De Sănătate

Punem punctul pe știi

Se anticipează migrare masivă în Occident a medicilor de familie

joi, 13 decembrie 2018, 02:50
2 MIN
 Se anticipează migrare masivă în Occident a medicilor de familie

Principala lor nemulţumire: creşterea bugetului alocat acestora a fost de numai 17%, în condiţiile în care, în reţeaua unităţilor sanitare de stat, creşterile de salarii ale cadrelor au ajuns până la 100%.

Medicii de familie anticipează că în anul 2019 se va înregistra o migraţie crescută a medicilor care se ocupă de asistenţa medicală primară, ca urmare a nemulţumirilor existente şi nerezolvate. Conform reprezentanţilor Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), în 2018 medicii au avut un buget doar cu 17% mai mare decât în anul anterior, în condiţiile în care, în unităţile sanitare de stat, cum ar fi medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale, au existat măriri de salarii şi de până la 100%.

„Cu toate acestea, startul discuţiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF îl consideră eşuat. În previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de sub 5 procente faţă de anul trecut“, au precizat aceştia. Medicii spun că acest an a fost unul în care au supravieţuit, deşi „asistenţa medicală pe care o reprezintă a fost neglijată, marginalizată şi subfinanţată“.

Astfel, aceştia susţin că va exista un nou val de nemulţumiri, aşteptând ca alocarea financiară în 2019 pentru segmentul de asistenţă medicală să asigure sumele necesare pentru creşterile salarile impuse prin lege, posibilitatea de investiţii în echipamente şi personal, dar şi creşterea cheltuielilor ca urmare a inflaţiei. „Îngrijorător este, în acest context, faptul că agenţiile de recrutare a forţei de muncă din domeniul medical anticipează că în anul 2019 vom fi martorii unei migraţii crescute a medicilor de familie. SNMF îşi exprimă public dorinţa de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie, temelia fiecărui sistem public de sănătate, şi implicit un echilibru în asistenţa medicală primară. Medicii au nevoie de recunoaşterea importanţei şi eficienţei muncii lor, de susţinerea beneficiarilor direcţi, pacienţii, şi de sprijinul decidenţilor“, au completat reprezentanţii medicilor de familie. 

 

 

Comentarii