanu.

Acesta a precizat că Vlad Mărculescu a fost înştiinţat de existenţa acestor sesizări, dar nu şi de conţinutul lor, intenţia conducerii Operei fiind aceea de a proteja intimitatea celor implicaţi în scandal.

„S-ar putea să se nască alte conflicte. Nu vrem să favorizăm pe nimeni, s-ar putea să nu fie de competenţa instituţiei şi de aceea am solicitat unei instituţii abilitate să ne spună dacă se impune rezolvarea la nivel intern sau nu. Cred că exced atribuţiile noastre, din ce am văzut în plângeri, că este vorba de violenţă, hărţuire sexuală şi morală”, a spus Andrei Fermaşanu.

Parchetul nu va deschide dosar penal

Parchetul urmează însă să trimită, în cursul zilei de astăzi, plângerile înapoi către operă. Conform informaţiilor obţinute de publicaţia noastră, procurorii au stabilit că, la felul în care sunt redactate acum, din plângerile respective nu reiese că s-ar fi comis fapte care să intre sub incidenţa Codului Penal.

„Noi am primit o adresă din partea Operei Naţionale Iaşi, la care erau ataşate mai multe plângeri ale unor angajate. Din descrierea faptelor însă nu rezulta săvârşirea niciunei fapte penale. Simplul fapt că un bărbat a intrat în vestiarul fetelor şi nu voia să iasă nu are neapărat o conotaţie penală. Urmează să comunicăm Operei că adresa primită nu a dus la înregistrarea unei lucrări penale”, a precizat Dragoş Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie.

Prin urmare, conducerea Operei se va vedea în aceeaşi situaţie ca pe 26 septembrie, când a primit plângerilor: să decidă felul în care va rezolva situaţia la nivel intern. 

Comentarii