Spitalul din Hârlău nu poate încheia contract cu Casa de Asigurări

Unitatea medicală nu este acreditată.

luni, 11 noiembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Spitalul din Hârlău nu poate încheia contract cu Casa de Asigurări

Până la jumătatea lunii octombrie, toate spitalele care au fost acreditate sau în curs de acreditare au trebuit să afişeze într-un loc vizibil un însemn care să arate stadiul în care se află. Acest lucru este valabil şi pe site-ul unităţii medicale, pe toate documentele emise de spital, dar şi în cazul în care au sedii secundare sau secţii exterioare. 

Directiva a venit din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), scopul fiind creşterea gradului de informare referitor la „nivelul calităţii serviciilor de sănătate acordate de unităţile sanitare, atât publice, cât şi private”. La nivelul judeţului Iaşi există în acest moment o unitate medicală de stat încadrată în categoria a VI-a, ceea ce înseamnă că este neacreditată, fiind vorba despre Spitalul Orăşenesc din Hârlău. Conform ANMCS, spitalul se poate înscrie într-o nouă procedură de acreditare în următorul ciclu de acreditare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare în momentul solicitării înscrierii sau, în acelaşi ciclu de acreditare, la decizia Ministerului Sănătăţii.

Aşadar, un spital care nu obţine acreditare nu va putea încheia contract cu Casa de Asifurări de Sănătate, unitatea putând să funcţioneze doar dacă pacienţii vor accepta să primească îngrijiri medicale şi vor accepta să plătească pentru aceste servicii. Spitalul „Sf. Spiridon” a fost încadrat în categoria a III-a, ceea ce înseamnă că este acreditat cu rezerve, având timp 24 de luni pentru remedierea problemelor. Spitalul „Providenţa” a fost inclus în categoria II, adică este acreditat cu recomandări, iar Centrul Medical Dr. Micu Vasile este încadrat în categoria V, având decizie de prelungire a procesului de acreditare.

Anul viitor, în primele trei luni ale anului, vor primi vizita evaluatorilor trei unităţi medicale de stat, Spitalul de Recuperare, Spitalul de Neurochirurgie, dar şi Spitalul Municipal de Urgenţă din Paşcani. În trimestrul II sunt programate Spitalul Căi Ferate, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” şi Maternitatea „Cuza Vodă”. În cealaltă jumătate a anului vor primit vizita ANMCS Spitalul Militar, Spitalul General C.F. Paşcani, Institutul Regional de Oncologie, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Copii „Sf. Maria” şi Spitalul de Pneumoftiziologie. 

Comentarii