Spălaţi-vă mâinile des! Încă un deces din cauza gripei. Cinci ieșeni infectați au murit până acum

marți, 13 februarie 2018, 02:57
4 MIN
 Spălaţi-vă mâinile des! Încă un deces din cauza gripei. Cinci ieșeni infectați au murit până acum

Bărbatul decedat ieri la Institutul de Oncologie suferea tot de leucemie, la fel ca în cazul primului deces, de acum o săptămână. În total, cinci bolnavi internaţi în spitalele ieşene au murit de gripă în acest sezon, toţi având probleme medicale asociate. Oficialii de la Spitalul de Infecţioase cred că numărul de cazuri de gripă va creşte, ieri începând şcoala după vacanţa intersemestrială.

Focarul de gripă de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) a făcut a doua victimă. Un bărbat în vârstă de 48 de ani, din judeţul Iaşi, nevaccinat împotriva gripei, şi-a pierdut viaţa în cursul dimineţii de ieri. Bolnavul, diagnosticat cu leucemie – boală pentru care urma tratament la IRO – a fost confirmat cu gripă de tip AH1N1 pe 1 februarie. Pacientul a fost transferat după confirmare în secţia ATI a institutului, acolo unde a murit ieri.

În urmă cu o săptămână, luni, 5 fe­bruarie, la IRO s-a înregistrat primul deces la un bolnav diagnosticat în cursul internării cu gripă de tip AH1N1. Victima, o femeie în vârstă de 66 de ani, diagnosticată tot cu leucemie, a decedat în urma complicaţiilor suferite după contactarea virusului gripal.

„Pacientul decedat luni se afla în evidenţa institutului cu diagnosticul de leucemie. Sus­piciunea în cazul său a apărut pe 27 ianuarie, iar confirmarea virusului gripal AH1N1 a venit pe 1 februarie. Atunci, bolnavul a fost transferat în secţia ATI, acolo unde au fost monitorizaţi toţi cei cinci bolnavi cu gripă AH1N1 în stare mai gravă. În acest moment, în ATI mai avem un singur pacient confirmat cu această gripă. Starea bolnavului este, de ase­menea, gravă“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Potrivit directorului institutului, 10 bolnavi internaţi la IRO în ultimele săptămâni au fost confirmaţi cu gripă de tip AH1N1. Primul caz a fost confirmat pe 21 ianuarie. Alţi bolnavi în cazul cărora s-a ridicat suspiciunea de gripă în cursul internării au fost diagnosticaţi cu gripă de tip B, fără manifestări severe.

„Pentru ceilalţi bolnavi care au intrat în contact cu pacienţii cu gripă, pentru care noi am avut suspiciuni, fie nu s-a confirmat prezenţa virusului, fie a fost vorba despre gripă fără manifestări severe. Bolnavii în stare bună au fost externaţi“, a adăugat Grosu.

La IRO, în prezent se spitalizează toţi pacienţii care au recomandare de internare. În schimb, accesul vizitatorilor este restricţionat, aşa cum se întâmplă în mai multe spitale din Iaşi, în contextul focarului de gripă.

La Spitalul „Sfântul Spiridon“, de exemplu, în secţia ATI vizitatorii nu au acces, decât în situaţii deosebite. În restul secţiilor clinice, aparţi­nă­torii bolnavilor pot intra doar pentru câteva ore, după-amiaza. 

„Spălaţi-vă mâinile des“!

Infecţiile respiratorii şi gripele au „ocupat“ Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. Potrivit conducerii institutului, din 310 paturi câte are spitalul, 170 sunt ocupate de bolnavi cu viroze, pneumonii şi gripe.

„Din 170 de paturi ocupate de bolnavi cu infecţii respiratorii, o treime, în jur de 40-50 de paturi, sunt ocupate de pacienţi cu gripe. Noi diagnosticăm clinic cu gripă aceste cazuri, după simptomatologie, dar doar o parte se confirmă. Zilnic, la spital vin pacienţi cu simptome specifice infecţiilor respiratorii, unii chiar insistă să rămână internaţi de frică să nu aibă gripă. În acest context, având în vedere că a început şcoala, atragem atenţia părinţilor şi bunicilor să fie atenţi la copii şi la primul simptom să-i ţină acasă pentru că, fiind vorba de colectivitate, există riscuri“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, ma­nagerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Potrivit medicului, prin­tre pacienţi se regăsesc minori cu dureri musculare severe – manifestate inclusiv prin imposibilitate de deplasare – diagnosticaţi cu gripă de tip B. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, la Iaşi au fost confirmate 38 de cazuri de gripă, 19 de tip AH1N1, 18 de tip B şi unul de tip AH3N2. 

Cinci bolnavi internaţi în spitalele ieşene au murit, analizele de laborator confirmând că au fost infectaţi cu virusul gripal AH1N1. Doi bolnavi au murit la IRO, doi la Spitalul de Boli Infecţioase şi unul la Spitalul „Sf. Spiridon“.

Potrivit DSP Iaşi, pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă se recomandă evitarea contactului cu persoanele bolnave, respectiv spălarea mâinilor cât mai des, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu oamenii bolnavi.

Comentarii